Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

όταν πνίξεις τις γάτες χορεύουν τα τρωκτικά.

Πράσινοι και γαλάζιοι ομνύουν στην ελεύθερη αγορά, τους κανόνες του ανταγωνισμού και την επιχειρηματική ανικανότητα του δημοσίου και για αυτό έσπευσαν να παραδώσουν στον ιδιωτικό τομέα όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος με τελευταία τον ΟΤΕ.
Τώρα που η ελεύθερη αγορά δείχνει τα δόντια της και η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο τρέχουν και δεν φτάνουν να ξορκίσουν την ακρίβεια με ευχολόγια και παρακλήσεις στις επιχειρήσεις να δείξουν κοινωνική ευαισθησία.
Τι λες ρε Φώλια, που από επιχειρηματίας βρέθηκες υπουργός Ανάπτυξης, για ποια κοινωνική ευαισθησία μιλάς;
«Οι επιχειρήσεις ιδρύονται και λειτουργούν για το κέρδος» είναι το πρώτο που μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών, εσύ αυτό δεν το άκουσες ποτέ;
Δεν άκουσες ποτέ για καρτέλ, για εναρμονισμένες πολιτικές, δεν άκουσες ποτέ τη λαϊκή παροιμία «Καλό το ευχέλαιο για να φύγουν τα τρωκτικά αλλά καλού κακού πάρε και μια γάτα»;
Και εσείς αντί να σκίσετε τη γάτα την πνίξατε, πώς να μην κάνουν μετά πάρτι τα τρωκτικά στις τσέπες μας;
Με το Στέφανο Μάνο και τις θέσεις που διατυπώνει κατά καιρούς, είτε ως «ελεύθερος σκοπευτής», είτε ως συνεργαζόμενος με τη Ν.Δ ή το ΠΑΣΟΚ, σπάνια έως ποτέ έχω …συνοδοιπορήσει.
Δεν θα ξεχάσω ωστόσο μια δήλωσή του, που είχε κάνει ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1992, τότε που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.
Είχε πει τότε ως αρμόδιος υπουργός, με αφορμή τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των πετρελαϊκών εταιριών δημοσίου συμφέροντος ότι “την ΕΚΟ θα την κρατήσω για να μπορώ να παρεμβαίνω στην αγορά σε περιόδους κρίσης”.
Αυτοί που τον διαδέχτηκαν πράσινοι και γαλάζιοι δεν κράτησαν υπό δημόσιο έλεγχο όχι μόνο την ΕΚΟ αλλά ούτε πρατήριο για να μπορούν να παρέμβουν στην αγορά με συνέπεια σήμερα η τιμή στις βενζίνες και τα πετρέλαια να πλησιάζει το 1,5 ευρώ το λίτρο.

Την ξαναθυμήθηκα με αφορμή την κόντρα που ξέσπασε στους κόλπους της Ένωσης Ακτοπλοϊκών Επιχειρήσεων, μετά την δέσμευση της Blue Star FERRIES, συμφερόντων Βγενόπουλου, ότι δεν θα αυξήσει τα εισιτήρια μέχρι τη λήξη της καλοκαιρινής σεζόν.
Η απόφαση του ιδιώτη επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου να παγώσει τους ναύλους στα δικά του καράβια λειτούργησε αποτρεπτικά για τις αυξήσεις που σχεδίαζαν οι υπόλοιποι ακτοπλόοι για τα δικά τους καράβια με πρόσχημα τις τιμές του πετρελαίου.
Αποτρεπτικά για περεταίρω αυξήσεις θα λειτουργήσει και η απόφαση της εταιρίας vivartia, συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία, να μειώσει τις τιμές στο φρέσκο γάλα κατά 3% από τις 2 Ιουνίου.

Μικρόψυχοι οι γαλάζιοι υπουργοί Αλογοσκούφης και Φώλιας δεν βρήκαν να πουν ούτε ένα ευχαριστώ στον επιχειρηματία που με την παρέμβασή του πέτυχε περισσότερα από όσα πέτυχαν όλα μαζί τα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας που εξήγγειλαν πομπωδώς.
Ίσως γιατί, με το ευχαριστώ, θα παραδέχονταν ότι αυτό που φοβούνται τα τρωκτικά της αγοράς είναι οι γάτες κι αυτοί τις έχουν πνίξει, όλες.

7 σχόλια:

Swell είπε...

Καλημέρα Λύκε, ο Βγενόπουλος ψάχνει κοινωνικά ερείσματα. Διό κι αυτές οι κινήσεις. Εντάσσονται στη λογική που εντάσσεται κι ο Παναθηναϊκός.

monahikoslikos είπε...

@ swell: παραβιάζεις ανοικτές θύρες και χωρίς αντικλείδι.
Τον μνημόνευσα για να καταδείξω ότι με το γενικό ξεπούλημα (και μάλιστα όσο - όσο) η κυβέρνηση στερείται μηχανισμώς παρέμβασης και το έριξε στα ευχέλαια.
Αν όμως η ΕΚΟ ήταν κρατική και κρατούσε την τιμή της βενζίνης στο 1 ευρώ ποιος θα πούλαγε 1,20-1.40 που είναι τώρα.

Τσούγδω είπε...

Ο Βγενόπουλος λειτουργεί πολύ έξυπνα.
Πάντως η κίνηση του αυτή ήταν η αφορμη να δω για ακόμη μία φορά τον ιδιοκτήτη των σαπιοκαράβων Μιλένα, Ρομίλντα, Δημητρούλα κλπ κύριο Αγούδημο ο οποίος αντί να πάρει τα πλοιά του και να κλειστούν μαζί σε ένα γηροκομείο, θέλει να κάνει και αύξηση... Τα πλοία του με τα οποία έχω ταξιδέψει πάμπολες φορές εμείς στο νησί μου τα φωνάζουμε σκυλοπνίχτες.
Θα συμφωνήσω κι εγώ για πρώτη και ελπίζω τελευταία φορά με τον Στ. Μάνο...

monahikoslikos είπε...

Q tsougdw: Δεν ξέρω ποιο είναι το νησί σου αλλά και στα άλλα νησιά σκυλοπνίχτες τα λένε τα παπόρια του Καπτάν Μάκη.

Λαμπηδονα είπε...

H κυβέρνηση Θα έπρεπε να ονομάζετε
"γενικό ξεπούλημα πάρτε, πουλάω όσο-όσο" Καλή η κίνηση του Βγενόπουλου αλλά
κάπου αποσκοπεί
σίγουρα!Δεν το έκανε για την
ψυχή της μανούλας του.
Μήπως έχει ανεβάσει ήδη τις τιμές
και τώρα τις παγώνει?
Οπως και να'χει ο λαός νιώθει
απροστάτευτος.Δεν είναι δυνατόν
ένα ολόκληρο κράτος να περιμένει
από τους επιχειρηματίες να δείξουν
καλή καρδιά!Αυτό δεν λέγετε
κυβέρνηση αλλά ακυβερνησία.

monahikoslikos είπε...

@ λαμπηδόνα: αυτό ακριβώς λέω η κυβέρνηση από ξεπόύλησε όλα τα εργαλεία παρέμβασης μας άφησε απροστάτευτους στα νύχια των κερδοσκόπων και μας εμπαίζει με ευχολόγια και παραινέσεις στους κερδοσκόπους να δείξουν ανθρώπινο πρόσωπο.
Όσο για το Βγενόπουλο ασφαλώς και κάπου αποσκοπεί, χάνει τώρα 5 για να κερδίσει αύριο 100 και ήδη έχει αρχίσει να κερδίζει από την αύξηση της κατανάλωσης που φέρνει η τσάμπα διαφήμιση από τα ΜΜΕ.

Λαμπηδονα είπε...

Μόλις έμαθα ότι μία ομάδα τριάντα
ατόμων, έκανε πλιάτσικο σε super
market και μετά μύρασε τα τρόφιμα
στον κόσμο φίλε μου λύκε.
Τι έχεις να πεις γι αυτό?