Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Για όσους επιμένουν Ευρω-παϊκα.


Ενώ η Ισλανδία με την κορώνα της ξαναγύρισε στις αγορές εμείς με το ευρώ μας συνεχίζουμε να βουλιάζουμε στην ύφεση και την εξαθλίωση….

Το 2008 η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να καταρρεύσουν, καθώς «έσκασαν» κάτω από το βάρος των τοξικών δανείων που είχαν χορηγήσει - είναι χαρακτηριστικό ότι το ενεργητικό των ισλανδικών τραπεζών είχε φθάσει στα 85 δισ. δολάρια, που αντιστοιχούσαν στο... 10πλάσιο του ΑΕΠ της μικρής νησιωτικής χώρας.
Μέσα σε δυόμιση χρόνια η χώρα επανήλθε στις διεθνείς αγορές, δανειζόμενη 1 δισ. δολάρια τις προηγούμενες ημέρες για πρώτη φορά από το 2006. Η δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε δύο φορές και «η χώρα απολαμβάνει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και του σεβασμού των αγορών», όπως δήλωσε ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών Σ. Σίγκφουσον.
Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο του πενταετούς ισλανδικού ομολόγου έχει πέσει στο 5%, παρά το ότι οι οίκοι εξακολουθούν να αξιολογούν τα ισλανδικά ομόλογα ως σκουπίδια.
Εν πάση περιπτώσει, η χώρα ανακάμπτει δυναμικά - ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη της ισλανδικής οικονομίας κατά 2,2% εφέτος και κατά 2,9% το 2011. Προτού συμβούν αυτά τα θαυμαστά, βεβαίως, μεσολάβησε μια υποτίμηση της ισλανδικής κορόνας κατά... 80%, έστειλε τον πληθωρισμό στο 20% και την ανεργία στο 10% από... 1% που ήταν προτού ξεσπάσει η κρίση. Η υποτίμηση, βεβαίως, βοήθησε τη χώρα να εμφανίσει εμπορικό πλεόνασμα μέσα σε λίγους μήνες.
Προτού συμβεί το «ισλανδικό θαύμα», μεσολάβησε επίσης μια συρρίκνωση των εισοδημάτων των Ισλανδών κατά 18% το 2009 - πρόκειται για ποσοστό αποπληθωρισμένο.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι θυσίες των Ισλανδών απέδωσαν. Και όμως, ο αριστερο-πράσινος υπουργός Οικονομικών της χώρας παραδέχεται ότι η εφαρμογή της συνταγής αυτής δεν ήταν ελεύθερη επιλογή της χώρας. «Αν δεν εφαρμόζαμε τα μέτρα αυτά η οικονομία της χώρας θα κατέρρεε τελείως.
Ωστόσο, παρά την επαναφορά της οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης, «ο τρόπος με τον οποίο η διεθνής κοινότητα και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την Ισλανδία έχει αλλάξει δραματικά», παραδέχεται ο Σίγκφουσον.

                                                                                                                                  Για την αντιγραφή

7 σχόλια:

iLiAs είπε...

τα πράγματα ειναι πολυ δυσκολα, πολυ ρευστα...
και έχεις εναν Γιωργάκη, να μην ξερει τι του γίνεται... αλίμονο σε μας, που βασιζόμαστε σ' αυτον τον ανίκανο-άχρηστο!

την καλησπέρα μου Λύκε!! :)

D.Angel είπε...

Αυτό δεν είναι τόσο τραγικό
όσο το ότι υπάρχει πιθανότητα
ο ίδιος να ψαναβγεί στις εκλογές!
Αντε να δούμε!
Φιλιά πολλά λύκεμ

Swell είπε...

Oι Ισλανδοί Λύκε δεν μπορούν να σκεφτούν. Το κρύο και οι πίδακες του ατμού τους έχουν παγώσει τον εγκέφαλο. Ενώ εμείς έχουμε το ΓΑΠα που

1) παλεύει να σώσει τη χώρα
2) μας εμπιστεύεται
3) τον εμπιστευόμαστε
4) έχει τη Μαργαρίτα.

monahikoslikos είπε...

iLias:
Καλά ρε Ηλία ο Γιωργάκης δεν ξέρει τι του γίνεται δεν ξέρουν κι οι υπουργοί του, μάλλον για υπαλλήλους των τοκογλύφων δανειστών μας τους κόβω.

monahikoslikos είπε...

D.Angel:
Ποτέ οι εκλογές δεν έδωσαν λύση Αγγελική μου, ειδικά σε δύσκολες περιόδους....

monahikoslikos είπε...

Swell:
Αν είναι έτσι που τα λες να τους χώνουμε σ΄έναν καταψύχτη να κάνουν Υπουργικό Συμβούλιο.

Υ.Γ: Που κατάλαβε ότι τον εμπιστευόμαστε, πέρασε από πλατεία?

D.Angel είπε...

Το ξέρω λύκεμ!
Για όταν.... λέω!
Αντε να δούμε τι μας περιμένει
τώρα! Φιλιά