Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Αναζητώντας το δάσος και τους …λύκους.

Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Είναι μια ωραία έκφραση που ακούμε συχνά πυκνά για να μας επισημάνει ότι αναλωνόμαστε στα εφήμερα κι αφήνουμε να διαφεύγουν τα σπουδαία, τα μείζονα…
Αναρωτήθηκα σήμερα το πρωί αν πράγματι εμείς, ως λαός, ως κοινή γνώμη, ως άτομα έχουμε χούι να κοιτάμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος όπως μας κατηγορούν πληρωμένοι κονδυλοφόροι και αναλυτάδες ή μήπως κάποιοι σκοπίμως και τεχνηέντως μας δείχνουν μεγαλοποιημένο το δέντρο ακριβώς για να μην βλέπουμε το δάσος που κρύβεται πίσω από το δέντρο τους.
Μαζεύτηκαν όμως τόσα πολλά δέντρα που πλέον σχηματίζουν δάσος ολόκληρο… και είναι καιρός να αφήσουμε τα δέντρα και το δάσος και να ψάξουμε για τους λύκους.
Η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από τους Τούρκους με αποκορύφωμα το χθεσινό επεισόδιο με το ελικόπτερο Πούμα που παραλίγο να καταρρίψουν πάνω από το Φαρμακονήσι, μια μέρα μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι έριξε τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα δέντρο που για καιρό η ελληνική διπλωματία κρατούσε στο σκοτάδι…
Άκουσα με κάποια έκπληξη τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να υποβαθμίζει το θέμα με τη φράση «μας προβληματίζει η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο» και με πραγματικό τρόμο τον αδελφό της υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει την επίσκεψη Παπούλια στο Αγαθονήσι ως ΠΑΡΑΤΟΛΜΗ…
Σκέφτηκα ότι χρειάστηκε να περάσουν μόλις 13 χρόνια από το Σεπτέμβριο του 1995 όταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου στη συνέντευξη τύπου μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, είχε κάνει για πρώτη φορά λόγο για το Αιγαίο ως συνολικό χώρο και είχε εκφράσει δημόσια και όσο πιο καθαρά γίνονταν τη βαθιά του ανησυχία για πιέσεις που θα ασκηθούν σε βάρος της Ελλάδας να κάνει υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στο Αιγαίο, χωρίς να αποκλείει ακόμα και ένα θερμό επεισόδιο.
Το τι ακολούθησε μέχρι σήμερα που να χρειάζεται ΤΟΛΜΗ για να επισκεφτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα ελληνικό νησί είναι λίγο πολύ γνωστό…
Ακολούθησαν τα Ίμια και το ευχαριστώ τους Αμερικάνους από τον Σημίτη που έβαλαν την πρώτη νότα γκρίζου στο Αιγαίο, η γνωστή ως δήλωση της Μαδρίτης
με την οποία Σημίτης αναγνώρισε «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. ...
Ακολούθησε η συμφωνία του Ελσίνκι που αναβάθμισε τη διαφορά των δύο χωρών για την υφαλοκρηπίδα σε διμερείς διαφορές… για να φθάσουμε στην ευθεία και χωρίς προσχήματα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε δεκάδες κατοικημένα νησιά Αγαθονήσι, Φούρνοι Ικαρίας και εκατοντάδες βραχονησίδες και ακατοίκητα νησάκια όπως το Φαρμακονήσι.
Την ίδια ώρα που στο θέρετρο του Αιγαίου κλιμακώνεται η ένταση από του Τούρκους στο άλλο μέτωπο κλιμακώνονται οι προκλήσεις των βορείων γειτόνων μας με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων «Πέτροβιτς», σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και της Αχρίδας σε αεροδρόμιο «Απόστολος Παύλος», ενώ εδώ και πολλά χρόνια μία λεωφόρος των Σκοπίων ονομάζεται λεωφόρος του 'Αλέξανδρου του Μακεδόνα και σε δύο πόλεις της ΠΓΔΜ (Πρίλεπ και Στιπ) αναγέρθηκαν φέτος αγάλματά του.
Για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο η υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «απαράδεκτες ενέργειες που παραβιάζουν κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και είπε ότι έχει δώσει οδηγίες για να πραγματοποιηθούν σχετικά διαβήματα προς την τουρκική πλευρά.
Ανάλογη ήταν και η δήλωση της για την κλιμάκωση τα ων προκλήσεων από τα Σκόπια: «Η συμπεριφορά αυτή των Σκοπίων δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις για σχέσεις καλής γειτονίας που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία και από τις δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε και εξυπηρετεί τις ευρωατλαντικές τους προσδοκίες».
Ουσιαστικά απούσα είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και στο άλλο μεγάλο ανοικτό θέμα το Κυπριακό που οι αβελτηρίες του Προέδρου Χριστόφια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νεκρανάσταση του Σχεδίου Ανάν που καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία τον Απρίλιο του 2004 από το Κυπριακό Λαό.
Και για να μην βλέπουμε το δάσος των εθνικών προβλημάτων και των συνολικών ρυθμίσεων που σύρεται η χώρα σε Αιγαίο, Σκόπια, Κύπρο με την ανοχή αν όχι τη συνενοχή της ανίκανης Κυβέρνησης Καραμανλή βγάλανε τους λύκους να ουρλιάζουν στους δρόμους της Αθήνας, νεκρανάστησαν το μπαμπούλα της τρομοκρατίας και δημιουργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα με ένταση των κοινωνικών αντιπαραθέσεων και κυνήγι μαγισσών…
Είναι το δέντρο που μας δείχνουν με μεγεθυντικό φακό για να χάσουμε το δάσος και τους λύκους, αλλά γι αυτό το δέντρο θα χρειαστεί να τα ξαναπούμε…

.

11 σχόλια:

Swell είπε...

Aυτό που καταλαβαίνω από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εύστοχη ανάρτησή σου Λύκε, είναι ότι ως χώρα έχουμε μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, για την οποία πρέπει να δοξάζουμε την Ντόρα Μπους Μητσοτάκη. Εύγε σ' αυτήν και όλον τον εσμό που έκαναν το μπλε του Αιγαίου γκρίζο.

Τσούγδω είπε...

Η Ντόρα έχει αποδείξει ότι μπορεί η εξωτερική πολιτική μίας χώρας να βλάπτει την ίδια τη χώρα. Επίσης και να καταδίκαζε ευθέως τις προκλήσεις των γειτόνων, για τα μάτια του κόσμου θα το έκανε. Την Αγία οικογένεια την έχω ικανή για τα πάντα.
Για εμένα είναι γεγονός απαράδεκτο να κρίνει μία υπουργός της κακιάς ώρας και το σόι της, τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ασκεί αποτελεσμάτικότερη εξωτερική πολιτική από την ίδια.
Η παραμονή της στο υπουργείο μόνο κακό κάνει στη χώρα και φυσικά όλα όσα γίνονται είναι στάχτη στα μάτια μας. Το θέμα είναι ότι επειδή ο κόσμος τους ψιλιάζεται πλέον πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις προβοκάτσιες τους, γιατί έτσι και αποκαλυφθούν θα τρέχουν και δε θα φτάνουν.

ΥΓ: Δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την άποψη των Κρητικών για τη δολοφονία του Παύλου ΜΠακογιάννη...

monahikoslikos είπε...

@Swell:
Έχω την άποψη και γι αυτό ανησυχώ ότι μας πάνε ντουγρού για συνολική λύση σε Αιγαίο, Κύπρο, Σκόπια και οι φωτιές στην Αθήνα και η επανεμφάνιση της αμφιλεγόμενης τρομοκρατίας είναι το δέντρο που μας μοστράρουν δίκην προπετάσματος καπνού για να μην βλέπουμε το δάσος της εθνικής ξεφτύλας.
Και φυσικά η Ντόρα-Ράις κάνει ότι περνάει από το χέρι της για την ευόδωση των αντεθνικών σχεδιασμών του υπερατλαντικού νταβατζή.

@tsougdw:
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η Αγία Οικογένεια είναι ικανή για τα πάντα προκειμένου να δεί τη Ντόρα στην καρέκλα του πρωθυπουργού.
Για να είμαι όμως δίκαιος θα σου πω ότι η Ντόρα βρήκε σχεδόν έτοιμη την υποδομή των εθνικών υποχωρήσεων και παραχωρήσεων που ξεκίνησαν με εκείνο το απερίγραπτο "Ευχαριστώ τις ΗΠΑ" του γίγαντα Σημίτη.

Όσο για τη δολοφονία του Μπακογιάννη αυτό που ξέρω είναι ότι όπως λένε οι εγκληματολόγοι για να βρεις το δολοφόνο πρέπει να δεις ποιος είχε κίνητρο, ποιος ωφελείται δηλαδή...
Γι αυτό μπαίνει στη μέση η "τρομοκρατία" για να μένει στο σκοτάδι ο ωφελούμενος...

αντωνης είπε...

Τα ζητηματα που γραφεις Λυκε ειναι παρα πολυ σοβαρα και δυστυχως αυτη η υπουργος και φυσικα ολη η κυβερνηση ειναι ανικανη. Αλλά οταν μιλαμε για εθνικα θεματα ειναι και επικινδυνη.

Και φυσικα συμφωνω οτι πολλα ασχημα στην εξωτερικη μας πολιτικη ξεκινησαν απο τον σημιτακο.

Για τη δολοφονια του Μπακογιαννη, ενα μονο εχω να πω. Η Ντορα θα εμπαινε στην πολιτικη αν ζουσε εκεινος;

Τσούγδω είπε...

Έχεις δίκιο σε αυτό. Ο Σημίτης φρόντισε να έχει μία καλή δικαιολογία η Ντόρα και η κάθε Ντόρα για όλα όσα γίνονται... Ακόμα το ακούω στα αυτιά μου αυτό το "Ευχαριστώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ".

Αντώνη το ίδιο έχω να πω κι εγώ... Το ίδιο έχει να πει και η μισή Κρήτη...

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Φίλε τα έγραψες καλά
μαζί σου συμφωνώ
είναι τρελλό σενάριο
αν είν΄ αληθινό.

λέμε οι κυβερνήσεις μας,
όλες τους προσπαθούνε,
κουκουλοφόρους μοναχά
εδώ να κυνηγούνε;;;;;;

Στα θέματα τα εθνικά
δεν θένε; Δεν μπορούνε;
και την πραγματικότητα
αυτοί σωστά να δούνε;;;;

koptoraptou είπε...

Εξωτερική πολιτική;
Κι εγώ που νόμιζα ότι όλα αυτά τα λένε δημόσιες σχέσεις...

Καλησπέρες Λύκε μου!

monahikoslikos είπε...

@αντώνης:
Χαίρομαι που συμφωνείς για τις διακομματικές ευθύνες στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής που οδηγείατι από ήττα σε ήττα.
Για τη δολοφονία του Μπακογιάννη σχολίασα και πιο πάνω απαντώντας στην tsougdw και προσθέτω ότι πράγματι ωφελήθηκε η Ντόρα...

@tsougdw:
Κι εγώ "ευχαριστώ tsougdw που δεν ξεχνάς"...

@Φάνης Ξημεράκης:
Καλά τα λες τραγουδιστά κι αναρωτιέσαι φίλε για την πραγματικότητα που δεν θένε να τη δούνε.
Μήπως όμως άλλοι τους είπανε να κοιτάνε αλλού για να μην βλέπουν;


@koptoraptou:
Μακάρι να ήταν δημόσιες οι σχέσεις κάτι κι εμείς θα μαθαίναμε αλλά φοβάμαι πως είναι πολύ πολύ ιδιωτικές κάτι σαν "Κόζα Νόστρα" που θα λεγαν κι οι γείτονες

tzonakos είπε...

Θα ήθελα να είχες άδικο.
Φοβάμαι όμως οτι εκει που λές οδηγούν ολα οσα ειδαμε τους τελευταίους δυό περίπου μήνες.
Στον αποπροσανατολισμό μας με υποβάθμιση σοβαρών γεγονότων και ανάδειξη άλλων προκειμένου να χάνουμε το δάσος.
Ο φόβος για οσα συμβαίνουν κοντά μας θα μας κάνει να υποβαθμίσουμε μεσα μας την σημασία όσων συμβαίνουν πιο μακριά, όπως πχ το Αιγαίο.

Πάντως οι Σκοπιανοί ειναι πρόβλημα, πώς μπορεί μιά χώρα να πει σε μιά άλλη, πώς θα ονομάσει δρόμους της και πλατείες και το αγάλματα θα έχει ;

monahikoslikos είπε...

@tzonakos:
Κι εγώ θα ήθελα να έχω άδικο αγαπητέ φίλε αλλά η τρομολαγνεία που διαδέχτηκε τα επεισόδια και το κυνήγι μαγισσών για τους ασύληπτους τρομοκράτες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στα κανάλια και τη σκέψη μας για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο που είναι και τα σοβαρότερα.
Μάλιστα αξιολογώντας τον εκνευρισμό των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για το ταξίδι του Παπούλια στο Αγαθονήσι που μάλιστα ήταν χωρίς τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ σαν να ήταν παράνομο τείνω να πιστέψω ότι υπάρχει άτυπη διακρατική συμφωνία να μην επισκέπτονται αμφισβητούμενες -από την Άγκυρα- περιοχές πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες.
Στο θέμα των Σκοπίων για μένα είναι σαφές ότι δεν μπορεί μια χώρα να υπαγορεύσει σε μια άλλη με ποιο όνομα θα κυκλοφορεί κλπ και το μόνο που θα έπρεπε να επικεντρωθούμε είναι το απαραβίαστο των σημερινών συνόρων και η παραίτηση των γειτόνων μας από τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις.
Σ΄ αφήνω όμως τώρα για να μη χάσω τι θα πει το ΑΛΤΕΡ για τη γυναίκα εκτελεστή του Επαναστατικού Αγώνα...
χαχαχα

socrates είπε...

ΚΑΙ ΧΕΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΩΝΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.
Ο Καραμανλής έχει την τελική πολιτική ευθύνη ως προιστάμενος του εποπτεύοντος άχρηστου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Να παραιτηθεί αμέσως ο ίδιος και η ανεύθυνη κυβέρνησή του.
Σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί θα τον διώξει ο λαός στις επερχόμενες εκλογές.
(να δείς σήμερα ρεπορτάζ οι κοντομηνο-λαμπρακο-κουρο-μπομπολαίοι στις ειδήσεις των 8 να σου φύγει το καφάσι).
Έτσι.