Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

42 χρόνια μετά τα τανκς

Οι πρώτοι που σήκωσαν κεφάλι

Στις 22 του Απρίλη το βράδυ, μια μέρα μετά το πραξικόπημα, γέμισε η Αθήνα με προκηρύξεις των ΔΕΑ (Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης). Κεντρικό σύνθημα: «Σχηματίστε παντού Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία».
Τα ΔΕΑ ήταν η πρώτη και μια από τις πιο δυναμικές αντιστασιακές οργανώσεις. Βασικός οργανωτής και συντονιστής των ΔΕΑ ήταν ο Γιάννης Βερούχης, ηγετική φυσιογνωμία των λιθογράφων. Από τα Ιουλιανά η μαρξιστική αυτή ομάδα (τροτσκιστές), με προσβάσεις στους λιθογράφους, φοιτητές και «Λαμπράκηδες», άρχισε να συγκροτεί παράνομο συνωμοτικό μηχανισμό.

Η δικτατορία συνεπώς δεν την έπιασε στον ύπνο. Την πρώτη οργανωτική επιτροπή της οργάνωσης την αποτελούσαν: Γιάννης Βερούχης, Γιώργος Κώτσου, Γιώργος Γλυνός, Περικλής Γρίβας.
Από τους πρώτους μήνες το οργανωτικό εύρος των ΔΕΑ ήταν μεγάλο. Από το σύνολο των Επιτροπών της κυκλοφορούσαν 15 εφημερίδες. Οι πιο γνωστές: «Φοίνικας», «Μαχητής», «Αντίσταση», «Λαός», «Κλειδί της Δημοκρατίας», «Παπαφλέσσας» κλπ.
Το Καλοκαίρι του ΄67 η οργάνωση συγκρότησε και μια Επιτροπή κατασκευής και τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι πρώτες ωρολογιακές βόμβες που εξερράγησαν σε διάφορα σημεία των Αθηνών (Σύνταγμα, Χίλτον κλπ) είχαν κατασκευαστεί και τοποθετηθεί από τους αγωνιστές των ΔΕΑ.

Κυριακή 3 του Σεπτέμβρη του 67, ομάδα με τους Δημητρίου Πέτρο, Γιώργο Γλυνό, Αδαμάντιο Χρυσικό, Θύμιο Παπανικολάου, Αντώνη Σωτηράκο και Αριστείδη Μαυροσκούφη, κατασκεύασε 4 ωρολογιακές βόμβες.

Την άλλη μέρα θα γινόταν μια συνδυασμένη καμπάνια κατά της Χούντας με προκηρύξεις και εκρήξεις. Πριν ξημερώσει είχαν συλληφθεί μαζί με τις βόμβες.
Τον Οκτώβριο του ΄67, 38 αγωνιστές των ΔΕΑ (26 άντρες και 12 γυναίκες) παραπέμφθηκαν στο Στρατοδικείο.

Ήταν η πρώτη μεγάλη δίκη, ίσως και η πρώτη των Αθηνών. Από τους 38 οι 27 καταδικάστηκαν με βαριές ποινές.

Οι στρατοδίκες φάνηκαν ιδιαίτερα σκληροί στον Κύπριο Πέτρο Δημητρίου, γιατί είχε το θάρρος να τους προκαλέσει: «εσείς με εκπαιδεύσατε στην κατασκευή βομβών για να ρίξετε το Μακάριο. Εγώ τις κατασκεύασα ενάντιά σας».

Όλοι οι αγωνιστές των ΔΕΑ βασανίστηκαν άγρια στα κολαστήρια της Μπουμπουλίνας ( φάλαγγες, μαστίγια κλπ).
Δύο από τους βασικούς ηγέτες των ΔΕΑ, οι κινητήριοι μοχλοί της δραστηριότητά τους, ο Γιάννης Βερούχης και ο Γιώργος Κώτσου, μετά από πολλές περιπέτειες, κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ο Γιάννης Βερούχης επικηρύχθηκε τότε από τη Χούντα, όπως αργότερα και ο Γιάννης Νίκας.
Η ιστορία των ΔΕΑ δεν περιορίζεται σε αυτά. Αγωνιστές τους αποτέλεσαν μετέπειτα ιδρυτικά στελέχη πολλών οργανώσεων της Άκρας Αριστεράς.

Επίσης κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν τότε στα ΔΕΑ.

Και όμως αυτή η οργάνωση έχει «θαφτεί» εντελώς…

Πηγή: Νίκος Πικρός: Οι πρώτοι που σήκωσαν κεφάλι
Περιοδικό Ρεσάλτο

τεύχος 6 - Μάιος 2006


.

14 σχόλια:

Giannis Kafatos είπε...

em βλέπεις αυτοί δε στάθηκαν στο γκισέ για να εξαργυρώσουν τη δράση με ...
οπότε?

αντωνης είπε...

Μαλλον οι ανενταχτοι χαλαγαν τη σουπα και γι' αυτο και η οργανωση αυτη εχει "θαφτει".

Meropi είπε...

Καλημέρα Μοναχικέ μου Λύκε.
Ομολογώ ότι δεν την έχω ξανακούσει την Οργάνωση αυτή. Βέβαια το 1967 ήμουν ακόμα μαθήτρια Γυμνασίου στην Κύπρο. Στην Ελλάδα ήλθα το 1970 ως φοιτήτρια πλέον. Από κει και πέρα έζησα ωραίες και άσχημες στιγμές διαδηλώνοντας κατά της Δικτατορίας (γεγονότα Νομικής, διαδηλώσεις, Πολυτεχνείο). Μέχρι εκεί όμως. Το ομολογώ. Όχι βόμβες, προκηρύξεις κλπ. Το θάρρος μου ήταν λίγο κοντό. Γι' αυτό θαύμαζα και θαυμάζω αυτούς που το θάρρος τους ήταν ψηλό. Και ακόμα πιο πολύ εκείνους που δεν κοίταξαν να εξαργυρώσουν τη δράση τους. Για να μη γνωρίζω τα ονόματα αυτών που αναφέρεις, αυτό σημαίνει ότι έμειναν αφανείς μετά. Όταν είχαν κάθε ευκαιρία για εξαργύρωση με βουλευτικές θέσεις και όχι μόνο.
Άντε ας ευχηθούμε ποτέ πια Δικτατορία.

zalmoxis είπε...

Ποτέ πια δικτατορία, αλλά επιτέλους και... πραγματική δημοκρατία!

Οι ΔΕΑ δεν ήταν που είχαν βάλει βόμβα και έξω από το Χίλτον στη διάρκεια δεξίωσης προς τιμήν του CIAκωβου;

Πολύ καλό το αφιέρωμά σου Λύκε για να μαθαίνουν και οι νέοι και ειδικά όσοι νομίζουν πως η αντίσταση στη χούντα έγινε από αυτούς που εξαργύρωσαν τη δράση τους (ή τη "δράση" τους) με βουλευτιλίκια, υπουργεία και προωθυπουργίες ή αυτούς τους λίγους πραγματικούς αντιστασιακούς που έγιναν γνωστοί...

Swell είπε...

Στο δρόμο προς την πραγματική δημοκρατία που λέει και ο Ζαλμόξης, σήμερα αντιμετωπίζουμε τα "τανκς" των κάθε λογής Βγενόπουλων...

Τσούγδω είπε...

Λύκε θέλω να σε παρακαλέσω για κάτι. Αυτά τα "αφιερώματα" αν γίνεται να τα κάνεις πιο συχνά, διότι πραγματικά κάθε φορά μαθαίνω και κάτι για το οποίο δεν είχα ιδέα!


ΥΓ:Χρόνια Πολλάαα!

Ανώνυμος είπε...

@zalmoxis: μα στο Ελλαντα, εαν δεν εισαι επωνυμος, απλα δεν υπαρχεις! που ειναι το προβλημα αγαπητε? Υπουργιλικι πηραν? οχι. Θεσουλα γκραν, πηραν? οχι.

Ε, τοτε, γιατι να υπαρχουν? ας αυτοκαταστραφουν παρακαλω.

Ανώνυμος είπε...

@ exofthalmi,


Έχεις δει sister - my sister, την ταινία "Η περιπέτεια είναι περιπέτεια" (L' Aventure c'est l'aventure) παραγωγής 1972, του Claude Lelouch; με Lino Ventura, Jacques Brel, Charles Denner και Charles Gerard;
Με κάτι λούμπεν παπατζήδες που τους περνάνε για τρομοκράτες και στο τέλος γίνονται λαϊκοί ήρωες στη Λατινική Αμερική;
Αυτό μου θυμίζουν και κάτι "επαγγελματίες αντιστασιακοί" που όχι μόνο "εξαργύρωσαν" ό,τι έκαναν το 67 - 74, αλλά χρέωσαν και πανωτόκια. Ενώ κάποιοι που πραγματικά κινδύνευσαν...

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτο δίκιο έχει ο Γιάννης Καφάτος, οι περισσότεροι αντιστασιακοί φροντισαν να εξαργυρώσουν την δράση τους με μια εκλογιμη θέση στα ψηφοδέλτια των κομματων. Οι γνησιοι αγωνιστες σιώπησαν απο τότε για ΠΑΝΤΑ. Αυτη ηταν η αξία της δράσης τους!

monahikoslikos είπε...

@Giannis Kafatos:
Συμφωνώ!!!

@αντώνης:
Και σήμερα οι ανένταχτοι χαλάνε τη σούπα.

@Meropi:
Ο Δημητρίου κι ο Μαυροσκούφης ήταν δικά σας παιδιά, Κύπριοι κι από ότι ξέρω ο Μαυροσκούφης ήταν αυτός που έστησε και το ρ/σ για να μιλήσει ο Μακάριος μετά το πραξικόπημα που άνοιξε την πόρτα στους Τούρκους.

monahikoslikos είπε...

@Zalmoxis:
Δεν έχει σημασία πόσες βόμβες και που τοποθετήθηκαν. Σημασία έχει ότι αυτές οι πρώτες βόμβες οι εκρήξεις των οποίων μεταδόθηκαν από τα ξένα δίκτυα έδειξαν ότι στην Ελλάδα δεν παραδόθηκαν όλοι...
Ότι υπάρχει αντίσταση!

@Swell:
Πραγματική Δημοκρατία?
Τι φρούτο είναι τούτο ωρέ!!!

@tsougdw:
Θα το προσπαθήσω...
Το ότι υπάρχουν πράγματα που αγνοείς δεν φταις εσύ αλλά το ότι η ιστορία γράφεται πάντα από τους "επώνυμους" που έχουν πολλά να κρύψουν.

monahikoslikos είπε...

@exofthalmi:
Αλοίμονο αν αντάλασαν τη τιμή του πρώτου για μια θεσούλα...
Κι από όσο ξέρω οι περισσότεροι ούτε στο Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων που ανέδειξε πληθώρα επώνυμων "αντιστασιακών", εντάχθηκαν.

@Zalmoxis:
Μόνο πανωτόκια?
Κάποιες επώνυμες χρέωσαν και συνεχίζουν να χρεώνουν πανωτόκια στα πανωτόκια.

@Άνεργοι Δημοσιογράφοι:
Διαφωνώ με το περισσότεροι...
Αυτοί που έσπευσαν να εξαργυρώσουν τη δράση τους ήταν κάποιοι γιαλαντζί αντιστασιακοί.
Κι αυτό βέβαια δεν αφορά κάποιους πραγματικούς αγωνιστές που συνέχισαν να αγωνίζονται μέσα από τα πολιτικά κόμματα και αναδείχτηκαν σε παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι μπροστά στους άλλους τους πολλούς επ΄ ανταλάγματι "αντιστασιακούς"

koptoraptou είπε...

Μίλα εσύ και θύμιζε γιατί αν περιμένουμε απο τον Τσίμα την κάτσαμε. Καλησπέρες!

ΥΓ. Σου πέτυχαν τα τσουρέκια; Φιλιά!

monahikoslikos είπε...

@koptoraptou:
Φυσικά και μου πέτυχαν τα τσουρέκια, ας κάνανε κι αλλιώς.

Για τα περί Τσίμα και λοιπών...
όμοιος του τον όμοιο του κι η κοπριά στα λάχανα... περίμενες κάτι καλύτερο εσύ.