Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ.

Θα μπορούσε να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ισχυρισμοί των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ή των εχθρών του έθνους.
Πλην όμως οι εξελίξεις όπως τις ζήσαμε τους τελευταίους μήνες κάθε άλλο παρά για σενάριο επιστημονικής φαντασίας δείχνουν.
Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού κράτους, οι δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, η εκτίναξη των τιμών αποτελούν μέρος ενός εφιαλτικού σεναρίου που θα κορυφωθεί με τη στάση πληρωμών κάπου στις αρχές του Φθινοπώρου και τη χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας.
Και το σενάριο γίνεται εφιαλτικότερο με τόσα ανοικτά εθνικά θέματα που ασφαλώς και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί αν όχι από θέση ισχύος τουλάχιστον επί ίσοις όροις μια καθημαγμένη οικονομικά χώρα.
Για το ποιοι έχουν εκπονήσει ένα τόσο εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα δεν μπορώ να πω με σιγουριά αλλά η άψογη εκτέλεσή του δείχνει ότι δεν μπορεί να είναι ελληνικό.
Κι εδώ έρχεται στο νου η προεκλογική διακήρυξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου: «Έχουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Και επειδή μέχρι σήμερα κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση δεν είδαμε παρά μόνο εκτέλεση εντολών άλλοτε της ΕΕ, άλλοτε του ΔΝΤ και άλλοτε της τρόικα αναλογίζομε μήπως το σχέδιο για το οποίο μίλαγε τότε ο Παπανδρέου είναι το σχέδιο που εξελίσεται τους τελευταίους μήνες και οδηγεί όχι στην έξοδο από την κρίση αλλά στην πτώχευση του λαού.

Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με ένα παρατρεχάμενο του Συστήματος Παπανδρέου που μπορεί να μην είναι μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι όμως πολύ κοντά τους και συνδράμει κι αυτός με την τεχνογνωσία του στην υλοποίηση του «κυβερνητικού» έργου.
Αφού εξέφρασα τους προβληματισμούς μου για τα αδιέξοδα που μας περιτριγυρίζουν τον ρώτησα για τη δική του άποψη, σαν άνθρωπο που βρίσκεται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και άρα κατά τεκμήριο έχει πιο σφαιρική ενημέρωση.
- Που πάμε?
- Σε πτώχευση μου απάντησε κυνικά.
-Το βλέπεις τώρα κοντά, ρώτησα.
- Πιθανότατα στις αρχές του Φθινοπώρου μου είπε και πρόσθεσε πως το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα κάνει νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων αλλά και των ιδιωτικών υπαλλήλων αυτή τη φορά, η τρόικα δεν θα μείνει ευχαριστημένη, δεν θα μας δοθεί η νέα δόση δανείου και μοιραία η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών.
- Μα μόλις προχθές αντέτεινα ο Παπακωνσταντίνου είπε πως δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα….
-Δεν θα χρειαστούν μου είπε με την προϋπόθεση ότι εκτελείται σωστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα μέτρα του μνημονίου, αλλά δυστυχώς δεν πάνε καλά. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα.

Από την αρχή υποστηρίζω πως η Ελλάδα από τη στιγμή που γίνανε τα πρώτα λάθη(?) μετά τις εκλογές κι ανέβηκαν τα σπρέντ η καλύτερη επιλογή που είχε ήταν να κάνει στάση πληρωμών να φύγει από το ευρώ που η οικονομία μας αδυνατεί να υποστηρίξει, να επιστρέψει στη δραχμή και να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της.
Με αυτό το δεδομένο ρώτησα γιατί αφού ξέρουμε πως πάμε σε πτώχευση δεν την κάναμε χθες, δεν την κάνουμε τώρα, όσο ακόμα έχουμε κάποιες δυνάμεις, αλλά θα την κάνουμε κάποια στιγμή αύριο από χειρότερους όρους.
Γιατί πρέπει να πειστεί πρώτα ο λαός πως η πτώχευση δεν είναι επιλογή μας αλλά μονόδρομος και γι αυτό ευθύνη έχουμε όλοι μου απάντησε κυνικά.
Και ενώ έχω μείνει αποσβολωμένος να τον κοιτάζω συνεχίζει, φαντάζεσαι να έκανε ο Παπανδρέου στάση πληρωμών τον περασμένο Νοέμβρη, να κήρυττε πτώχευση, θα έβγαινε ο κόσμος στο δρόμο, θα χυνότανε αίμα.
Ούτε και τα μέτρα που πήραμε την άνοιξη δεν μπορούσαν να παρθούν το φθινόπωρο γιατί ο κόσμος δεν είχε πειστεί για την έκταση του προβλήματος.
Έπρεπε να προετοιμαστεί το έδαφος να διαχυθεί η ευθύνη σε όλους για τα χάλια της οικονομίας ώστε τα σκληρά μέτρα που λήφθηκαν και λαμβάνονται να έχουν την «επένδυση» του μονόδρομου.
Και τότε σαν σε κινηματογραφική ταινία πέρασαν από το μυαλό μου οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, τα περί Τιτανικού, τα πιστόλια του ΔΝΤ (άδεια ή γεμάτα) πάνω στο τραπέζι, τα δεν θέλουμε βοήθεια αλλά μόνο πολίτική στήριξη, τα αποκλείουμε την προσφυγή στο ΔΝΤ και την αφελή παραδοχή του Σαχινίδη ότι από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε πως η εναλλακτική λύση που είχαμε ήταν η προσφυγή στο ΔΝΤ που επισήμως ξορκίζανε.

Και την πτώχευση την ξορκίζουνε ειδικά ο πρωθυπουργός ο οποίος μιλώντας στη 8η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στις 20/3, διαβεβαίωνε: «Να είναι όλοι βέβαιοι, να είναι ακόμα πιο βέβαιοι οι διάφοροι καλοθελητές, που καθημερινά διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τη χώρα μας, με προφανείς σκοπιμότητες: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει.»
Θα μου πείτε ότι όταν ένας πρωθυπουργός έχει καταστεί τόσο αναξιόπιστος όσο ο Παπανδρέου πόση αξία μπορεί να έχει μια τέτοια διαβεβαίωση.
Άλλωστε ανάλογες διαβεβαιώσεις έδινε και ο Ελ. Βενιζέλος πριν από την πτώχευση του 1932.
Σε διάγγελμά του προς τον Ελληνικό λαό στις 27 Σεπτεμβρίου 1931, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, διαβεβαίωνε: «Δίδω προς τον ελληνικόν λαόν την προσωπική διαβεβαίωσιν, ότι έχω απόλυτον την πεποίθησιν ότι ημπορούμεν να διατηρήσουμεν την ακεραιότητα του εθνικού μας νομίσματος και να αποφύγωμεν επομένως τας συμφοράς που θα επακολούθουν την ανατροπήν της σταθεροποιήσεως.»
Επτά μήνες μετά στις 23 Απριλίου 1932, η κυβέρνηση κήρυξε πτώχευση και αναστολή των πληρωμών από το ελληνικό δημόσιο.
(Τυχαίο? δεν νομίζω, που λέει και η διαφήμιση του ΟΤΕ)
Μετρήστε τώρα 7 μήνες από τις 20 Μαρτίου που έδωσε τις τελευταίες διαβεβαιώσεις ο Παπανδρέου περί μη πτώχευσης και βγάλτε συμπέρασμα για το πότε θα κατεβάσουμε ρολά.
Τότε με έφαγε η σκληράδα της χρυσής δραχμής τώρα μας τρώει η σκληράδα του Ευρώ.

Επισημαίνεται πως αυτή θα είναι η 5η πτώχευση που θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να κηρύξει υπό το βάρος των απαιτήσεων των τοκογλύφων δανειστών της.
Η πρώτη ήταν το 1827 υπό το βάρος των δανείων που συνήφθησαν το 1824 και το 1825, η δεύτερη το 1843 μετά το δάνειο των 60 εκατομμυρίων φράγκων που έλαβε ο Όθωνας, η τρίτη το 1893 μετά το δάνειο του 1890 και η τέταρτη το 1932.


.

16 σχόλια:

Swell είπε...

"Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με ένα παρατρεχάμενο του Συστήματος Παπανδρέου που μπορεί να μην είναι μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι όμως πολύ κοντά τους και συνδράμει κι αυτός με την τεχνογνωσία του στην υλοποίηση του «κυβερνητικού» έργου." Και μετά Λύκε διαδίδεις ότι εγώ έχω σχέσεις με την Πασόκα... Τέτοια πληροφόρηση μόνον η Τσαούσα μπορεί να έχει.

αντωνης είπε...

Με ολα αυτα που εγραψες, επιβεβαιωνονται κατα καποιο τροπο οσα φοβομουν διαβαζοντας διαφορα τις τελευταιες μερες.
Σε ενα τετοιο σεναριο τι μπορουμε να κανουμε ωστε να τους εμποδισουμε;;;

monahikoslikos είπε...

@Swell:

Χαχαχαχα πάλι μ' έκανες και γέλασα, σιγά μην έχει πληροφόρηση κι η Τσαούσα για τα τεκταινόμενα. Δεν έχεις καταλάβει πως αυτή την έχουν μόνο για τα ζήτω.
Στα σοβαρά τώρα, ποτέ δεν αρνήθηκα ότι έχω "υψηλές" γνωριμίες με το Σύστημα Παπανδρέου αλλά θα πρέπει να παραδεχτείς ότι παρά τις γνωριμίες αντί να επωφεληθώ βρίσκομαι σταθερά απέναντι...

monahikoslikos είπε...

@αντώνης:
Έλα μου ντε, τι μπορούμε να κάνουμε?
Ατομικά νομίζω τίποτα αλλά και συλλογικά με τόση πολυδιάσπαση που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα τα κόμματα και αποκόμματα της Αριστεράς και τη στράτευση των ΜΜΕ στο Σύστημα πάλι φοβάμαι πως τίποτα δεν γίνεται.
Εκτός αν κάνουμε την υπέρβαση και σαρώσουμε από τα κάτω, κόμματα, οργανώσεις, συνδικαλιστές και κυβέρνηση.

D.Angel είπε...

Προλαβαίνω ν αρχίσω τ αντικαταθλιπτικά;;;;
Αισθάνομαι σαν να μαι
μέσα στον Τιτανικό
και να μην μπορώ να κάνω τπτ
για να γλιτώσω απ τον πνιγμό!
Φιλιά πολλά λύκε
Σμουατς

katerina είπε...

Λύκε, δνε ειναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Ειναι ΤΟ σεναριο.

Ρωταει ο Αντωνης αν υπάρχει λύση; όχι δνε πιστευω οτι υπάρχει, ή μαλλον ο χρόνος δνε επιτρεπει. Εχουν τα οπλά Αντωνη, έχουν τα μέσα παραγωγής, έχουν τα ΜΜΕ. ότι και να πουμε, υπάρχει το πληρωμένο ευαγγέλιο της tv.

Εγώ ελπίζω μόνο σε κάτι Λυκε. Στα αργά βηματα... για ευρωπαικό ομολογο. Χρωστάμε πολλά Λυκε. Και η πιο μεγάλη μας προστασία ειναι το μεγεθος του χρεους μας.

Είναι το γωνστό ανεκδοτο με τον Ποντιο που αφου χιλιοτρυπηθεί, λέει στος κανιβαλους. Κάντε πιρογα τωρα μαλακες.

αντωνης είπε...

Συμφωνω και με τους δυο σας, Κατερινα & λυκε, οτι μαλλον τωρα πια ειναι αργα. Παρολα αυτα καποιοι αιθεροβαμονες θα ειμαστε οποτε μπορουμε στους δρομους. Και θα παλευουμε με τους ανεμομυλους...

Κατερινα εγραψες κατι πολυ σημαντικο, οτι το μεγεθος του χρεους ειναι μεγαλο οπλο.
Αλλά η εντεταλμενη κυβερνηση του Παπανδρεου δεν προκειται να το χρησιμοποιησει οπως θα μπορουσε.

Λυκε, μηπως το καθυστερησουν λιγακι με τη χρεοκοπια λογω των εκλογων του φθινοπωρου;
Και μιλαω για τις δημοτικες, αν και τιποτα δεν αποκλειεται με αυτους τους ρεμπεσκεδες.

monahikoslikos είπε...

@D.Angel:
Δεν ξέρω για αντικαταθλιπτικά αλλά αν αποφασίσεις τίποτα άλλο μπορώ να σου δείξω πως φτιάχνουν μολότοφ.

monahikoslikos είπε...

@Katerina:
Δεν ξέρω αν είναι ΤΟ σενάριο πάντως και μετά τις πληροφορίες που είχα σήμερα κατά κει το πάνε και μάλιστα επιδιώκουν να μας κάνουν συνένοχους.
Το ύψος του χρέους είναι πράγματι το μεγάλο μας ατού μόνο που η κυβέρνηση Παπανδρέου το αξιοποιεί μόνο προς όφελος των τοκογλύφων δανειστών μας.
Χθες στο υπουργικό Συμβούλιο σφαχτήκανε για τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί ο κάθε υπουργός ήθελε το κουμάντο (είναι πολλά τα λεφτά Άρη) κι ο Παπακωνσταντίνου σαν να είναι από άλλη χώρα ήθελε να τις αναθέσει στην αμαρτωλή από το Βατοπέδι ΚΕΔ.
Νομίζω ότι η ιστορία και στην περίπτωση αυτή επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.
Πριν την πτώχευση του 1932 ξεπουλήθηκε κυριολεκτικά το σύμπαν για να στηριχτεί η χρυσή δραχμή και όλες οι υποδομές της χώρας δόθηκαν σε ξένες εταιρείες (Ούλεν, Πάουερς, κλπ.)
Τυχαίο? Δεν νομίζω το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και τώρα να ξεπουλήσουν και τα μπακίρια (τα ασημικά τα πούλησαν οι προηγούμενοι) για να στηρίξουν το ευρώ πριν το εγκαταλείψουμε.

monahikoslikos είπε...

@αντώνης:
Δεν ξέρω αν είμαστε αιθεροβάμονες αλλά θεωρώ αυτονόητο Αντώνη ότι κάποιοι θα συνεχίσουμε να είμαστε στους δρόμους έστω κι αν ξέρουμε πως "ο Εφιάλτης στο τέλος θα φανεί κι οι Μήδοι ἐπιτέλους θα διαβούνε"
Για το χρόνο που θα επιλέξουν δεν ξέρω αν θα τους καθυστερήσουν οι εκλογές του Καλλικράτη ή οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στη ρύθμιση των εθνικών θεμάτων (Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος).

marianaonice είπε...

Πράγματι εφιαλτικό σενάριο!!!
Και μάλλον όχι σενάριο, πραγματικότητα μοιάζει...
Λύνονται έτσι πολλές απορίες μου που στοχεύουν επιτέλους!!
Αλλοίμονό μας!
Και κάποιοι θα βγάλουν και βγάζουν ήδη πολύ χρήμα από αυτή την ιστορία του καταποντισμού μας.

Τσούγδω είπε...

Το κείμενό σου από εχθές το έχω διαβάσει 3 φορές και τις 3 φορές με τρόμαξε το ίδιο....

monahikoslikos είπε...

@tsougdw:
Και που να άκουγες σήμερα στο σκάι τη Μιράντα Ξαφά πρώην υπάλληλο του ΔΝΤ να δεις τρομαρα που θα 'παιρνες....

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας όλα καλά στην ανάρτησή αλλά εκείνους τους επτά μήνες που γράφετε και φτάνουμε Σεπτέμβριο δεν το συμμερίζομαι.Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα και μετά.Φοβάμαι ότι όλα περνάνε σε χέρια σιωνιστών και δεν μου αρέσει.

monahikoslikos είπε...

ανώνυμε, το ξεπούλημα δεν είναι πρόβλημα αλλά όπως λέω και κάπου παραπάνω ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση λόγω και των καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στη ρύθμιση των εθνικών θεμάτων (Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος).

anatoli είπε...

Άργησες να φανείς Λύκε, μα τελικά έκανες αίσθηση.

«Γιατί πρέπει να πειστεί πρώτα ο λαός πως η πτώχευση δεν είναι επιλογή μας αλλά μονόδρομος και γι αυτό ευθύνη έχουμε όλοι μου απάντησε κυνικά.».
Και θα πειστεί το πόπολο όπως έχει πειστεί πως η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν μονόδρομος, αν κρίνω από τις συζητήσεις που κάνω με κάποιους μπετόβλακες συγγενείς και φίλους που τους ψήφισαν, (γιατί εμείς που δεν τους ψηφίσαμε βλαστημάμε από το πρωί ίσαμε το βράδυ).
Όχι δεν είναι εφιαλτικό σενάριο αυτό που περιγράφεις, είναι ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, όπως μπορεί να καταλάβει οποιοσδήποτε διαθέτει IQ μεγαλύτερο του 100, παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου δίμηνου.
Και εμείς τι κάνουμε λοιπόν; παρακολουθούμε μοιρολατρικά να δολοφονείται η χώρα μας, μόνο και μόνο επειδή τα σχέδια των ισχυρών είναι προδιαγεγραμμένα , επειδή ο Εφιάλτης έχει ήδη φανεί και οι Θερμοπύλες είναι γραφτό να πέσουν;
«-…τη γνώμη των δυνατών ποιος θα μπορέσει να τη γυρίσει;
ποιος θα μπορέσει ν’ ακουστεί;
Καθένας χωριστά ονειρεύεται και δεν ακούει το βραχνά των άλλων.
-Ναι, όμως ο μαντατοφόρος τρέχει
κι όσο μακρύς κι αν είναι ο δρόμος του, θα φέρει
σ’ αυτούς που γύρευαν ν’ αλυσοδέσουν τον Ελλήσποντο
το φοβερό μήνυμα της Σαλαμίνας.»
Γ. Σεφέρης

Υ.Γ Παρεπιπτώντως, ξέρει κάποιος να μου πει στη μολότωφ, το φυτίλι το βρέχεις ή το ανάβεις στεγνό; (μην πάθουμε και κανένα ατύχημα κατά την εξάσκηση…)
Ότι μαθαίνει κανείς στη ζωή, χρήσιμο είναι. (να κάνουμε και πράξη τις εξαγγελίες του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης χα, χα!)