Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Σάββατο 4 Αυγούστου 2007

Το μεγάλο Deal του χωροταξικού

Πάνω στα αποκαΐδια των πυρκαγιών στήνεται το μεγαλύτερο deal όλων των εποχών και μάλιστα με την ανοχή των οικολογικών οργανώσεων και λοιπών προστατών της παρθενίας της αγροτικής υπαίθρου.
Στο κόλπο, πολιτικοί, εταιρίες real estate και λοιποί επενδυτές και φυσικά οι τράπεζες που δεν λείπουν από καμιά βρομοδουλειά.
Όχι πως δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά να, ακούγοντας τις δηλώσεις του Σουφλιά για το νέο χωροταξικό χάρτη της χώρας και την σχεδόν πλήρη απαγόρευση της δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα το μυαλό μου μετανάστευε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπως τις γνωρίσαμε μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες των προηγούμενων δεκαετιών.
Άρχισα να βλέπω συμμορίες να αλληλοσπαράσσονται στους δρόμους, τους μόνιμους κατοίκους να ζουν ένα πραγματικό εφιάλτη ανάμεσα σε ληστείες, φόνους, βιασμούς και το Σερίφη να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά αδυνατώντας να ελέγξει την κατάσταση.
Ο εκφωνητής της τηλεόρασης με επανέφερε στην Ελλάδα με βίαιο τρόπο: Οι κάτοικοι απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια, τους, κοιμούνται με τις καραμπίνες γεμάτες, αγκαλιά, οι διαρρήκτες κάνουν κάθε βράδυ πάρτυ, η αστυνομία είναι ανύπαρκτη...
Που, πότε, τι έγινε;
Πάμε στο ζωντανό ρεπορτάζ, λέει ο καλοπληρωμένος παρουσιαστής και βλέπουμε το πρώτο θύμα που του διέρρηξαν το σπίτι 10 φορές, τη μία μάλιστα ήταν και ο ίδιος μέσα και κοιμόταν.
Να κι άλλος με την καραμπίνα στο χέρι που έπεσε θύμα διάρρηξης αν και είχε κάνει το εξοχικό του φρούριο με κάγκελα παντού, να απειλεί θεούς και δαίμονες.
Κι από κοντά να σιγοντάρει ο πρόεδρος των ληστευθέντων γιατί υπάρχει και σύλλογος ληστευθέντων να δίνει οδηγίες πώς να αμπαρώσουν τα σπίτια τους και να βρίζει την κυβέρνηση που άφησε άδεια τα αστυνομικά τμήματα και έτσι πώς να προστατέψουν τους πολίτες.
Και που συμβαίνουν όλα αυτά;
Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Αθήνα. Εκεί που τα οικοδομήσιμα αγροτεμάχια πωλούνται σε τιμές εφάμιλλες των οικοπέδων στην Κηφισιά, την Εκάλη, τη Γλυφάδα.
Στις περιοχές που ανθεί η αυθαίρετη δόμηση στα μη οικοδομήσιμα αγροτεμάχια.

Πως το είχε πει ο πρόεδρος των κατασκευαστών Καψιμάλης όταν είχαν αυξηθεί, τον περασμένο Μάρτη, οι αντικειμενικές αξίες;
Οι τιμές των ακινήτων έχουν χτυπήσει κόκκινο γιατί έχουν πάει «στο θεό» οι τιμές των οικοδομήσιμων γηπέδων και ότι αν δεν υπάρξουν εντάξεις στα σχέδια πόλης να βρεθούν νέοι οικοδομήσιμοι χώροι οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία μέχρι να σκάσει η φούσκα.

Κι αν σκάσει η φούσκα των ακινήτων τι θα γίνει;
Θα χρεοκοπήσουν οι κατασκευαστές που έχουν δανειστεί να χτίσουν ακίνητα που δεν θα έχουν πλέον καμία ζήτηση, θα βουλιάξουν οι τράπεζες από τα αγύριστα δανεικά και θα καταρρεύσει ένα ολόκληρο σύστημα που οικοδομήθηκε πάνω στο «ακίνητο» με τρελά κέρδη για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως τις κτηματικές εταιρίες, τους κατασκευαστές και τις τράπεζες.

Πρέπει λοιπόν να βρεθούν άμεσα οικόπεδα σε καλή τιμή για χτίσιμο για να συνεχιστεί το «όνειρο», αλλά πως;
Η ένταξη στα σχέδια πόλης που προτείνει ο Καψιμάλης είναι και χρονοβόρα και πολυδάπανος για το δημόσιο διαδικασία και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ρίξει τις τιμές των οικοπέδων και ότι οι ιδιοκτήτες των σημερινών αγροτεμαχίων δεν θα θελήσουν να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα μοσχοπουλώντας τα.

Ε, δεν χρειάζεται και να ανακαλύψουμε το τροχό από την αρχή… λύσεις πάντα υπάρχουν.
Για να δούμε ποιο ήταν το φινάλε στη κινηματογραφική ταινία που βλέπαμε στην αρχή.
Οι κάτοικοι αδυνατώντας να ζήσουν μέσα στο καθεστώς τρόμου που επέβαλαν οι συμμορίες πούλησαν όσο όσο τις περιουσίες τους κι έφυγαν μακριά, ο Σερίφης ξαφνικά έγινε σκληρός, οι συμμορίες πήραν το μήνυμα και τα λεφτά που τους είχαν τάξει κι έφυγαν για άλλες φτωχογειτονιές και στη σκηνή εμφανίστηκαν οι επενδυτές, οι μηχανικοί με τις κορδέλες στα χέρια και οι μπουλντόζες.
Στη θέση της υποβαθμισμένης φτωχογειτονιάς, λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι του τέλους, ξεφύτρωσαν νέες πολυτελείς κατοικίες με πισίνες και γκαζόν, εμπορικά κέντρα, τράπεζες, πολυτελή αυτοκίνητα και ευτυχισμένοι (πλούσιοι) επενδυτές και χαρούμενοι (πλούσιοι) άνθρωποι.

Όταν λοιπόν οι διαρρήξεις πολλαπλασιαστούν, το χωροταξικό γίνει νόμος του κράτους και αρχίσουν να ξεπουλάνε όσο όσο, τις άχρηστες πια περιουσίες τους, οι γύρω από την Αθήνα μικροϊδιοκτήτες, θυμηθείτε τι προβλέπει ο νόμος για την ιδιωτική πολεοδόμηση, δείτε και καμιά αμερικάνικη ταινία και θα καταλάβετε πως στήθηκε το μεγάλο deal της κυβέρνησης με θεμέλιο λίθο το νέο χωροταξικό σχέδιο του κ. Σουφλιά και τη διάλυση της αστυνομίας από τον Πολύδωρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: