
Στις 17 Οκτωβρίου 1955, είναι η γενέθλιος ημέρα του σημερινού υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη ενώ ένα χρόνο αργότερα το Σεπτέμβριο του 1956 θα γεννηθεί ο σημερινός πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Τα 2 συνομήλικα σχεδόν αγοράκια γνωρίστηκαν πολλά χρόνια αργότερα και , για κακή μας τύχη, συνδέθηκαν με μια δυνατή φιλία έτσι που όταν ο Κώστας έγινε χαλίφης ανέθεσε στο Γιώργο το θεάρεστο έργο να μαζεύει τα μπαξίσια από τους κουτόφραγκους του χαλιφάτου.
Όταν ο Γιώργος διαπίστωσε ότι τα μπαξίσια που μάζευε ήταν λιγότερα από όσα υπολόγιζε κατάλαβε ότι κάποιοι κρύβουν τα γεννήματα για να πληρώνουν μικρότερο μπαξίσι και κάπου άκουσε ότι αυτό λέγεται φοροδιαφυγή.
Συζήτησε το πρόβλημα με το φίλο του τον Κώστα και αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν και μάλιστα αμέσως εδώ και τώρα για τους μπαταχτσήδες του χαλιφάτου.
Και τότε ο Γιώργος θυμήθηκε τι είχε ακούσει την μέρα που γεννήθηκε από μια περίεργη φωνή που έβγαινε από ένα κουτί, που αργότερα έμαθε πως το λένε ραδιόφωνο: «το συνολικόν καθαρόν εισόδημα δύναται, κατ' εξαίρεσιν, να προσδιορίζεται επί τη βάσει των δαπανών διαβίωσης του φορολογουμένου και των συνοικούντων και βαρυνόντων αυτόν προσώπων, οσάκις το βάσει τούτων εξευρισκόμενον ως κατωτέρω καθαρόν τεκμαρτόν εισόδημα είναι ανώτερον των καθαρών εισοδημάτων του, εκ των επί μέρους πηγών A' έως και Z'».
Νεογέννητο και παντελώς αθώο μωρό ο Γιώργος του εντυπώθηκαν αυτά τα λόγια που όπως έλεγε η φωνή προβλέπονται από το άρθρο 5 του ΝΔ 3323/1955 για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τώρα στα δύσκολα τα θυμήθηκε.
Ξέρω τι θα κάνουμε για να αυξήσουμε τα μπαξίσια είπε ο Γιώργος στον Κώστα και του εξήγησε το σχέδιο του για τα τεκμήρια διαβίωσης.
Τι είναι αυτά και γιατί εγώ δεν τα ξέρω αυτά είπε ο Κώστας.
Μα εσύ δεν είχες ακόμα γεννηθεί του απάντησε ο Γιώργος και γι αυτό δεν τα θυμάσαι.
Και «αμ’ έπος αμ’ έργο» τα ξεφουρνίζει , στο φίλο του τον Καρακούση στη συνέντευξη που του έδωσε στο σημερινό Βήμα.
Λέει λοιπόν ο κυρ Αλογοσκούφης στο συνομιλητή του: «Η σοβαρότερη πρόταση που έχω ακούσει και την οποία θα φέρω προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής, απαιτεί να προσδιορισθεί για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους ένας βασικός κατάλογος δαπανών, μέσω του οποίου θα τεκμαίρεται το επίπεδο διαβίωσης των φορολογουμένων. Δεν μιλάμε απλώς αν έχεις το τεκμήριο του αυτοκινήτου ή το τεκμήριο που υπήρχε παλιά για άλλα, για σκάφος και λοιπά. Μιλάμε για σειρά από μεγάλες δαπάνες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια Επιτροπή, η οποία θα τις προσδιορίσει και το άθροισμά τους να οδηγεί σε συμπεράσματα για το επίπεδο του εισοδήματος. Από τη σύνθεση και το άθροισμά τους θα τεκμαίρεται το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμένου και από αυτό πια θα προσεγγίζουμε το φορολογητέο εισόδημα. Για παράδειγμα, εξοχικά σπίτια. Η συντήρηση ενός εξοχικού σπιτιού έχει κάποιο ελάχιστο κόστος. Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνες σε αυτοκίνητα, δαπάνες συντήρησης αυτοκινήτων, δαπάνες συντήρησης σκαφών. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που έχουν σκάφη ή πισίνες, που και αυτό είναι μια ένδειξη πλούτου και εισοδήματος και έχει και κάποια ετήσια δαπάνη η συντήρηση μιας πισίνας. Μια σειρά λοιπόν από τέτοιες δαπάνες θα δηλώνονται από τον φορολογούμενο μαζί με το εισόδημά του. Με απλό τρόπο - όσο πιο απλό γίνεται - προκειμένου να τεκμαίρεται το επίπεδο της ετήσιας δαπάνης και να διαπιστώνεται αν συμβαδίζει με το δηλούμενο εισόδημα».
Κι ο φίλος μου ο Αντωνάκης ο Καρακούσης, παλιός κι έμπειρος οικονομικός συντάκτης δεν του λέει ξέρεις υπουργέ αυτά τα εφαρμόζανε πριν από μισό αιώνα που δεν υπήρχε το taxis και οι δυνατότητες της πληροφορικής και ότι κι όταν εφαρμοζόταν μόνο τους μικροφοροφυγάδες έπιαναν και όχι τους μεγάλους.
Μούγκα στη στρούγκα ο «υπηρέτης πολλών αφεντάδων» Αντώνιος το μόνο που δείχνει να τον ενδιαφέρει είναι αν τα τεκμήρια θα είναι αντικειμενικά ή θα υπάρχει παζάρι με τους εφοριακούς για να εμφανιστεί ο κυρ Αλογοσκούφης σημαιοφόρος της διαφάνειας.
Έτσι 53 χρόνια μετά τη θέσπισή τους και 29 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους, το 1979 από τον τότε υπουργό Οικονομίας Θανάση Κανελλόπουλο που ήταν ο εφευρέτης και των τελών κυκλοφορίας και 5 χρόνια από την κατάργησή τους, ο Αλογοσκούφης επαναφέρει τον τεκμαρτό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων με βάσει τις οικογενειακές (πραγματικές και τεκμαρτές) δαπάνες για πολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Μην απορήσει λοιπόν κανείς αν κάποια στιγμή ο Μεϊμαράκης αντικαταστήσει τα πυραυλικά συστήματα με τη …Μακεδονική σάρισα για να πολεμήσει τους εχθρούς του έθνους.