Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Για να ξέρουμε τι …τρώμε κι αν μας προκύψει …καλή λευτεριά.

Εννέα μήνες θα χρειαστεί, με τις σημερινές συνθήκες, να περιμένουμε στην ουρά ώσπου το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων μας επιστρέψει το εγγυημένο ποσό των καταθέσεων μας, που αυξήθηκε ως τις 100.000 ευρώ, αν «ο μοι γένοιτο» η τράπεζα που εμπιστευτήκαμε βαρέσει κανόνι.
Και επειδή πολύς θόρυβος έγινε για το αν και μέχρι ποιου ποσού είναι ασφαλισμένες οι καταθέσεις στα τράπεζες αλλά όλοι αποφεύγουν σαν το διάολο το λιβάνι να μας που πότε και πως θα πάρουμε πίσω τα λεφτά μας αν μας συμβεί το …απρόσμενο, ιδού τι απαντά για τις διαδικασίες και το χρόνο αποζημίωσης, το ίδιο το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων που είναι αρμόδιο να καταβάλει τις αποζημιώσεις και λάβετε τις αποφάσεις σας.

«Η αδυναμία επιστροφής των καταθέσεων από ένα πιστωτικό ίδρυμα διαπιστώνεται, κατ' αρχήν, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αδυναμία επιστροφής των καταθέσεων μπορεί επίσης να διαπιστωθεί με δικαστική απόφαση, η οποία ενδέχεται να προηγηθεί της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όταν το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚ) ενημερωθεί για την απόφαση είτε της Τράπεζας της Ελλάδος είτε των αρμόδιων δικαστικών αρχών, προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:
- Καταρτίζει κατάλογο καταθετών, οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση με βάση τα στοιχεία που του υποβάλλονται από το πιστωτικό ίδρυμα.
- Συμψηφίζει τις τυχόν υποχρεώσεις των καταθετών με τις απαιτήσεις τους έναντι του πιστωτικού ιδρύματος.
- Ενημερώνει τους καταθέτες, είτε μέσω του ημερήσιου τύπου είτε με απευθείας αλληλογραφία, σχετικά με το δικαίωμά τους για αποζημίωση.
-Καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις που αφορούν μη διαθέσιμες καταθέσεις, με βάση τον κατάλογο δικαιούχων που έχει διαμορφωθεί, εντός τριμήνου από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις κατέστησαν μη διαθέσιμες. Η τρίμηνη αυτή προθεσμία μπορεί να παραταθεί για δύο ακόμη τρίμηνα.»

.

19 σχόλια:

αντωνης είπε...

Πολυ ενημερωτικο ποστακι. Επιτελους διαβασαμε και κατι πρακτικο και χρησιμο, μετα απο τοσες παρλαπιπες που ακουμε απο δω και απο κει.

monahikoslikos είπε...

@αντώνης: Αντώνη καλημέρα, ακριβώς επειδή όλοι, με κάποιο τρόπο, αφήνουν να καταλάβουμε ότι και να πέσει μια τράπεζα έξω ε δεν έγινε και τίποτα... γι αυτό και η ανάρτηση για να ξέρουμε τι τρώμε και να μην τρώμε ότι μας σερβίρουν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα διότι οι τράπεζες δεν είχαν εκτεθεί σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Το ότι πονάει τα αμερικανάκια ουδόλως με ενδιαφέρει. Πήγαινε ο σαπιοκοιλιάς στον τραπεζίτη και απαιτούσε αποδόσεις χωρίς να έχει λεφτά αλλά με δανεικά. Για να βγουν οι αποδόσεις φούσκωναν πλασματικά τις τιμές. Όταν τσέπωνε τα κέρδη με τις κομπίνες ήταν καλά τώρα που χάνει κλαίει. Όταν το 99 χάθηκαν τεράστια ποσά από κρατικά χαρτιά είδε κανείς τους χαμένους? Όχι. τώρα γιατί να στεναχωρηθούμε για τους άλλους χαμένους?

monahikoslikos είπε...

@ανώνυμος:Δεν είπα ότι θα συμβεί, αλλά επειδή όταν χτυπούν την πόρτα του γείτονα δεν αποκλείετε να χτυπήσουν και τη δική μας είναι καλό να ξέρουμε τι τρώμε για να μην τρώμε ότι (κουτόχορτο) μας σερβίρουν.

zalmoxis είπε...

Επειδή έχουμε ένα κράτος πολύ... "φιλικό στον πολίτη", τράπεζες ακόμη πιο "φιλικές" αλλά και επειδή η δικαστική εξουσία και οι νομοθέτες φημίζονται για την επαφή τους με την πραγματικότητα και τις ευαισθησίες τους για τον απλό κόσμο, ερωτώ το εξής απλό:

Έχει ο κύριος "Χ" κάποιος καταθέσεις 200.000 ευρώ στην τράπεζα "Α" και στεγαστικό δάνειο επίσης από την τράπεζα "Α". Η τράπεζα "Α" κλείνει. Στην περίπτωση αυτή, θα πάρει τις καταθέσεις του (όχι όλες αλλά τις μισές) σε 9 μήνες.
Έστω ότι με το κλείσιμο της "Α" μπαίνει εκκαθαριστής και έστω ότι αυτός είναι η "Ω Α.Ε.". Ενώ ο κύριος "Χ" θα περιμένει λες κι είναι έγκυος 9 μήνες, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να τον βάλει στη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία στους 2 μήνες και να του βγάλει το σπίτι στο σφυρί στους 6 μήνες για 5.000 και για 6.000 ευρώ (και μη μου πει κανείς πως... απαγορεύεται για κάτω από τα 20.000 ευρώ διότι και σήμερα απαγορεύεται κάτω από τα 10.000 ευρώ και όμως κατά παράβαση του νόμου χάνονται σπίτια για 6.000 και για 7.000 ευρώ).
Ποιός εγγυάται ότι θα βρίσκονται σε συνεννόηση η "Ω Α.Ε." με το Τ.Ε.Κ.;

Και δε μιλάμε βέβαια για την περίπτωση όπου ενώ θα κάνει 9 μήνες να πάρει το 50% των καταθέσεών του από την "Α" χρωστά δόσεις από δάνεια στην "Β", η οποία αφού έχει δεσσμευμένα για 9 μήνες τα λεφτά του στην υπό εκκαθάριση "Α" θα μπορεί να του πάρει το σπίτι, το αυτοκίνητο, τη γυναίκα και τα χρυσά δόντια! Εκεί εγγυάται ο Αλογοσκούφης ή μόνο τσάμπα μάγκας φίλος του πολίτη;

Greek Rider είπε...

Εγώ πιστεύω ότι αν γίνει κανένα τέτοιο μπαμ το δημόσιο θα δώσει ομόλογα αντί χρημάτων. Στην καλύτερη περίπτωση θα δώσει χρήματα στις τράπεζες και θα τις αναγκάσει να αγοράσουν ισόποσα ομόλογα δικά του ή θα τα δώσει κατευθείαν τα ομόλογά του σε πολλούς καταθέτες.

monahikoslikos είπε...

@Zalmoxis: Σπάστα και ξαναρίχτα πολύ το μπέρδεψες. Που έχει καταθέσεις και από που το δάνειο;

@Greek Rider: Δεν υπάρχει τέτοια εκδοχή.
Αυτά που λέγονται για ομόλογα που θα δώσει το δημόσιο αφορούν περιπτώσεις πριν το μπαμ, για να αποφευχθεί το μπαμ.
Άμα γίνει το μπαμ εσύ έχεις να κάνεις με το ΤΕΚ για μέχρι το εγγυημένο ποσό και για τα υπόλοιπα θα περιμένεις την εκκαθάριση και αν περισέψουν θα πάρεις κάτι.
Η δέσμευση Αλογοσκούφη για το σύνολο των καταθέσεων είναι πολιτική δέσμευση με την έννοια ότι θα γίνει παρέμβαση πριν και για να μη φθάσουμε στο μπάμ είτε ενισχύοντας τη ρευστότητα με ομόλογα είτε συνεργώντας για την απορρόφηση της ασθενούς από κάποια περισσότερο υγιή.
Αν πάντως πάμε στο μπαμ κλάφτα ...Χαράλαμπε.

Alex είπε...

Εγώ έχω μια απορία που και πότε η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση, και λέω μετά την μεταπολίτευση για να μη μπερδευτούμε, έδωσε τέτοια δείγματα φερεγγυότητας και να μας απασχολεί το πότε θα πάρουμε πίσω τα εγγυημένα.
Εγώ πάντως πιστεύω ΠΟΤΕ, από αθετήσεις και κοροϊδία η ελληνική πολιτική σκηνή άλλο πράγμα,και δεν νοώ τις υποσχέσεις σε στυλ θα.. άλλα και θεσμοθετημένα, θυμηθείτε τα τρία δεν του καταλληλότερου για το ασφαλιστικό.

Ανώνυμος είπε...

zalmoxis Δάνειο και καταθέσεις να συμψηφιστούν και θα πάρει τα υπόλοιπα.

κάκος είπε...

Εγώ δεν ξέρω , να χαρώ ή να λυπηθώ ;
Καταθέσεις στην τράπεζα 0.
Πιστωτική κάρτα 0.
Σπίτι με ενοίκιο .
Εξοχικό ποτέ .
Αυτοκίνητο δεν έχω .

Αν γίνει κάποια κατάρρευση , ευχαρίστως συμβάλλω στην ανόρθωση , προσφέροντας την πεθερά μου κι αν μιλάμε για γενικευμένη καταστροφή και την κόρη της μαζί !

monahikoslikos είπε...

@Alex: Συμφωνώ για τη διαχρονική (α)φερεγγυότητα του κράτους μόνο που αυτή τη φορά κινδυνεύουν να χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια και οι κυβερνώντες γι αυτό ανασκουμπώθηκαν.

@ανώνυμος: σωστόςςςςς

@κάκος: Τυχερέ κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια.
Όσο για την προσφορά σου σκέψου πριν αποφασίσεις οι πεθερές έχουν σκληρό κρέας αλλά βγάζουν ...καλή σούπα κι έρχεται και χειμώνας.

zalmoxis είπε...

ανώνυμε,

κανονικά αυτό θα έπρτπε να συμβεί, δεν είμαι καθόλου βέβαιος όμως ότι θα τηρηθούν το δέοντα. Εδώ είναι Γουνανιστάν. Μέχρι να συνεννοηθούν εποπτικές αρχές, ΤΕΚ, εκκαθαριστής, νομικά τμήματα και δεδομένης της ελληνικής γραφειοκρατίας, θα είναι αργλα για τον κάθε "φουκαρά".
Άσε που αυτά τα λαμόγια είναι ικανά να κάνουν τιτλοποίηση εκχωρώντας σε άλλη τράπεζα το χαρτοφυλάκιο δανείων. Άμα θέλουν να κλέψουν...

marianaonice είπε...

Και εγώ αυτό λέω Μοναχικέ μου Λύκε!
άμα γίνει το μπαμ κλάφτα Χαράλαμπε!!
Τι τρίμηνα και εννιάμηνα μου λένε εμένα;; Πότε τήρησε το κράτος τις προθεσμίες που οι νόμοι ορίζουν;;
Ποτέ!!!
Επομένως μετά το μπαμ θα κάνουμε τρίμηνα σ' αυτούς που θα πάθουν το εγκεφαλικό τους!!
Χαχαχα!!!
Καλή εβδομάδα!!

monahikoslikos είπε...

@Zalmoxis: Με απογοητεύεις, αφού εγγυητής είναι ο Αλογοσκούφης γιατί τόσες επιφυλάξεις.
Φοβάσαι μην τσακωθούν στη μοιρασιά;
Δεν το νομίζω έχει καλό όνομα ο Γιώργος στο ...city.

@marianaonice: Μαριάννα μου εγώ έγραψα τι λέει ο νόμος, που εσείς οι νομικοί λέτε πως πρέπει να σεβόμαστε.
Για το τι πραγματικά θα γίνει αν αρχίσουν τα μπαμ μπουμ στην Αθήνα και εγώ πιστεύω πως όχι μόνο το Χαράλαμπο θα κλάψουμε αλλά και το "μοιρολόι", κλάψτε ουρανοί κι αστέρια θα παιανίζουν οι μπάντες του Δήμου έξω από τις ...εντατικές.
Καλή εβδομάδα και για σένα.

koptoraptou είπε...

Αααχ! Γι' αυτό η γιαγιάκα μου, η σχωρεμένη, τα 'ραβε στα σουτιέν της!
Σου λέει κάλλιο να μου χαιδεύουν τα βυζιά μου τα μπικικίνια, παρά να βρεθώ στα γεράματα να μου πιάνει τον κώλο ο κυρ τραπεζίτης!
Τις καλημέρες μου!

monahikoslikos είπε...

Σοφή η γιαγιά, σίγουρα θα ήταν fun του "κάλιο 5 και στο χέρι παρά 10 κι ακαρτέρει" ή του "κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε"
Τα φιλιά μου...

pentanostimi είπε...

γιατι εχετε 100.000?να το ξερουμε

Swell είπε...

Βρε Λύκε δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου... Αφού εγγυήθηκε ο μπουχέσας. Ετσι και γίνει τίποτα, δεν θα μπορεί να τον σώσει κανείς.

monahikoslikos είπε...

@pentanostimi: ασφαλώς και έχω 100.000, σε ...δραχμές.

@Swell: έτσι και γίνει τίποτα... θα μείνουμε με το νόμο στο χέρι