Από την αρχή του χρόνου η Κύπρος δεν είναι μόνο μέλος της Ε.Ε αλλά και μέλος του eurogroup δηλαδή στο σκληρό πυρήνα της ένωσης ενώ αύριο αναμένεται να προκηρυχθούν οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου η έκβαση των οποίων ενδέχεται να αποβεί μοιραία για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι θιασώτες του σχεδίου Αναν, αγγλο-αμερικανοί δεν κρύβουν τις προθέσεις τους να επαναφέρουν με ορισμένες επουσιώδεις αλλαγές το σχέδιο Αναν που απορρίφτηκε από το 76% του Κυπριακού λαού πριν 4 χρόνια και που τυχόν υιοθέτησή του θα μετέβαλε το νησί σε προτεκτοράτο διοικούμενο στην ουσία από έναν Άγγλο δικαστή.
Από τους 3 βασικούς υποψήφιους που θα διεκδικήσουν την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο ο νυν Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος έχει δεδηλωμένη αντίθεση στην υιοθέτηση του σχεδίου Αναν ή παρεμφερούς σχεδίου.
Από τους άλλου 2 ο Γιαννάκης Κασουλίδης ήταν και εξακολουθεί να παραμένει υπέρμαχος του σχεδίου Αναν που εκπονήθηκε από τους αγγλο-αμερικανούς ενώ ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας το 2004 αρχικά τάχθηκε υπέρ του σχεδίου για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια κάτω από την πίεση της βάσης του κόμματος που ήταν αντίθετο.
Από τις ως τώρα δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στο νησί η εκλογή του Προέδρου θα κριθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών αφού κανείς εκ των 3 υποψηφίων δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την αναγκαία πλειοψηφία για την εκλογή του από τον πρώτο γύρο.
Με την οριακή διαφορά στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις για τους 2 βασικούς διεκδικητές Παπαδόπουλο και Χριστόφια γίνεται καθαρό ότι η εκλογή του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο θα εξελιχθεί σε ντέρμπι με τους ίδιους και τους οπαδούς τους να τα παίζουν όλα για όλα.
Ενδεχόμενο να είναι στο δεύτερο γύρο ο Γιαννάκης Κασουλίδης δεν φαίνεται να προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις ενώ στην απίθανη περίπτωση που συμβεί οι εκλογική αναμέτρηση στο δεύτερο γύρο θα είναι περίπατος για τον άλλο διεκδικητή είτε αυτός είναι ο Τάσσος είτε είναι ο Χριστόφιας.
Ο πρώτος γιατί θα εισπράξει από τους υποστηρικτές του ΟΧΙ ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και ο δεύτερος γιατί περιμένει να εισπράξει από τους υποστηρικτές του Τάσσου.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς είναι έτοιμος να ταξιδέψει στο νησί αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προέδρου για να κινήσει τις διαδικασίες επαναπροώθησης του σχεδίου για την ενοποίηση της νήσου ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν το ταξίδι του κυρίου Μπέρνς θα πραγματοποιηθεί ακόμα και αν επανεκλεγεί ο Τάσσος ή θα αναβληθεί για αργότερα.
Ένα από τα παράδοξα των Κυπριακών εκλογών είναι η προτίμηση που δείχνουν οι Αμερικανοί, για πρώτη φορά, σε έναν ηγέτη κομμουνιστικού κόμματος όπως είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας κάτι που ίσως ερμηνεύει και την περίεργη στάση υπέρ του ΝΑΙ που τήρησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ πριν το δημοψήφισμα του 2004.
Ενδιαφέρον έχει επίσης να δούμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών πολιτικών κομμάτων για τις κυπριακές εκλογές όπως και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα αγγλο-αμερικανικά σχέδια για την Κύπρο.
Θα τα δούμε όλα σιγά σιγά, ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες έχουμε καιρό.
Μαρινάκης: Δεν νομίζω να φτάσουμε σε σημείο διαγραφής Καραμανλή,
τοποθετείται πάντα με ευπρέπεια
-
[image: Μαρινάκης: Δεν νομίζω να φτάσουμε σε σημείο διαγραφής Καραμανλή,
τοποθετείται πάντα με ευπρέπεια] [image: Μαρινάκης: Δεν νομίζω να φτάσουμε
σε σημε...
Πριν από 8 ώρες
2 σχόλια:
Το ιδανικό σενάριο είναι να φτάσουν στον δεύτερο γύρο Παπαδόπουλος και Κασουλίδης. Αυτό είναι που απεύχονται και οι Αμερικανοί, διότι γνωρίζουν πως μια τέτοια αναμέτρηση ισοδυναμεί ευθέως με δημοψήφισμα περί επαναφοράς ή μη, σχεδίων ανάλογων του ανεκδιήγητου Γκανέζου σελέμπριτυ - διπλωμάτη. Και προφανώς, γνωρίζουν τι θα συμβεί και με τι ποσοστά... Γι αυτό και μέσα τους εύχονται να είναι στον 2ο γύρο ο Χριστόφιας! Το ωραίο είναι πως ο Κασουλίδης το έχει καταλάβει καιρό τώρα αυτό και πάει να εμφανίσει το άσπρο, μαύρο. Π.χ. ως προς την "κριτική" του ΔΗ.ΣΥ. στο σχέδιο Ανάν. Π.χ. που απευθυνόμενος στον Παπαδόπουλο τον κατηγόρησε πως πριν το επίμαχο δημοψήφισμα δεν απευθύνθηκε στην Ελλάδα, αλλά στον υιό Ντενκτάς αποκαλύπτοντας τις... προθέσεις του. Τέτοιο "γλύψιμο" στον ομοϊδεάτη του Κωστάκη, λες και δε θυμόμαστε έναν αμήχανο και πελαγωμένο πρωθυπουργό (και έναν κάθιδρο Γιωργάκη, να μην ξεχνιόμαστε...) που να μην ξέρει τι του γίνεται! Π.χ., το άκρο άωτο της υποκρισίας που κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπαδόπουλου ότι έδωσε την ψήφο της για να αρχίσει η Τουρκία ενταξιακές συνομιλίες στις 3 Οκτωβρίου 2005 χωρίς καμία Τουρκική παραχώρηση στο Κυπριακό. Γεια σου ρε αγωνιστή Κασουλίδη! Πάρε και τον Καρατζαφέρη στο κόμμα σου, θα σου είναι χρήσιμος! Τέτοια υποκρισία, φανερώνει και τον πανικό τους για τα γκάλοπ ως τώρα που βγάζουν τον Παπαδόπουλο πρώτο, εις πείσμα της ύπουλης πολεμικής που δέχεται. Έχει π.χ. κανείς αντίρρηση πως θα βρει και αμερικανικό δάχτυλο πίσω από της απόφαση της Ισλαμικής Διάσκεψης που αποτελείται από 57 κράτη – μέλη (με τα περισσότερα να χαρακτηρίζονται "φίλοι" από την ΑΘήνα...) να εντάξει το «Τουρκοκυπριακό κράτος»;
Υπομονή, ο Φεβρουάριος έρχεται!
φίλε Zalmoxis τρέμω στην ιδέα να δω τον Χριστόφια να υπογράφει ένα σχέδιο Ανάν με το στυλό του Χέφνερ (έτσι δεν λένε το αφεντικό του CNN;) όπως έκανε εκείνος ο ανεκδιήγητος Γκορματσώφ όταν υπέγραφε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (θυμάσαι;).
Γι αυτό πιστεύω ότι στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο παιζονται πολλά, τα δολάρια είναι επίσης πολλά και ο Τάσσος μόνος του εναντίον όλων.
Δημοσίευση σχολίου