Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Διεθνής Αμνηστεία: Χίλιοι διαδηλωτές έχουν εξαφανιστεί στο Θιβέτ

Καθώς η Ολυμπιακή φλόγα φτάνει στη Λάσα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κινέζικη κυβέρνηση να παρέχει πληροφορίες για πάνω από χίλιους ανθρώπους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το Μάρτιο και ζητά την ελεύθερη πρόσβαση στο Θιβέτ ανεξάρτητων παρατηρητών.
Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε ενημέρωση για την κατάσταση στο Θιβέτ μετά τα βίαια επεισόδια, που επικεντρώνεται στη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, την κατάσταση όσων βρίσκονται σε κράτηση, που περιλαμβάνουν και ανθρώπους που έχουν ξυλοκοπηθεί και δεν τους έχει παρασχεθεί επαρκής ιατρική φροντίδα και φαγητό καθώς και την αυστηρή λογοκρισία των δημοσιογράφων και των Θιβετιανών.
«Πάρα πολύ λίγες πληροφορίες βγαίνουν από το Θιβέτ, αλλά οι λίγες που φτάνουν περιγράφουν μια ολέθρια κατάσταση με αυθαίρετες κρατήσεις και κακοποίηση κρατουμένων,» δήλωσε ο Σαμ Ζαφίρι, Διευθυντής Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό.
«Με τη λαμπαδηδρομία να μπαίνει σε περιοχές του Θιβέτ, έχουμε μια ευκαιρία να πέσει κάποιο φως στην κατάσταση εκεί.»
Οι επίσημες πληροφορίες αναφέρουν μόνο ένα μικρό αριθμό όσων έχουν καταδικαστεί μετά από αμφισβητούμενες δίκες.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να μη μπορούν να μπουν στο Θιβέτ. Υπάρχουν περιορισμένες αναφορές από φίλους και μέλη των οικογενειών που έχουν φτάσει στα ΜΜΕ και σε θιβετιανές οργανώσεις που λένε ότι αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας κάνουν κατασχέσεις κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και άλλου είδους εξοπλισμού επικοινωνίας σε εκατοντάδες Μονές και σπίτια, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν χιλιάδες άτομα να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο.
Όσοι τολμούν να βρουν τρόπους επικοινωνίας με ξένα ΜΜΕ ή με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναφέρονται στις διαδηλώσεις κινδυνεύουν να συλληφθούν και να φυλακιστούν.
«Ο πλήρης αποκλεισμός του Θιβέτ επιτρέπει καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως οι αυθαίρετες κρατήσεις, η κακομεταχείριση και η αυστηρή λογοκρισία να μην καταγγέλλονται και να μη τιμωρούνται,» πρόσθεσε ο Σαμ Ζαφίρι.
«Εκατοντάδες άνθρωποι αργοσβήνουν σε κινεζικές φυλακές σε άθλιες συνθήκες χωρίς καν να γνωρίζουν πού βρίσκονται, γιατί εξέφρασαν ειρηνικά την άποψή τους. Η λαμπαδηδρομία πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία οι δημοσιογράφοι να δουν την πραγματική κατάσταση στην περιοχή και να προωθηθούν οι «Ελεύθεροι και Ανοιχτοί Ολυμπιακοί» που υπόσχεται το Σχέδιο Δράσης των Ολυμπιακών του Πεκίνου».
Οι κινεζικές αρχές δεν κρατούν μόνο μοναχούς και μοναχές και άλλους διαδηλωτές, αλλά έχουν βάλει στο στόχαστρό τους και Θιβετιανούς καλλιτέχνες που δεν έχουν καμία άμεση εμπλοκή στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες. Το κοινό στοιχείο που έχουν οι προσωπικότητες αυτές είναι ότι προσπαθούν να διατηρήσουν τη θιβετιανή κουλτούρα. Η Τζαμγιάνγκ Κγι (Jamyang Kyi), γνωστή τραγουδίστρια, τηλεοπτική παρουσιάστρια και παραγωγός, συνελήφθη την 1η Απριλίου στη δουλειά της στον τηλεοπτικό σταθμό Κινγκχάι (Qinghai) και κρατήθηκε σε απομόνωση για τουλάχιστον ένα μήνα, πριν, όπως πιστεύεται, τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά την πληρωμή ενός σημαντικού ποσού.

Ιστορικό
Οι αρχικές διαμαρτυρίες μετά τις 10 Μαρτίου έγιναν βίαιες και είχαν ως στόχο Κινέζους Χαν και τις επιχειρήσεις τους. Όμως οι διαμαρτυρίες, των οποίων ηγούνται μοναχοί και μοναχές, πιστεύεται ότι από τις 14 Μαρτίου και μετά ήταν κυρίως ειρηνικές, μετά την προτροπή του Δαλάι Λάμα να σταματήσουν οι διαδηλώσεις για να αποφευχθούν τα βίαια επεισόδια.
Η Ολυμπιακή φλόγα ταξιδεύει στην Κίνα μέσα σε δρακόντεια μέσα ασφαλείας και με τον αυστηρό έλεγχο των δημοσιογράφων σε περιοχές όπως η αυτόνομη περιοχή Ξινγιάνγκ Ουιγούρ (Xinjiang Uyghur). Το αρχικό πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας άλλαξε και τώρα αναφέρεται ότι θα περάσει από το Θιβέτ το Σάββατο 21 Ιουνίου.

4 σχόλια:

zalmoxis είπε...

Xinjiang Uyghur...

πολύ καλά έκανες και το ανέφερες και πιστεύω όχι τυχαία...
Πολλοί προβλέπουν πως έτσι και εμφανιστούν δυναμικά αυτονομιστικά κινήματα στην Κίνα εάν και όποτε οι συνθήκες το επιτρέψιουν, εκεί τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για το Πεκίνο (το ότι είναι πολλοί εκεί οι μουσοουλμάνοι ίσως "μπερδέψει" ακόμη περισσότερο τα πράγματα... ).

monahikoslikos είπε...

@Zalomixis: Αν πρόσεξες το Θιβέτ έχει χαθεί τελευταία από τον τύπο και τα διεθνή πρακτορεία.
Να φταίει άραγε η έλλειψη πληροφόρησης ή μήπως η υπογραφή των 34 συμφωνιών με τους Αμερικάνους ύψους 8 δις δολαρίων.
Μ΄αυτή την απορία θα ψοφήσω...

Greek Rider είπε...

Είναι φοβεροί αυτοί οι Κινέζοι, κάποιοι ακτιβιστές που είχαν πάει εθελοντές και βοηθούσαν τα θύματα μετά από μια μεγάλη πλημμύρα πριν κάμποσα χρόνια χάθηκαν και ξαναβρέθηκαν μέσα στη φυλακή..

Για τις επιχειρηματικές φιέστες αυτά τα κράτη είναι ότι πρέπει.

monahikoslikos είπε...

@greek rider: Σοσιαλισμός με καπιταλιστικό πρόσωπο και σταλινικό κουστούμι.