Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Αλήτες, Ρουφιάνοι, Δημοσιογράφοι.

Τελικά τα «Εξάρχεια» φαίνεται πως κάνουν διάνα με το σύνθημα «Αλήτες, Ρουφιάνοι, Δημοσιογράφοι».
Η
κυβέρνηση βέβαια και τα παπαγαλάκια της, τους θεωρούν προνομιούχους γιατί με το αγγελιόσημο όλοι οι Έλληνες πληρώνουν για τις συντάξεις και τις λοιπές παροχές τους ή όπως έλεγε ο Στέφανος Μάνος, σήμερα στο MEGA κάθε φορά που κάποιος τρώει ένα γιαουρτάκι πληρώνει 3 λεπτά για τη σύνταξη των δημοσιογράφων.
Και τι έκαναν οι οικοδεσπότες Καμπουράκης και Οικονομέας ακούγοντας το Μάνο;
Τίποτα, γιατί όπως είπε ο δεύτερος ε, δεν τα ξέρουμε κι εμείς όλα.
Αυτονόητο είναι ότι δεν τα ξέρετε όλα και άλλωστε πότε να προλάβετε να τα μάθετε αλλά οφείλατε να ξέρετε τα του οίκου σας τώρα μάλιστα που δέχεται την επίθεση της κυβέρνησης κι αν δεν τα ξέρατε να φροντίσετε να τα μάθετε για να μην μπορεί ο κάθε Μάνος να εκθέτει έναν ολόκληρο κλάδο ως βολεμένο και προνομιούχο.
Αλλά είπαμε «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι».
Έδώ ολόκληρη συνδικαλιστική ηγεσία με επικεφαλής τον Σόμπολο, τον κολλητό του Ρουσόπουλου και δεν έχει κάνει τίποτα να βάλει τα πράγματα στη θέση τους κι αφήνει την κυβέρνηση να μιλά για προνομιούχους και κοινωνικούς πόρους.

Το αγγελιόσημο θεσπίστηκε επί χούντας ως αντάλλαγμα για την κατάργηση του Λαχείου Συντακτών που κυκλοφορούσε η Ενωση Συντακτών για να ενισχύει τα οικονομικά του ταμείου της και που έκτοτε κυκλοφορεί με διάφορες ονομασίες μέχρι σήμερα ως κρατικό λαχείο.
Με το αγγελιόσημο εκτός από τα έσοδα που στερούνταν τα ταμεία των δημοσιογράφων από το λαχείο Συντακτών θα καλύπτονταν επιπλέον οι εργοδοτικές εισφορές και η κρατική συμμετοχή στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης.
Στην ουσία δηλαδή θεσπίστηκε ως οιωνοί εργοδοτική εισφορά και γι αυτό οι εκδότες είναι οι μόνοι εργοδότες που δεν καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά για τους δημοσιογράφους που απασχολούν.
Δ
εν αποτελεί φόρο υπέρ τρίτων όπως διατείνονται όσοι θέλουν να βάλουν χέρι στα δημοσιογραφικά ταμεία αφού η τυχόν κατάργησή του σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν οι εκδότες και το κράτος να καταβάλουν τη δική τους συμμετοχή και ασφαλώς το επιπλέον κόστος που θα έχουν οι εκδότες θα το μετακυλίσουν, που αλλού, στο κόστος της διαφήμισης.

Πόσο προνομιούχοι όμως μπορούν να αισθάνονται οι δημοσιογράφοι με την ύπαρξη του αγγελιόσημου ή πόσο θα δυσαρεστηθούν αν καταργηθεί;

Συμφωνώντας, για πρώτη φορά, με τον Στ. Μάνο που λέει ότι ανεξάρτητα από ιδεολογίες η αριθμητική είναι μία ας δούμε το θέμα με αριθμούς.
Όπως έγραψε ο Γιώργης Μέρμηγκας στην Ελευθεροτυπία με βάση τα στοιχεία του ΤΣΠΕΑΘ φέτος οι εισφορές των ασφαλισμένων στο ταμείο τους θα ανέλθουν σε περίπου 27 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από το αγγελιόσημο υπολογίζονται σε περίπου 43 εκατ. ευρώ συνολικά δηλαδή θα έχει έσοδα 70 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις διατάξεις για την τριμερή χρηματοδότηση (εργοδότες 4/9, εργαζόμενοι τα 2/9 και το Δημόσιο 3/9) που θα έπρεπε να ισχύσουν και για το ΤΣΠΕΑΘ, αν δεν υπήρχε το αγγελιόσημο, οι εργοδότες θα έπρεπε να συμμετάσχουν με 54 εκατ. ευρώ και το κράτος με 40 εκατ. ευρώ.
Συνολικά δηλαδή το ΤΣΠΕΑΘ χωρίς τον «κοινωνικό» πόρο του αγγελιόσημου θα έπρεπε φέτος να έχει έσοδα 121 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή το ΤΣΠΕΑΘ θα χάσει, μόνο φέτος, 51 εκατ. ευρώ (121-70) λόγω της ύπαρξης του αγγελιόσημου και ο Μαγγίνας θέλει να του πάρει κι από πάνω το 10%.
Αυτή είναι η αλήθεια που δεν θέλουν να δουν κάποιοι και αγνοούν και οι δημοσιογράφοι επιτρέποντας στον καθένα να λέει το μακρύ και το κοντό του.
Αλλά είπαμε έχουν δίκιο τα «Εξάρχεια»….

9 σχόλια:

Unknown είπε...

το κακο με τους δημοσιογραφους σημερα ειναι οτι οι νεοι παλευουν κ οι παλιοι βολευονται...φυσικα κ οι νεοι που παλευουν καποια στιγμη θα βολευτουν...κατι σαν το δημοσιο δλδ.τα προβληματα με τα ταμεια υπαρχουν σε καθε επαγγελμα απλα τα αλλα επαγγελματα δεν εχουν το "προνομοιο" να διαμορφωνουν αποψεις κ να εχουν τοση δυναμη (εξου κ τα κοσμιτικα αλητες κ ρουφιανοι...)

zalmoxis είπε...

Εμ βέβαια! Πού και πότε να προλάβουν να τα μάθουν τα του οίκου τους όλοι αυτοί οι καναλοπαίχτες που παριστάνουν τους δημοσιογράφους; Τηλεόραση το πρωί, εφημερίδα το μεσημέρι, σχολή δημοσιογραφίας το απόγευμα, στα παράθυρα το βράδυ, στο p.r. τη νύχτα κι άμα περισσέψει χρόνος, τένις και τον μαθητευόμενο να μας φέρει τα "μαύρα" από την αργομισθία γιατί δεν προλβαίνουμε να πάμε οι ίδιοι να την εισπράξουμε. Αν ήταν όμως για καμιά σαχλαμάρα για τον Αλβανό της Βροχοπούλου και για τα τζάκια ποου δεν καπνίζουν, θα είχαν να λένε με τις ώρες και με λεπτομέρειες!

Sting είπε...

Να κάνω μιαν αφελή ερώτηση; Ρε, παιδιά , ο Καμπουράκης και η παρέα του οι καναλάκηδες τι είδους δημοσιογράφοι είναι;
Από τους κανονικούς, αυτούς δηλαδή που ξεσχίζονται για το ρεπορτάζ, λιώνουν τις σόλες τους για τις έρευνες και πληγιάζουν τα νύχια τους γράφοντας νυχθημερόν στον υπολογιστή τους ή τους άλλους που παριστάνουν τους δημοσιογράφους , ενώ στην ουσία είναι τενεκέδες ξεγάνωτοι;
Και ο θόρυβος περί το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων για ποιους γίνεται; Για τους χοντρόκωλους των καναλιών ή γι' αυτούς που τους βγαίνει ο πάτος με τις αποικιακές συμβάσεις εργασίας;

monahikoslikos είπε...

@ stilvi: και οι παλιοί που ούτε βολεύτηκαν, ούτε επιδίωξαν να βολευτούν αλλά "σπρώχνουν" έντιμα τη γραφίδα τους θα πρέπει να ντρέπονται;

@ zalmoxis: Σίγουρα αν ήθελαν θα μπορούσαν αλλά όταν τα συμβόλαια ζαλίζουν με τα πολλά μηδενικά γιατί να ασχοληθούν.

@ sting: Δυστυχώς Γεροντάκο μου, δημοσιογράφοι που "λιώνουν τις σόλες τους για τις έρευνες και πληγιάζουν τα νύχια τους γράφοντας νυχθημερόν στον υπολογιστή τους" είναι πλέον είδος εν ανεπαρκεία και λόγω παγκοσμιοποίησης καταργήθηκε και η αγορανομία για να αποτιμήσει τη δουλειά τους.
Το ασφαλιστικό αφορά όλους, πρωτίστως βέβαια αυτούς που επιβιώνουν από το κακοπληρωμένο χειρόγραφο αλλά και αρκετούς από τους τηλεαστέρες που θα το αντιληφθούν όταν σβήσουν τα φώτα του πλατό.

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι αυτό για τους δημοσιογράφους ισχύει για τους δικηγόρους με τις διάφορες κρατήσεις από το ταμείο νομικών και για τους μηχανικούς με το ΤΣΜΕΔΕ.

Σαφώς και δεν πρόκειται για κρατήσεις αλλά για εργοδοτική εισφορά.

Κάποια στιγμή οι κρατήσεις αυτές θα καταργηθούν λόγω ΕΕ. Θα έρθει η πανταχούσα από τις Βρυξέλλες. Θα αντικατασταθεί από την κρατική χρηματοδότηση και θα λήξει το θέμα. Δε θα τα λέμε δηλ. κρατήσεις αλλά φόρο (κάποιος φόρος θα τα αντικαταστήσει) και κρατική χρηματοδότηση. Απλά τώρα τα ταμεία τα παίρνουν απευθείας αύριο θα τα παίρνουν μέσω του κράτους.

koptoraptou είπε...

Να σου πω, χίλιες φορές να ασχολούνται με τα σούργελα και τα τζάκια παρά με τα ένσημα μου που είναι και κολοβά. Καλησπέρες λύκε μου!

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

...Like μου, χαίρε! Δεν ξέρω πια τι να πω για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Έρχονται στιγμές που λέω, άντε ξανά στον Άη Βασίλη, που δεν έχω τηλεόραση κι εφημερίδες ούτε και ίντερνετ, για να ησυχάσω! Είναι αλήθεια ότι τρώμα απανωτές κατραπακιές και πέρα από τις φωνές μας, δεν βλέπω φως... Όσο για τα "ψοφίμια" της λεγόμενης "τηλεοπτικής δημοσιογραφίας" δεν έχω πλέον να πω και πολλά πράγματα. Ο ολοκληρωτισμός της τηλεόρασης μας επιτρέπει μονάχα την ελευθερία την σκέψης, της φαντασίας - επειδή δεν μπορούν να μπουν μέσα στο μυαλό μας, παρά τις εργώδεις προσπάθειες να γανώσουν τα κύτταρά μας. Εκεί που λέω να ΜΗΝ είμαι γενικώς απορριπτικός για δημοσιογραφία και πολιτική, εκεί ακούω ή βλέπω κάτι και ξανά πέφτω στην απόρριψη! Δεν μπαίνω στην ονοματολογία των ανθρώπων που δουλεύουν στην τηλεόραση, γιατί επιπλέον δεν γνωρίζω κατά πόσον προωθούν τα συμφέροντα του κλάδου μας ή απλώς ΜΟΝΟΝ των εργοδοτών τους που καθημερινά τους κάνουν τεμενάδες. Δεν είναι α[πλώς "τενεκέδες ξεγάνωτοι" που λέει ο sting, αλλά καραγκιόζηδες (χωρίς να θέλω να θίξω τον αγαπημένο μας ήρωα του θεάτρου σκιών).

monahikoslikos είπε...

@ koptotaptou: Δυστυχώς όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν.

@ νίκος λαγκαδινός: Δεν μπαίνεις λες στην ονοματολογία κλπ. Αυτό νομίζω είναι το λάθος μας, ότι δεν τους ξεφωνίζουμε καταλήγοντας να γίνουμε σαν τα μούτρα τους.

Scriptor είπε...

Μη μπερδεύεις αγαπητέ Α. την κρατική συμμετοχή στην δήθεν τριμερή χρηματοδότηση. Από πουθενά δεν προβλέπεται πως το κράτος βάζει κάτι στα ταμεία. Το μπερδεύουν πολλοί επειδή το κράτος εγγυάται την τελική καταβολή των συντάξεων.
Κρατική χρηματοδότηση υπάρχει μόνον εκείνη που εμφανίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό.