Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Γιατί η κυβέρνηση ευνοεί τον πανικό....

Ερήμην κάθε πολιτικής διαδικασίας

Tου Χρηστου Γιανναρα*

Γιατί άραγε η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου ευνοεί απροκάλυπτα τον πανικό στην ελλαδική κοινωνία; Η εύνοια του πανικού γίνεται εξόφθαλμη και μετρητή στα δελτία ειδήσεων των κρατικών καναλιών (είναι το βασικό μέσο κάθε κυβέρνησης για τη διαμόρφωση της ψυχολογίας των μαζών): Πόσος τηλεοπτικός χρόνος διατίθεται για τη διεκτραγώδηση του οικονομικού αδιεξόδου της χώρας, του πνιγμού που μας επιβάλλουν οι διεθνείς αγορές, της άρνησης ή της αδυναμίας των Ευρωπαίων εταίρων μας να στηρίξουν την ελλαδική οικονομία; Ποια διασταύρωση γίνεται, ποιος έλεγχος αξιοπιστίας του καταιγισμού απαισιόδοξων προβλέψεων από αναλυτές ή πολιτικούς διαχειριστές της διεθνούς οικονομίας; Γιατί απουσιάζει εντυπωσιακά από τα κρατικά κανάλια κάθε ενδεχομένως ενθαρρυντική (σοβαρή και έγκυρη) ανάλυση πολιτικών προτάσεων ή των κοινωνικών δυνατοτήτων για ενεργό, παλλαϊκή αντίδραση στη χρεοκοπία;

Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αβελτηρίας ή θελημένης πολιτικής είναι, να έχει ο πανικός παραλύσει τόσο τον ψυχισμό των πολιτών όσο και την αγορά. Γιατί ο πανικός γεννάει (πάντοτε) όργιο φημών: Σχεδόν ο κάθε πολίτης έχει «πληροφορηθεί» από κάποια «έγκυρη πηγή» ότι το έλλειμμα δεν είναι 13,7% του ΑΕΠ, αλλά 16%, ότι το εξωτερικό χρέος δεν είναι 370 δισ., αλλά τουλάχιστον 600, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό το ιλιγγιώδες ποσό, τα χρέη δημόσιων οργανισμών. Οργιάζουν οι φήμες ότι σε λίγο οι Τράπεζες δεν θα έχουν ρευστό για να αποδώσουν στους καταθέτες ή ότι το χρεοκοπημένο κράτος θα υποχρεωθεί να δημεύσει τις καταθέσεις, ενδεχόμενο που προκαλεί τη φυγή από τη χώρα (ή τη φύλαξη «κάτω από το στρώμα») πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τέτοιες φήμες μοιάζει να συζητούνται σε κάθε γωνιά της χώρας – σε καφενεία, παρέες, λεωφορεία, λαϊκές αγορές, συμπτωματικές συναντήσεις στους δρόμους. Ο πανικός μεταδίνεται σαν τη φωτιά στο δάσος, πολλοί περιμένουν το αναπότρεπτο: ότι θα αρχίσουν να λεηλατούνται υπεραγορές τροφίμων, να ληστεύονται άνθρωποι μέρα μεσημέρι δημόσια, να αφαιρείται η ζωή για είκοσι ευρώ. Πανικοβάλλει το ερώτημα: σε τι θα διστάσουν ενάμισι εκατομμύριο μετανάστες όταν πρώτοι καταληφθούν από την απόγνωση που γεννάει η πείνα, τι θα συμβεί αν το κράτος καθυστερήσει την πληρωμή μισθών και συντάξεων για δύο ή τρεις μήνες, όπως κάνει, χρόνια τώρα, με τους συμβασιούχους;

Αυτόν τον δεδομένο ευφάνταστο πανικό η κυβέρνηση θέλει να τον αγνοεί σκόπιμα ή επιπόλαια ή από κουφόνοια. Δεν διανοείται να αντιτάξει την εγκυρότητα και την πειθώ της ειλικρίνειας στους φόβους και στη φημολογία που παραλύουν την ελλαδική κοινωνία. Αλλά ποιος από την κυβέρνηση να αναλάβει τέτοιο εγχείρημα; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ολοφάνερα δεν επαρκεί, καμιάν επίσημη εμφάνισή του για παροχή ενθαρρυντικών διαβεβαιώσεων δεν θα την πάρουν οι άνθρωποι στα σοβαρά. Ο ευφυέστατος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει τόσες φορές (απειράριθμες) εκτεθεί (ή, σωστότερα, διασυρθεί) με παλινωδίες, αυτοαναιρέσεις, κραυγαλέα ασυνέπεια και απόλυτη έλλειψη ψυχραιμίας, ώστε έχει φτάσει να αποτελεί παραδειγματική περίπτωση αναξιοπιστίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ευγενέστατο πρωτοεμφανιζόμενο βλάστημα, δίνει περισσότερο την εικόνα μεταπτυχιακού φοιτητή ασκούμενου στην πρακτική της ειδικότητάς του, παρά ανθρώπου ικανού να εκφέρει λόγο αδέσμευτο από την προτεραιότητα εξυπηρέτησης εντυπώσεων. Κάτι ανάλογο και ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, το πιθανότερο είναι να έχουν και τα κυβερνητικά στελέχη τα ίδια με τον μέσο πολίτη κενά πληροφόρησης. Μάλλον δεν πρόκειται ποτέ κανείς να μάθει τους λόγους που ανάγκασαν τον Κ. Καραμανλή, τον βραχύ, να παραιτηθεί έντρομος από κάθε απόπειρα αντίστασης στη φανερά επερχόμενη χρεοκοπία. Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τις διεργασίες που οδήγησαν στη σκανδαλώδη ανατροπή κριτηρίων και αξιολογήσεων προκειμένου να εκλεγεί στην αρχηγία του κόμματός του ο σημερινός πρωθυπουργός. Ούτε τα υψηλότερα κυβερνητικά στελέχη δεν θα μάθουν ποτέ, από πού ανασύρθηκε ο παντελώς άγνωστος στον δημόσιο βίο Δημ. Δρούτσας για να του ανατεθεί ποιο; Το υπουργείο Εξωτερικών! Θα μείνει μάλλον για πάντα άγνωστο το γιατί, σε ώρες που η Ελλάδα παλεύει απεγνωσμένα να σωθεί με οποιοδήποτε τρόπο από την επίσημη κήρυξη πτώχευσης και στάσης πληρωμών, ο Δ. Δρούτσας συνάπτει «ιστορικής σημασίας συμφωνία» με την Τουρκία για την «εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο», ενώ έχει παράλληλα επανενεργοποιηθεί, για επίσπευση «λύσης» του «Μακεδονικού», ο αυλοθεράπων του Πενταγώνου Μάθιου Νίμιτς.

Εχουμε οδυνηρά κενά πληροφόρησης για τις καίριες αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην κάθε πολιτικής διαδικασίας. Κρίνεται η επιβίωσή μας, ο ενδεχόμενος ή όχι ξεριζωμός και η προσφυγιά κάποιων από μας, αν θα έχουμε αύριο ψωμί και πολιτική ανεξαρτησία. Και παγιδευόμαστε από τα κρατικά δελτία ειδήσεων και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σε έναν πανικό που αφορά ίσως σε παραπλανητικό εντοπισμό της συμφοράς μας: Δεν είναι η οικονομική χρεοκοπία η κυρίως απειλή, η χρεοκοπία είναι (ίσως) η τεχνητή συνθήκη για να «τακτοποιηθούν» οι διακηρυγμένες ως πρωταρχικές επιδιώξεις των «συμμάχων» μας: Να κλείσει το Κυπριακό, να κλείσει το «Μακεδονικό», να μοιραστεί το Αιγαίο και η Θράκη.

Αυτό το «ίσως» είναι, ασφαλώς, προϊόν του πανικού μας, αλλά προϊόν με τετράγωνη λογική, όχι επιπόλαιο σκεύασμα «συνωμοσιολογίας». Η λογική λέει ότι με την Ελλάδα ξέγνοιαστη, έστω χάρη σε ψευδαισθήσεις σιγουριάς (μια και ανήκει στο «κλαμπ του ευρώ») τα συμφέροντα κάποιων «συμμάχων» της δεν προωθούνται. Με την Ελλάδα οικονομικά κατεστραμμένη και πανικόβλητη, όλα είναι δυνατά.

Γι’ αυτό, ακόμα και οι εναπομείναντες θαυμαστές του κορυφαίου ταλαντούχου αμοραλιστή τολμούν να παραγγέλνουν στον Δημ. Δρούτσα ότι: Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα απέλυε πάραυτα τον υπουργό του των Εξωτερικών, αν διενοείτο να ξεκινήσει οποιεσδήποτε συνομιλίες με τους Τούρκους, χωρίς προηγουμένως να έχουν οι Τούρκοι 1) ανακαλέσει το casus belli, 2) ζητήσει συγγνώμη για την εν ψυχρώ εκτέλεση 1.450 Ελλήνων αιχμαλώτων στην Κύπρο, 3) δεχθεί την άρση των συνεπειών της «Μυστικής Πράξης 66»(;) όπως είχε συμφωνηθεί με τον Οζάλ. Και υπενθυμίζουν οι θαυμαστές του Ανδρέα την αποφασιστική συμβολή του Δημ. Δρούτσα στην κατάρτιση του Σχεδίου (πλεκτάνης) Ανάν, που για να το υποστηρίξει κανείς θα έπρεπε: ή να μην το έχει διαβάσει ή να το έχει διαβάσει και να μην το έχει καταλάβει ή να το υποστήριξε «εν διατεταγμένη υπηρεσία».

Οταν και από τους θιασώτες του παπανδρεϊσμού εγείρονται τέτοιας σαφήνειας αντιδράσεις, σημαίνει ότι η λογική του πανικού, έστω και μόνο με ενδείξεις, είναι ακαταμάχητη.

* Δεν το συνηθίζω μα θαρρώ πως λέει πολλές αλήθειες....
(οι υπογραμμίσεις δικές μου)

10 σχόλια:

Swell είπε...

Δεν σου κρύβω, ότι περίμενα να καταλήξει στο Χριστό. Ευχάριστη έκπληξη. Διαφωνώ μόνο με το πως εξέλεξαν το παιντί αρχηγό. Το είχε απαιτήσει ο Μητσοτάκης, γιατί μόνο μ' αυτό, είχε ελπίδες να δει μια μέρα τη Ντόρα πρωθυπουργό.

monahikoslikos είπε...

@Swell:
Και για μένα είναι έκπληξη το σημερινό άρθρο.
Όσο για το δαχτυλίδι στο παιντί θαρρώ πως έχει απόλυτα δίκιο... Το ντηλ έκλεισε το Ιούνιο του 2003 όταν με τη λήξη της Προεδρίας της ΕΕ ο Σημίτης επισκέφτηκε τις ΗΠΑ (και έλαβε τις σχετικές οδηγίες δια τα περαιτέρω)

OOO είπε...

Δεν ξερω αν ειναι ευχαριστη εκπληξη το κειμενο του Γιανναρα,αλλα υπηρετει μια λογικη υποθεση.
Οι διαπιστωσεις του για την επαρκεια των συγκεκριμενων πολιτικων προσωπων νομιζω οτι βρισκουν συμφωνους αρκετους για να μην πω ολους.
Η συνωμοσιολογια της λογικης του με απωθει.Νομιζω οτι η χωρα και οι πολιτικες δυναμεις απλα πορευονται με το πολιτικο προσωπικο που διαθετουν.Ανεπαρκες,ανικανο,ελαχιστο για την περισταση,ετσι κι αλλιως χωρις μελλον.

monahikoslikos είπε...

@AdeGia:
Κατ΄ αρχή καλώς ήρθες απ' τα μέρη μου....
Κατά δεύτερο φίλε μου αντί να σε απωθεί γενικώς η συνομοσιολογία μήπως θα ήταν καλύτερα να αντιτάξεις κάποιο επιχείρημα πως για παράδειγμα δικαιολογείται τη στιγμή που έχεις πέσει χάμω (εμείς δηλαδή σερνόμαστε δεν είμαστε απλά κάτω) να επιδιώκεις να λύσεις δυσεπίλυτα εθνικά θέματα και μάλιστα όλα μαζί πακέτο?
Εκτός αν νομίζεις ότι να είναι κάποιος και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ είναι η καλύτερη τακτική.

Thalassenia είπε...

Βρε μήπως έχει δίκιο;;;;;

Καλή εβδομάδα όσο γίνεται.

παλιοχώριατος είπε...

Δεν υπάρχουν συνωμοσίες...
Είναι κόντρα στη φύση του ανθρώπου το ψέμα και η δολοπλοκία

Σε λίγο θα μας πείτε ότι με συνωμοσία δολοφονήθηκαν ο Φίλιππος και ο Καίσαρας...

ότι οι χουντικοί με συνωμοσία κατέλαβαν την εξουσία...

και ότι ο Σημίτης, που δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του,
έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός,
με συνωμοσία...

Δε γίνονται αυτά τα πράμματα

OOO είπε...

Το πρωφανες δεν επιδεχεται ερμηνειες συνωμοσιας.Το αναφερει ο ιδιος ο Γιανναρας.
Οταν εισαι αδυναμος,πεσμενος και σερνεσε οπως σωστα λες, μεταφερεις χρονικα τουλαχιστον,την συγκρουση και την επιλυση σοβαρων πολιτικων στοιχηματων σε χρονους και πεδια που θα σου δωσουν ανασες.Αλλα ποτε κανενας μεχρι τωρα τουλαχιστον δεν υποκλιθηκε στη πολιτικη ευφυια του Γ.Παπανδρεου.Το θεμα ειναι η αντιδραση και απο που προερχεται.Εγω περιμενα και περιμενω σε καθε θεμα που ανοιγει αυτη η αλλη κυβερνηση να υπαρχει αμεσα θεση.Μα ασφαλιστικο ειναι,μα φορολογικο,ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ,Κυπρος,Θρακη,Αιγαιο κτλ.
Αυτοι εχουν σκοπους,και τροπους να πετυχουν αυτο που θελουν.Εμεις εχουμε αντιστοιχα να αναχαιτησουμε,να ανατρεψουμε και να πετυχουμε αυτο που θελουμε ?

«Συνωμοσιολογία», σύμφωνα με τα συνθετικά του όρου (δηλαδή «συνωμοσία» και «λόγος»), είναι οποιαδήποτε ανάλυση, σχολιασμός, κριτική, αμφισβήτηση, συζήτηση, θεωρία, κτλ, πάνω σε κάποια υποτιθέμενη ή πραγματική συνωμοσία. Δηλαδή είναι μια «φιλολογία» των θεωριών συνωμοσίας.

Από το βιβλίο Θεωρίες Συνωμοσίας (εκδόσεις Αρχέτυπο) του Λουκά Καβακόπουλου και Γιώργου Στάμκου

monahikoslikos είπε...

AdeGia:
Άντε Γειά....

monahikoslikos είπε...

@Thalassenia:
Κοντός ψαλμός... και θα δείξει αν έχει δίκιο.

@παλιοχώριατος:
Εχει δίκιο το διαπίστωσα κι εγώ...
"το ψέμα και η δολοπλοκία είναι κόντρα στη φύση του ανθρώπου"
Καλημέρα!

Unknown είπε...

Καλημερα. Να λεμε για να εχουμε.
Πρωτον ειναι βασικη αρχη του Μυθριδατισμου.
Παιρνουμε την δοση μας,ωστε οταν χτυπησει το κουδουνι τα κεφαλια μεσα.
Θυμασαι τον χαμο,τον πανικο στο διαλειμμα οταν ερχοταν να μας κανουν εμβολιο;;;
Μολις ακουγοταν η σφυριχτρα στρατιωτακια, με τον φοβο στα ματια στοικα στην γραμμη.
@@@@@@
Να υπενθυμισω πως ο ΣΟΡΟΣ ειναι Αλβανος;; Να υπενθυμισω πως δεν εχουμε 'ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ' το ΚΟΣΣΟΒΟ;;;