
Στα 2,5 ευρώ δηλαδή κάπου 1.000 παλιές καλές δραχμούλες ορίστηκε για φέτος η τιμή της λαγάνας.
Και να πεις ότι θα είναι η λαγάνα των παλιών χρόνων, η τρυφερή και κριτσανιστή συνοδός του χαλβά πάει στο διάολο που λένε.
Η λαγάνα όμως που πουλάνε τα τελευταία χρόνια οι φούρνοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά το καθημερινό ψωμί πατημένο και πασπαλισμένο με λίγο σουσάμι και επομένως γιατί θα πρέπει να σκάσω 2,5 ευροπουλάκια για να την αγοράσω.
Παίρνοντας λοιπόν τη σκυτάλη από την agrampeli που μας χάρισε τη συνταγή της για νηστίσιμο παστέλι είπα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή που φτιάχνω τη λαγάνα μου από τότε που πήρα διαζύγιο από …τους φουρναραίους.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
1 κιλό αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή και μισό μισό*.
2 φακελάκια μαγιά ξηρή ή 50 γραμμάρια νωπή,
1 ποτηράκι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 πρέζες γλυκάνισο για άρωμα (προαιρετικά)
Σουσάμι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε 2 ποτήρια νερό μέχρι περίπου τους 40 βαθμούς (να μην καίει γιατί θα καταστρέψει τη μαγιά). Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι (και το γλυκάνισο προαιρετικά) και ανοίγουμε στο κέντρο του μια γουβίτσα. Εκεί μέσα ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη νωπή μαγιά θρυμματισμένη και λίγο χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε καλά τη μαγιά με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και αφήνουμε τη μαγιά να λειτουργήσει για 15-20 λεπτά μέχρι να δούμε το αλεύρι που έχουμε σκεπάσει το μίγμα της μαγιάς να σκάει σαν απότιστο χωράφι.
Αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά μπορούμε είτε να την ανακατέψουμε ως έχει με το αλεύρι είτε να τη διαλύσουμε σε ένα ποτήρι νερό.
Μόλις γίνει η μαγιά προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και όσο πάρει χλιαρό νερό και ζυμώνουμε, και ζυμώνουμε και ζυμώνουμε …μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιογενής, ελαστική, όχι πολύ σφιχτή και να μην κολλά στα χέρια.
Σκεπάζουμε το μπωλ με καθαρή πετσέτα κι αφήνουμε το ζυμάρι μας σε ζεστό μέρος για μισή ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αν η μέρα είναι ψυχρή μπορούμε να προθερμάνουμε το ηλεκτρικό φούρνο στους 40 βαθμούς και να βάλουμε εκεί το ζυμάρι να φουσκώσει.
Ξαναζυμώνουμε το ζυμάρι μας για 2-3 λεφτά κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και πάλι μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μόλις ετοιμαστεί ζυμώνουμε ελαφρά και μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 – 3 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που έχουμε).
Ζυμώνουμε κάθε κομμάτι καλά και μετά, πάνω σε καθαρή επιφάνεια που έχουμε ρίξει μπόλικο σουσάμι, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε σχήμα λαγάνας.
Βάζουμε τις λαγάνες στα ταψιά, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να φουσκώσουν και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Μόλις φουσκώσουν οι λαγάνες τις πατάμε με τα δάχτυλά μας να κάνουν γουβίτσες, τις τρυπάμε που και που με ένα πιρούνι, σκεπάζουμε το ταψί με λαδόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
* προσωπικά χρησιμοποιώ 3/6 αλεύρι για τσουρέκια των Μύλων Αγίου Γεωργίου, 1/6 σκληρό αλεύρι της ίδιας εταιρίας και 2/6 αλεύρι χωριάτικο Λήμνου.