Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

ΣΩΘΗΚΑΜΕ!!!!

22 σχόλια:

Swell είπε...

Καλημέρα Λύκε, ή τί γίνεται όταν αξιολογείς τις καταστάσεις σωστά.

Unknown είπε...

Εύχομαι να το εννοείς. Ή να μην εννοείς ότι πρέπει να είμαστε ζούγκλα για να χαίρονται κάτι άγρια θηρία σαν εσένα...

monahikoslikos είπε...

@ swell: την ευκολία μας πάνω από όλα.


@ ιωάννα: σαφώς και δεν εννοώ να είμαστε ζούγκλα παρά το ότι είμαι βαρύς καπνιστής -στην αρχή από "μαγκιά" και τώρα από "αδυναμία".
Δεν μπορώ όμως να μην οργίζομαι όταν καθημερινά με ποτίζουν με τόνους δηλητήρια από τσιμινέρες, αυτοκίνητα κλπ και μετά να μου λένε πρόσεξε το τσιγάρο βλάπτει.
Και καπάκι για άλλοθι απαγορεύουν το τσιγάρο για να προστατέψουν την υγεία των μη καπνιστών.
Να το απαγορεύσουν να βάλλουν και πρόστιμα να μας κρεμάνε στις πλατείες καμιά αντίρρηση αλλά ας κάνουν και κάτι με τα δύσκολα ας πληρώσουν και οι έχοντες.

Ανώνυμος είπε...

@monahikoslikos Να μας κρεμάνε στις πλατείες? Γιατί καπνίζουμε? Αυτούς που ρυπαίνοουν τον κόσμο όλο με τις βαρειές βιομηχανίες τους, τα πυρηνικά και τα χημικά απόβλητα.. τα μεταλλαγμένα που μας ταίζουν και μας ποτίζουν κα8ημερινά, ποιός 8α τους κρεμάσει? Πάω να κάνω τσιγάρο! ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ,
ουφ

koptoraptou είπε...

Που; Πες μου που θα βάλουν κάμερες που θα συλλαμβάνουν τους αθεράπευτους καπνιστές σαν και την πάρτ μας να πάω να κάτσω από κάτω να την ντουμανιάσω. Να με συλλάβουνε, να το φχαριστηθώ και εγώ κι αυτοί! Καλησπέρες!

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λές Λύκε ΑΛΛΑ γιατί δεν αναγνωρίζεις το δικαίωμα του μη καπνιστή να μπορεί να αναπνέει ελέυθερα στους κλειστούς χώρους;
Πήγα χθες στον Ευαγγελισμό και ήταν ένας νοσηλευτής πολύ θεριακλής που με το ένα τσιγάρο άναβε το άλλο, μέσα στο νοσοκομείο! Όταν ρώτησα το seciourita γιατί δεν τον πετάει έξω ξέρεις τι μου είπε; "Πεταξτε τον εσεις κύριε εγώ δεν θέλω να χάσω τη δουλειά μου"!
Καταλαβαίνεις φαντάζομαι πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι το κάπνισμα για οποιον δεν καπνίζει, ειδικα σε κελιστούς χώρους.

Bella Ciao

monahikoslikos είπε...

@ koptoraptou: πιάσε τα βαριά τσιγάρα μου κι έλα να το ντουμανιάσουμε μαζί.


@ Bella Ciao: Η υπερβολή -θα μπορούσα να σου πω και για γιατρό που κάπνιζε στο χώρο των χειρουργείων- είναι καλή για να καταδείξουμε μια πραγματικότητα, δεν μπορεί όμως να είναι άλλοθι για απαγορεύσεις και λοιπά αστυνομικά μέτρα.
Το δικαίωμα το μη καπνιστή το σέβομαι όπως σέβομαι και το δικαίωμα του οδηγού να μην μποτιλιάρεται στο κέντρο και του μαγαζάτορα να δέχεται την πελατεία του.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτώ αδιαμαρτύρητα και την απαγόρευση των διαδηλώσεων!!!
Όταν μπαίνεις στο τρυπάκι των αποδεκτών απαγορεύσεων πες μου που βάζεις την τελεία.

Ανώνυμος είπε...

από koptoraptou:

Έρχομαι! Να 'μαι! Δε με βλέπεις; Έχω τρία τσιγάρα στο στόμα, ένα στο χέρι και ένα να καπνίζει στο τασάκι!

Ταχυδρόμος! είπε...

Επιτέλους..

Unknown είπε...

το χω γράψει νομίζω ξανά...
πριν 12 χρόνια, είχα πάει στη βοστώνη. σε μια βόλτα σε κεντρικό εμπορικό δρόμο, έξω από ένα δισκάδικο, είδα έναν άνθρωπο τόσο εξαθλιωμένο που πραγματικά μου έχει μείνει στη μνήμη μέχρι σήμερα. στεκόταν εκεί, φοβισμένος όσο κανείς, γιατί περίμενε απαγορευμένη προφανώς ελεημοσύνη. στην ίδια πόλη είχαμε τότε καταφύγει και σώσει το σεραφείμ, σε ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο για παιδιά. ήταν τόσο θεαματικά φιλόξενο για παιδιά, που ο σεραφειμάκος, που δεν ήταν ακόμη 2 χρόνων, χάθηκε περιδιαβαίνοντας μόνος του τους ωραίους παιδικούς χώρους...
στην αγωνία του ο μπαμπάς του σεραφείμ την ώρα της επέμβασης βγήκε στον κήπο του νοσοκομείου να καπνίσει ένα τσιγάρο. δεν πρόλαβε να κάνει την κίνηση! ούτε καν να το ανάψει! ούτε καν να το σβήσει! αμέσως του υπέδειξαν πού μπορούσε να καπνίσει: έβγαινες από το νοσοκομείο, κι ανάμεσα στους δρόμους για τα νοσοκομειακά και τα τούνελ, ήταν ένα γιάλινο περίπτερο με μεταλλικό περίγραμμα: εκεί, δακτυλοδεικτούμενοι, ΣΤΟ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ, μέσα στο θόρυβο, στο καυσαέριο, ένα αχουρέ πράμα που βρώμαγε καπνό και για το χειρότερο καπνιστή...
είναι σίγουρο πως αν μέναμε περσότερο στη βοστώνη, θα κάπνιζα κι εγώ.
ένιωθες το βάρος της κατάκρισης της κοινωνίας με τέτοιο τρόπο...
ίσως ήταν τα χρόνια τότε τέτοια.
το 2005 στη νέα υόρκη δεν είχες το ίδιο συναίσθημα.
σαφώς και πρέπει κανείς να σέβεται τους μη καπνιστές μεταξύ των οποίων και τα παιδιά, αλλά σαφέστατα λίγη κρατική ειλικρίνεια θα'ταν πολύ πιο σωτήρια για τους καρκίνους και λοιπές ασθένειες απ'ό,τι η απαγόρευση των τσιγάρων, των οποίων, ειρήσθω εν παρόδω, η βιομηχανία δεν απαγορεύεται.

monahikoslikos είπε...

@ koptoraptou: Σε βλέπω, σε βλέπω εκείνο το ρημαδοκαφέ δεν βλέπω. Τον ήπιες μόνη σου;;


@ ταχυδρόμοοοοος: ...Τέλος.

monahikoslikos είπε...

@ abttha: Γι αυτό σ΄αγαπώ καλή μου γιατί έχεις πάντα ένα καλό λόγο για όλους ακόμα και για μας τους "δυστυχισμένους" καπνιστές αλλά και γιατί δεν μασάς το κουτόχορτο που σερβίρουν με τις απαγορεύσεις τους οι κυβερνήσεις για άλλοθι στη δική τους αβελτηρία.

Τσούγδω είπε...

Όταν ο Αβραμόπουλος τελειώσει με τις απαγορεύσεις μπορεί να ασχοληθεί με τα ράντσα καθώς και με τα υπόλοιπα προβλήματα στον τομέα της υγείας.
Μεταρρυθμίσεις για τα μάτια του κόσμου. Λες και οι περιπτεράδες ζητάνε ταυτότητα...

Εδώ όλη η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη από το νέφος και είμαστε μονίμως ελάχιστα πάνω από το όριο συναγερμού και αντί να επιβάλουν κυρώσεις σε εργοστάσια που δε χρησιμοποιούν φίλτρα, ασχολούνται με τους καπνιστές. Λες και το νέφος και τα αναπνευστικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας οφείλονται στο δικό σου και στο δικό μου ντουμάνι. Έλεος.

monahikoslikos είπε...

@ τσούγδω: Έλα μου ντε! Βαράνε το σαμάρι αντί το γάιδαρο κατά τα συνήθη

Betty είπε...

Παρότι καπνίζω (και ντρέπομαι πολύ για τον εαυτό μου και θυμώνω μαζί του γι αυτή του την εξάρτηση), δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να μην πάρω άδεια για να καπνίσω σε δημόσιο χώρο, σε ξένο αυτοκίνητο ή σπίτι (εάν μάλιστα δεν υπήρχε σε μικρή ακτίνα γύρω μου τασάκι, δεν ρωτούσα καν), σεβόμενη πά-ντο-τε το δικαίωμα του άλλου να μην εισπνέει το δικό μου δηλητήριο.

Δεν παύει όμως να είναι, τουλάχιστον, γελοίο να σου προπαγανδίζουν τη διακοπή του καπνίσματος, προς όφελος της υγείας σου, άνθρωποι οι οποίοι καταναλώνουν σκουπίδια, μεταλλαγμένα και χρωστικές, δεν γυμνάζονται, ζουν σε βρωμερές και τρισάθλιες πόλεις σαν τα ποντίκια (και εξακολουθούν να ψηφίζουν τους ίδιους ακριβώς κάθε τέσσερα χρόνια που τους καταδικάζουν σ΄ αυτή την ασύλληπτη αθλιότητα και τους υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους), που παραμένουν απαθείς ενώπιον οιασδήποτε περιβαλλοντικής καταστροφής και επιβάρυνσης, ξεμπερδεύοντας με την κοιμισμένη τους συνείδηση, λέγοντας "έλα μωρέ! κι αυτοί που τα αποκαλύπτουν από άλλα συμφέροντα υποκινούνται" κ.ό.κ., κοντολογίς από ανθρώπους οι οποίοι, απλώς, ακολουθούν μια νέα μόδα, αυτή του αντκαπνιστικού αγώνα...

Το καλύτερο δε, το έχω συναντήσει σε παιδοτόπους και παιδικά πάρτυ όπου από τη μία το καπνίζειν απαγορεύεται δια ροπάλου από την άλλη όμως ο μπουφές είναι ξέχειλος από πατατάκια, γαριδάκια, γκοφρέτες τίγκα στα Ε και τις χρωστικές, κόκα κόλες, κεφτεδάκια, πιροσκάκια από κέτερινγκ τηγανισμένα σε βρωμόλαδα, κ.λπ. κι όταν τους πεις (ευγενώς βεβαίως και ευκαιρίας δοθείσης) ότι εξαιτίας όλων αυτών των σκουπιδιών που καταναλώνουν σήμερα τα παιδιά μας είναι οι αυριανοί μικροί καρκινοπαθείς ασθενείς του Αγλαία Κυριακού, σε κοιτούν ηλιθίως.... Πάντως από τον καπνό του τσιγάρου, ναι, τα προστατεύουν!

monahikoslikos είπε...

@ miaarkoudapouthneleganbetty:
Δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι ως "ζώον" του δάσους ανεξάρτητο και αδέσμευτο θα ήσουν κατά των ηλίθιων απαγορεύσεων-άλλοθι.
Ιδιαίτερα εύστοχη η παρατήρησή σου για τη διατροφή των παιδιών -μόνιμο θέμα αντιπαράθεσης με την κόρη μου- με διάφορα "καλούδια" της διαφημιστικής αγοράς.
Τώρα για το "ελάττωμά" σου με το τσιγάρο ότι να πω δεν θα είμαι αντικειμενικός γιατί είμαι βαρύς καπνιστής (πάνω από 3 πακέτα).

Betty είπε...

@Λύκε:

Το ζήτημα της διατροφής των παιδιών (αλλά και όλων μας) είναι πολύ σύνθετο και περίπλοκο, δυστυχώς και στην κοινωνία μας συμβαίνει το εξής παράδοξο: Από τη μία έχουμε θεοποιήσει την ομορφιά (και τη νεότητα) και από την άλλη στους βιομηχάνους που έχουν αφεθεί ασύδοτοι από ένα παράλυτο, σάπιο και διεφθαρμένο κράτος επιτρέπουν την κυκλοφορία δεκάδων χιλιάδων προϊόντων - απορριμμάτων.

Η νομοθεσία π.χ. που απαγορεύει την πώληση συγκεκριμένων τροφών στα κυλικεία των σχολείων δεν τηρείται και αντί να καταγγελθεί από τον κάθε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, εκείνοι συμμαχούν με τους καθηγητές ή τον Δ/ντή του Σχολείου που "μεσολάβησε" να δοθεί το κυλικείο στον Α ή στον Β από φόβο μήπως το παιδί τους "τιμωρηθεί" βαθμολογικά.

Η τηλεόραση πάλι, ένα πανίσχυρο μέσο που διαμορφώνει συνειδήσεις, ανεξέλεγκτα προβάλλει και επιβάλλει στα παιδιά (που και μεις δεν τα έχουμε θωρακίσει επαρκώς) συγκεκριμένα προϊόντα.

Στους παιδοτόπους που αναγκαστικά θα πας και θα χρυσοπληρώσεις το παιχνίδι και το ξέδωμα του παιδιού σου (εφόσον οι Δήμαρχοι έχουν εγκαταλείψει τις παιδικές χαρές στην τύχη τους και καταβάλλουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια να ναυαγήσει κάθε τι που ανήκει στο Δημόσιο προκειμένου να εκχωρηθούν ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε ιδιώτες) είναι άμεσα προσβάσιμα όλα αυτά τα σκατοπροϊόντα που υπονομεύουν την ίδια της υγεία του παιδιού σου, δηλαδή το πολυτιμότερο αγαθό του.

Στο σπίτι που αποφασίζεις να του κάνεις γιορτή έρχεσαι αντιμέτωπη με ένα σωρό ευθύνες (στολισμό, διαμόρφωση χώρου, λουλούδια, καθαριότητα, παρασκευή φαγητών, κ.ά.) στις οποίες δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις όταν είσαι εργαζόμενη (γι αυτό να μην είσαι αυστηρός με την κόρη σου) οπότε στρέφεσαι στη λύση του κέτερινγκ μη έχοντας άλλη εναλλακτική και καταναλώνεις τα χρυσοπληρωμένα σκουπίδια που σου σερβίρουν.

Θέλω να πω ότι από πολύ μικρά τα παιδιά εξοικειώνονται με ό, τι πιο άθλιο και βρώμικο και όταν αυτή η μακροχρόνια συσσώρευση εναποθέσει (αναπόφευκτα) λίπος στο κορμάκι τους και εσένα ως γονιό θα σε ενοχοποιήσουν άπαντες (παιδίατροι, διατροφολόγοι, κ.λπ. "μα πώς το αφήσατε?", "για όνομα του Θεού! εσείς πού είσασταν?") και το ίδιο το μικρό θα έρθει αντιμέτωπο με τους μικρούς φασίστες συμμαθητές του τους οποίους εξέθρεψαν οι μεγάλοι φασίστες και ρατσιστές γονείς του, ξεχειλωμένοι εκείνοι απ΄ τα ξύγκια που όμως θα βλέπουν μονάχα το δικό σου παχουλό παιδάκι (δες! ο χοντρός! ποιος συμμαθητής σου? αυτός ο χοντρός?), κ.ό.κ.

Και ποια είναι η μόνη σου ελπίδα καλέ μου Λύκε?
Να πείσεις το παιδί σου ότι οφείλει αγάπη και σεβασμό στην υγεία του, στον εαυτό του, στο κορμί του όμως κι αυτό πόσο εύκολο είναι όταν σε εξαναγκάζουν να λείπεις νυχθημερόν για να δουλεύεις προκειμένου να αποπληρώσεις τα δανεια και τις κάρτες σου, όταν σε αποκτήνωσαν τόσο ώστε το παιδί σου να ΜΗΝ το μεγαλώνεις σήμερα εσύ αλλά η τηλεόραση, οι αλλοδαπές κυρίες ή το σχολείο με τους ρουτινιέρηδες δασκάλους (που μπαίνουν να διδάξουν με το τσιγάρο ή την τυρόπιτα στο χέρι και ο στόμα γεμάτο τροφές)?

Οσο λοιπόν δεν αποφασίζουμε να δούμε τον παραγματικό ένοχο που μας καταδίκασε να ζούμε σ΄ αυτή την αθλιότητα και να τον τιμωρήσουμε με την ψήφο μας είμαστε άξιοι της μαύρης μας της μοίρας...

monahikoslikos είπε...

@ miaarkoudapouthneleganbetty: Θα με δυσκόλευε πολύ να βρω κάτι να προσθέσω στα όσα εύστοχα παραθέτεις και δεν θα τα χαρακτηρίσω κοινότυπα γιατί και τα κοινότυπα σπανίζουν στις μέρες αλλά βρε Μπέτι στα σοβαρά πιστεύεις ότι αλλάζει ο κόσμος με την ψήφο.
Θεωρητικό το ερώτημα και δεν χρειάζεται να μου απαντήσεις, την ξέρω την απάντηση όπως την ξέρεις και εσύ!

Betty είπε...

@ Λύκε:

Το σύστημα θα αλλάξει μόνο όταν ο καθένας μας συνειδητοποιήσει τον βαθμό προσωπικής εμπλοκής του σ΄ αυτό (όπως εύστοχα είχε αναφέρει η Μαριάννα Μπενρουμπή, σε ένα της post, σύζυγος του συγγραφέα Νίκου Δήμου).

Όσο για τη δύναμη της ψήφου μας, ναι, θεωρώ πως είναι πολύ μεγάλη αλλά οι περισσότεροι ούτε το έχουν συνειδητοποιήσει ούτε διαθέτουν πολιτική και ταξική συνείδηση. Αυτό όμως είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο θέμα, τα κριτήρια δηλαδή επιλογής υποψηφίων του εκλογικού σώματος.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Ανώνυμος είπε...

Την απαγόρευση του καπνίσματος στα αεροπλάνα, την εξηγήσαμε αμέσως, καθώς δεν ήταν και τόσο δύσκολο: οφειλόταν στα προγράμματα "οικονομίας" των αεροπορικών εταιριών, καθώς η ανανέωση του αέρα ήταν μια ενεργοβόρα διαδικασία και μετά την απαγόρευση επετεύχθη μια εξοικονόμηση άνω του 30%!
Το όδιο συμβαίνει και με τη γενίκευση της απαγόρευσης: Καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών της. Για λεφτά ενδιαφέρεται. Έτσι, η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο για να μειωθούν οι δαπάνες για γιατρούς, φάρμακα, κ.λπ. και να μειώσουν τα έξοδά τους τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και μια αναδημοσίευση από το BBC (07.07.2001, 21:49 Ωρα Λονδίνου) για το ίδιο θέμα:

Οργή έχει προκαλέσει έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει τα οφέλη του καπνίσματος. Η κολοσσιαία καπνοβιομηχανία Philip Morris υποστηρίζει σε έκθεσή ότι οι θάνατοι των καπνιστών συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του προϋπολογισμού μιας χώρας, καθώς μειώνονται τα έξοδα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η καπνοβιομηχανία παρέδωσε την έκθεση στην κυβέρνηση της Τσεχίας υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε εξοικονομήσει περίπου 147 εκατομμύρια δολάρια το 1997 εξαιτίας των θανάτων των καπνιστών στη χώρα.

Εκ των υστέρων βγήκε και Η ΕΙΔΗΣΗ: Η εταιρία για τους λόγους αυτούς είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της Τσεχίας, φοροελαφρύνσεις

Εκείνη την εποχή, χάρη και στην Philip Morris, κατάφερα να κόψω το κάπνισμα...

Unknown είπε...

λυκάκι, καλημέρα!
πώς πάει η κυριακή;

iLiAs είπε...

..αμήν και πότε :)
μας ντουμανιάσατε! :)

Καλή βδομάδα Λύκε :)