Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Υποκρισίες…


Όταν πέφτει χιόνι και κινδυνεύουν να κλείσουν τα Τέμπη και να κοπεί η Ελλάδα στη μέση πιάνουν δουλειά τα εκχιονιστικά για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.
Η ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών και εμπορευμάτων είναι ευθύνη της Πολιτείας που δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για εκχιονιστικά και συντηρήσεις.
Εδώ και μια εβδομάδα οι αγρότες έχουν φράξει με τα τρακτέρ τους όλα τα κρίσιμα περάσματα κι έχουν κόψει την Ελλάδα όχι στη μέση αλλά σε δέκα κομμάτια κι η Πολιτεία παζαρεύει μαζί τους το άνοιγμα των δρόμων με ένα απίστευτο αλισβερίσι παράνομων επιδοτήσεων αλλά οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί.
Το πολιτικό κόστος για να πιάσουν δουλειά τα «εκχιονιστικά» και να ανοίξουν οι δρόμοι από τα τρακτέρ είναι τεράστιο ενόψει επερχόμενων εκλογών και γι αυτό η Πολιτεία «ξεχνάει» την ευθύνη που έχει έναντι όλων να διατηρεί ανοιχτούς τους δρόμους.
Υποκρίνεται η κυβέρνηση ότι δεν αντιλαμβάνεται τη ζημιά που υφίσταται η οικονομία από το κλείσιμο των δρόμων όπως υποκρίνεται και η αντιπολίτευση που δεν της υπενθυμίζει τις ευθύνες της.
Φυσικά και δεν είμαι της άποψης πως πρέπει οι δρόμοι να ανοίξουν με τη βία, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα ή με δικαστικές διώξεις των εξεγερμένων αγροτών αφού αν δεν έκλειναν τους δρόμους κανείς δεν θα έδινε προσοχή στα προβλήματά τους.
Όλοι οι εργαζόμενοι που καταφεύγουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν το δίκιο τους κάποιους δρόμους κλείνουν, με ότι έχουν πιο πρόσφορο (οι αγρότες με τα μπλόκα, οι λιμενεργάτες με τα μπλόκα στα λιμάνια κλπ) προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κυβέρνηση και ασφαλώς κάποιοι άλλοι πληρώνουν τα σπασμένα χωρίς να φταίνε.
Στην περίπτωση των αγροτών τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Οι Βρυξέλλες θέλουν να απαλλαγούν από πλεονασματικά γεωργικά προϊόντα και η ντιρεκτίβα είναι για δραματική συρρίκνωση των ελλήνων αγροτών.
Αυτή είναι επίσημη Ευρωπαϊκή πολιτική την οποία έχουν αποδεχτεί και τα 2 κόμματα εξουσίας.
Γι αυτό και το αλισβερίσι του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται μόνο για τα ευρώ που θα πάρει κάθε αγρότης ενώ παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες το αίτημα των νέων –κυρίως- αγροτών για την εθνική στρατηγική για το τι μέλει γενέσθαι δηλαδή αύριο.
Κι αυτό γιατί αυτό το αύριο είναι μαύρο για τον έλληνα αγρότη.
Έτσι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης δείχνουν να συμφωνούν με τη διάγνωση της ασθένειας αλλά να διαφωνούν στη θεραπεία, να συμφωνούν δηλαδή ότι οι αγρότες έχουν δίκιο αλλά να διαφωνούν στα μέτρα που θα κατευνάσουν την οργή των αγροτών και θα ανοίξουν οι δρόμοι.

Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ξέρουν ότι όσα κι αν δοθούν σήμερα στους αγρότες είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών τους, όπως ξέρουν και ότι οι Ευρωπαϊκές ενισχύσεις τελειώνουν σε 2-3 χρόνια οριστικά κάτι που θα σημάνει την καθολική χρεοκοπία της αγροτικής καλλιέργειας όπως την ξέραμε τα τελευταία 30 χρόνια.
Ξέρουν επίσης ότι για την επερχόμενη χρεοκοπία του Έλληνα αγρότη βάλανε το χεράκι τους και τα 2 κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα αυτή την τριακονταετία όπως ξέρουν ότι και οι ίδιοι οι αγρότες έχουν τεράστια ευθύνη για το σημερινό τους χάλι γιατί δεν εκμεταλλεύτηκαν τα δισεκατομμύρια των Ευρωπαϊκών ενισχύσεων για να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους.
Ξέρουν το μαύρο μέλλον που περιμένει τα αγροτικά νοικοκυριά μετά το τέλος των κοινοτικών ενισχύσεων και υποκρίνονται το «φίλο» του αγρότη αφήνοντας το βρόμικο ρόλο της δυσφήμισης του αγροτικού κινήματος στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ.
Έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά των αγροτών με το πακέτο των 500
Εκατομμυρίων ευρώ και η αντιπολίτευση με την καλλιέργεια προσδοκιών ότι αν έρθει στην κυβέρνηση θα δώσει κάτι παραπάνω.
Και για να καταλάβουμε τα παιχνίδια που παίζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην πλάτη των αγροτών θα παραφράσουμε την παροιμιώδη φράση του Σπύρου Καλογήρου…
«Είναι πολλές οι ψήφοι Κώστα και Γιώργο και οι εκλογές εγγύς»


.

12 σχόλια:

tzonakos είπε...

Καλά θα κάνει η αντιπολίτευση να μην τάξει τίποτα παραπάνω γιατι θα τα ζητήσουν και θα ξανακλείσουν τους δρόμους θεωρώντας οτι αυτη τους η αντιδημοκρατική ενέργεια ειναι "δίκαιος αγώνας".
Ο λιμενεργάτης δεν εχει άλλο τρόπο, αλλα ο αγρότης έχει !
Παρανομεί λοιπόν με το να κλείνει δρόμους και να τρομοκρατεί αφου πρέπει να παρακαλέσεις για να σε αφησουν να περάσεις κι αν πας να φωνάξεις μπορεί και να τις φάς.
Η κοντόφθαλμη ταμειακή λογική τους δεν βοηθάει κανέναν.

αντωνης είπε...

Το τι κοροϊδια εχουν φαει οι αγροτες ολα αυτα τα χρονια δε λεγεται.
Και τωρα προφανως βρισκομαστε σε ενα ακομα πολυ μεγαλο αδιεξοδο. Ως χωρα.
Γιατι το θεμα της αγροτικης παραγωγης μας αφορα ολους μας.

Μαυρα και αραχνα σε ενα ακομα τομεα...

Καλημερα.

ΡF είπε...

Άλλος ένας τομέας που είναι θύμα της κομματικοποίησης του κρατικού μηχανισμού:
- Η πρόβλεψη για την τιμή που θα έχει του χρονου ένα αγροτικό προϊόν γίνεται από τους αγροτοσυνδικαλιστές.
- Η ψήφος των αγροτών "αλιεύεται" με φανφάρες του στύλ "Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά", "Θα διεκδικώ προσωπικά και σε καθημερινή βάση τα δίκαια των αγροτών στις επιτροπές της ΕΕ", "Η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει 1 δισ. ευρώ".
- Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού για τον αγροτικό τομέα πηγαίνει σε... μισθούς υπαλλήλων και διευθυντάδων υπηρεσιών του υπουργείου που είναι εντελώς ανίκανοι να χαράξουν βιώσιμη αγροτική πολιτική.
- Οι ενισχύσεις για υποδομές και τεχνογνωσία πηγαίνουν σε εταιρίες του κλάδου με τις οποίες έχει δεσμούς ο κάθε υπουργός.
- Οι επιστήμονες του κλάδου είναι παραγκωνισμένοι, άσε που και στα επιμελητήρια και τις οργανώσεις τους επικρατεί κομματισμός.
- Η αυτοργάνωση των αγροτών έχει αφεθεί στις ΕΑΣ που λειτουργούν κομματικά.
- Οι μεσάζοντες και τα καρτέλ αλωνίζουν την αγορά τριπλασιάζοντας την τιμή με την οποία φτάνει το προϊόν στον καταναλωτή. Η "ανεξάρτητη" αρχή για τον έλεγχο του ανταγωνισμού και οι ελεγκιτκές υπηρεσίες δεν μπορούν να ελέγξουν γιατί είναι και κομματικά οργανωμένες, υποστελεχωμένες, υποχρηματοδοτούμενες.

... και πολλά άλλα που ξεχνάω.

Και όλα τα κόμματα για άλλη μια φορά χειρίζονται το θέμα με καθαρά ψηφοθηρικό σκοπό.

Swell είπε...

Tελικά, μετά τις μεταχρονολογημένες επιταγές, έχουμε και τις μεταχρονολογημένες μαλακίες (συγγνώμη Λύκε που κατεβάζω το επίπεδο). Μόνο που αυτές, καλούμαστε να τις πληρώσουμε όλοι. Από τους μαλάκες που τις έκαναν. Kυνηγώντας ψήφους.

iLiAs είπε...

Ευθυνες εχουν και τα 2 κομματα και μεγαλυτερη αυτοι που τα εμπιστευτηκαν...εχεις προσεγγισει το θεμα οπως θα επρεπε Λύκε...

..ας αναλαβει ο καθενας τις ευθυνες του.

fisherman είπε...

Ευθύνη έχουμε και εμείς που πάντοτε προεκλογικά κοιτάμε μόνο τι θα δώσει σε εμάς. Ευθύνες έχουμε γιατί όταν και όποιοι από εμάς είναι ενεργοί πολιτικά σε κάποιο κόμμα ασχολούμαστε μόνο με τα προβλήματα των πόλεων και τον δικών μας μόνο συμφερόντων. Ευθύνες Θα έχουμε όλοι εμείς που όταν θα λήξουν τα μπλόκα θα τους ξεχάσουμε πάλι. Κάτι πρέπει να κάνουμε την επόμενη φορά που θα μας δοθεί η ευκαιρία

Alex είπε...

Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι έχουμε ξεφύγει από την πραγματικότητα.
Οι των πόλεων συνειδητά, γιατί έτσι μας συμφέρει, οι δε αγρότες γιατί τούς έμαθαν οι των πόλεων κατοικούντες να μαϊμουδίζουν τον δικό τους τρόπο ζωής καλύπτοντας τις πλασματικές τους ανάγκες από τις επιδοτήσεις.
η τιμή του σταριού έχει πέσει στα τάρταρα άλλα εγώ εξακολουθώ να παίρνω το ψωμί των 300 γραμμάριων με ονομασία τρέχα γύρευε 0,80 ευρώ.
Έχουν δίκιο οι αγρότες; φυσικά και έχουν αλλά που να το βρουν αφού τους κάναμε λαμόγια με τις επιδοτήσεις.

monahikoslikos είπε...

@tzonakos:
Η ευθύνη των αγροτών για τα σημερινά τους χάλια είναι ότι δεν αξιοποίησαν τον πακτωλό των επιδοτήσεων μετά το 1981 για αναπροσανατολισμό των καλλιεργειών τους.
Λες ότι παρανομούν όταν κλείνουν τους δρόμους έτσι όμως θα πρέπει να δεχτούμε ότι παρανομούν και όλοι όσοι διαδηλώνουν και κλείνουν τους δρόμους της Αθήνας.
Δεν συμφωνώ με αυτή τη λογική.


@αντώνης:
Συμφωνώ ότι έχουν φάει την κοροϊδία της ζωής τους και από τα 2 κόμματα, πιστεύω όμως ότι οι ίδιοι έχουν μεγαλύτερες ευθύνες γιατί σκόρπισαν στα σκυλάδικα τις επιδοτήσεις που τους δόθηκαν απλόχερα και υπονόμευσαν το μέλλον και των ίδιων και των παιδιών τους.

@ΡαφαηλίδηςFun:
Με βρίσκεις γενικά σύμφωνο σε όλα.

monahikoslikos είπε...

@Swell:
Τη μαλακία πολλοί αγάπησαν τους μαλάκες όμως κανείς.
Και τους πληρώνουμε κι απο πάνω...


@iLias:
Είναι γνωστό ότι μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μέχρι να ξαναπλησιάσουν οι ...κάλπες, όπως καλή ώρα.


@fisherman:
Συμφωνώ είμαστε όλοι χαμένοι στο μικρόκοσμό μας και δεν βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας μέχρι κάτι δυνατό όπως τώρα με τα μπλόκα να μας ξαφνιάσει.

@Alex:
Το θέμα που θίγεις είναι μείζων καθώς με τα διάφορα καρτέλ, τις πολυεθνικές και τους κουμπάρους και οι αγρότες ζημιώνουν με τις χαμηλές τιμές παραγωγού και οι καταναλωτές που πληρώνουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα.

ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕΙ είπε...

Είναι ξεφτίλα όλα αυτά...Παίζουν με τον πόνο της κάθε οικογένειας...Έλεος δηλαδή...Αλλά τώρα θα μου πεις είναι το μόνο μήπως που δεν πάει καλά στη χώρα μας;;;Τι να πω...

Καλησπέρες...

:-)

Stathis είπε...

Είναι λάθος ν΄ακούγεται ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις θα σταματήσουν και μάλιστα από υπεύθυνα χείλη. Δεν μπορεί να ασκηθεί ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ χωρίς επιδοτήσεις! Σε καμία χώρα του κόσμου δεν ασκείται αγροτική πολιτική χωρίς κρατική παρέμβαση, ακόμη και στις ΗΠΑ ( στο πλέον φιλελεύθερο καθεστώς ) υπάρχουν και θα υπάρχουν επιδοτήσεις!
Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να λειτουργήσει το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ το οποίο εφαρμόσθηκε στην πρώτη θητεία Χατζηγάκη (1990-1992 )και μετά κακώς σταμάτησε την λειτουργία του. Αποψη μου είναι ότι το όργανο αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί επίσημα!
Για να εφαρμοσθεί μία αγροτική πολιτική πρέπει να απαντάει σε τρία ερωτήματα:
1. Τί προϊόν θα παράγει ο Αγρότης;
2. Πού θα παράγεται το συγκεκριμμένο προϊόν(ζώνες καλλιέργειας);
3. Πόσο θα παράγεται;
Ίσως αυτά πριν μερικά χρόνια ν΄ακούγονταν ''παράξενα'', σήμερα όμως σε περίοδο οικονομικής κρίσης παγκόσμιας όλα μπορούν να γίνουν!

Π. Βουλευτής

monahikoslikos είπε...

Καθυστερημένες απαντήσεις λόγω φόρτου εργασίας...
@σώμα που χορεύει:
Νομίζω ότι αυτοί γίνανε κυβέρνηση για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα και όχι τα προβλήματα του κόσμου.
Καλημέρα

@stathis:
Συμφωνώ ότι πρέπει να λειτουργήσει το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ιδιαίτερα σήμερα.
Το καθεστώς των επιδοτήσεων προβλέπεται από την αναθεωτρημένη ΚΑΠ ότι θα σταματήσει και το αν θα υπάρξει κάτι άλλο και για ποιές καλλιέργειες δεν είναι ακόμα γνωστό.
Και κάτι τελευταίο, αυτό το Π. Βουλευτής είναι όνομα ή ιδιότητα;