Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Άπαξ απατεώνες… πάντα απατεώνες.

Με το κλείσιμο της βουλής ύστερα από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προκαλέσει πρόωρες εκλογές έμειναν στα κρύα του λουτρού μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών χαριστικού περιεχομένου που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση για να αναστρέψει το αρνητικό σε βάρος της κλίμα ενόψει των προδιαγραφόμενων για την Άνοιξη εθνικών εκλογών με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ των ρυθμίσεων που δεν πρόλαβαν να ψηφιστούν από τη διαλυθείσα βουλή είναι τα κίνητρα για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και αντικατάστασής του με νεότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχήματα και το πάγωμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του χρόνου για χρέη (μέχρι κάποιο ύψος) στις τράπεζες.
Τώρα η υπηρεσιακή -στην ουσία- κυβέρνηση Καραμανλή προαναγγέλλει ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που το υπουργικό Συμβούλιο θα προταθεί να εκδοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πότε όμως σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 1 Συντάγματος επιτρέπεται η έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου?
Το Σύνταγμα στο θέμα αυτό είναι σαφές: «Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου… κλπ, κλπ, κλπ.»
Ποια είναι η απρόβλεπτη ανάγκη που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προτείνει τη έκδοση ΠΝΠ?
Καμία ο πρωθυπουργός ο ίδιος αποφάσισε τη διάλυση της βουλής χωρίς να υποχρεωθεί ή αν του επιβληθεί η απόφαση από έκτακτες περιπτώσεις και ως εκ τούτου θα μπορούσε να το πράξει μετά την ψήφιση των διατάξεων που εκ των υστέρων θεωρεί «εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης».
Αλλά είπαμε άπαξ απατεώνας… πάντα απατεώνας… ε, κάτι ανάλογο έχουμε και εδώ.

10 σχόλια:

Swell είπε...

Kαλημέρα συνταγματολόγε Λύκε! Αν το κάνει ο Καραμανλής, δεν θα πρόκειται για την πρώτη συνταγματική εκτροπή της κυβέρνησής του. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι θα γλυτώσουμε τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας του ΧΩΔΕ.

ΥΓ. Αλήθεια, στα βουνά έχετε Σύνταγμα που διέπει την πανίδα;

monahikoslikos είπε...

Στα βουνά, εμείς τα ζώα, δεν χρειαζόμαστε γραπτό Σύνταγμα σεβόμαστε τους άγραφους νόμους και σκοτώνουμε μόνο για να φάμε και όχι για να αποταμιεύουμε όπως κάνετε εσεις τα ...ανώτερα όντα.
Τώρα για το αν θα γλυτώσετε τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας πολύ αμφιβάλω αφού ο κουφός Σαρακατσάνος από τα έσοδα αυτά προβλέπει να καλυφθούν οι δαπάνες για την απόσυρση....

Meropi είπε...

Λύκε μου,
Πολύ σωστά τα γράφεις, αν και μη συνταγματολόγος. Πράγματι πρέπει να συντρέχουν έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, για να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και επιπλέον πρέπει να υποβληθεί προς κύρωση στη Βουλή μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή της ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Αν η ΠΝΠ κυρωθεί μέσα στις νόμιμες συνταγματικές προθεσμίες, οι ρυθμίσεις της καθίστανται ρυθμίσεις του νόμου και μάλιστα αναδρομικά και τότε η συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων έκδοσης της ΠΝΠ δεν ελέγχεται δικαστικά.
Αυτά για να έχουμε μια πλήρη εικόνα για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

D.Angel είπε...

Συμπερασμα,
στη λαμογιά είμαστε πρώτοι!
Χαιρετώ σας
Σμουατςςςςςς

Λαμπηδονα είπε...

ε βεβαια δεν προκειται για το δικο
του σπιτι!Άλλου το σπιτι καιγεται!
Τωρα δεν ασχολειται με τετοια μια και θα χασει τις εκλογες.
Παιζει playstation 3 για να ξεφευγει απο το αγχος.
Την καλησπερα μου.

Ανώνυμος είπε...

Α! αγαπητε! Καθολου δε με πειραζει αυτο!
Τα υπολοιπα ΟΛΑ ειναι που μου εχουν καθισει στραβα....

monahikoslikos είπε...

@Meropi:
Ναι Μερόπη μου συνταγματολόγος δεν είμαι αλλά αλοίμονο αν πρέπει να σπουδάσω οινολόγος για να καταλάβω ότι το κρασί που μου σερβίρουν στην ταβέρνα είναι ξύδι...


@D.Angel:
πρώτοι και αήττητοι...

monahikoslikos είπε...

@Λαμπηδόνα:
Θα ησυχάσει αυτός από μας και εμείς από αυτόν... δεν είναι λίγο.

@exofthalmi:
Ναι μωρέ είναι και τα υπόλοιπα... πως τα ξέχασα.... αλλά, για να θυμηθούμε και τας αρχαιοελληνικάς μας παραδόσεις "εξ όνυχος τον λέοντα" αλλά και τον ...χαμαιλέοντα της Ραφήνας.

agrampelli είπε...

Αν ήταν να κάνουν κανένα ακόμη σκάνδαλο θα προλαβαίνανε!
Μα έμεινε και τίποτ άλλο πιά για να ρημάξουνε;
Βαρύς χειμώνας έρχεται...
Καλησπέρα Λύκε μας!

monahikoslikos είπε...

@agrampelli:
Και ποιος σου είπε ότι σταμάτησαν να κάνουν σκάνδαλα...
Λίγες μόλις ώρες πριν τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της βουλής διόρισαν συνταξιούχο δικαστή ως επικεφαλής της Επιτροής Ανταγωνισμού με 3ετές συμβόλαιο και 5.000 ευρώ μισθό.
Άλλο ένα γραμμάτιο δηλαδή εξοφλήθηκε.
Την καλημέρα μου.