Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Κοίτα να δεις τι μπορείς να μάθεις.

Άμα δεν βογκήξεις από τους πόνους, σαν το μοσχάρι που το σφάζουν και δεν μείνεις ξάγρυπνος δυο μερόνυχτα δεν μαθαίνεις.
Ασβεστοποιός περιαρθρίτιδα απεφάνθη ο ντόκτορ στον οποίο εκών άκων κατέφυγα σήμερα το πρωί και πήρε τη σύριγγα στο ένα χέρι ενώ με το άλλο άρχισε να ζουλάει την πάσχουσα περιοχή που μετά βίας άντεχε την επαφή με το πουκάμισο για να πετύχει το σημείο που θα κάνει την ένεση κορτιζόνης.
Τι να πεις όμως όταν σε διαβεβαιώνει ότι οι πόνοι σύντομα θα γίνουν παρελθόν κι εσύ ήδη έχεις ξεπεράσει τα όρια αντοχής.
Σφίγγεις τα δόντια και υπομένεις.
Και τι σημαίνει ασβεστοποιός περιαρθρίτιδα ρωτάς για να μάθεις. Μαζεμένα κρύσταλλα ασβεστίου κάτι σαν σπασμένα γυαλιά στο θύλακα του τένοντα τον οποίο ξεσκίζουν σε κάθε κίνηση για αυτό και ο πόνος είναι τόσο οξύς σου εξηγεί με απλά λόγια ο ντόκτορ.
Και πότε θα δούμε άσπρη μέρα γιατρέ ξαναρωτάς.
Σε 6-7 ώρες που θα αρχίσει να ενεργεί η κορτιζόνη θα αρχίσει να υποχωρεί ο πόνος αλλά πλήρης θεραπεία σε κανα 3ήμερο να υπολογίζεις,
Το πρωτόκολλο βέβαια, συνεχίζει ο ντόκτορ, λέει ότι χρειάζονται άλλες 2 ενέσεις με διαφορά μιας εβδομάδας η μία από την άλλη για πλήρη αποκατάσταση.
Μιας λοιπόν και βρήκαμε τον μπελά μας με τους γιατρούς (αχρείαστοι να ναι) κι ώσπου να αρχίσει να ενεργεί η κορτιζόνη σκέφτηκα να εμπλουτίσω τις ιατρικές μου γνώσεις με μια βόλτα στο γκούγκλη και να τι έμαθα.

«Η ασβεστοποιός περιαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από εναπόθεση αλάτων ασβεστίου, συνήθως υδροξυαπατίτη, σε περιαρθρικούς ιστούς και κυρίως στους τένοντες κοντά στα σημεία που προσκολλώνται πάνω στα οστά. Η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου μπορεί να είναι διάχυτη ή να συσσωρεύεται σε ένα σημείο, οπότε είναι ακτινολογικά ορατή. Οι συνηθέστερες θέσεις εμφάνισης ασβεστοποιού περιαρθρίτιδας είναι η άρθρωση του ώμου, του ισχίου και της βάσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
Οι περιαρθρικές εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου είναι συχνά ασυμπτωματικές. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις κρύσταλλοι ασβεστίου αποσπώνται από τις εναποθέσεις, εισέρχονται σε παρακείμενο ορογόνο θύλακο και προκαλούν έντονη τοπική φλεγμονή που εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο, διόγκωση, θερμότητα και έντονη τοπική ευαισθησία στην πίεση.
Θεραπεία
Η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι αποτελεσματική μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με τις παραπάνω παθήσεις της ομάδας του εξωαρθρικού ρευματισμού. Αντίθετα, η θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών με τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Γι’ αυτό πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι όλες οι παραπάνω παθήσεις της ομάδας του εξωαρθρικού ρευματισμού μπορεί να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά με αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες με 1-3 τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης. Έτσι, είναι πια καιρός να σταματήσει το συχνό φαινόμενο της αρνητικής τοποθέτησης όχι μόνο των ασθενών με τις παθήσεις αυτές, αλλά και πολλών γιατρών άλλων ειδικοτήτων πάνω σε αυτή την αποτελεσματική και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες μέθοδο θεραπευτικής αντιμετώπισης των παθήσεων της ομάδας του εξωαρθρικού ρευματισμού.
ΠΗΓΗ: Ελληνικό 'Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή εβδομάδα και σιδερένιος γρήγορα!
Ασβεστοποιός περιαρθρίτιδα δεν ξέρω τί είναι, ξέρω όμως πως τα άλατα ασβεστίου που λες, θέλουν και κάποια μορφή δίαιτας. Μπορεί να μην είμναι ειδικός αλλά δεν μπορεί να μη σου είπε ο γιατρός πως αυτά προκαλούται από λίπη, γλυκά, λευκό ψωμί, γιαούρτι, κ.λπ. Για ρώτα τον δόκτορα. Είσαι τυχερός γιατί αυτοί οι διάολοι (τα άλατα) σχηματίζουν μέχρι και πέτρες στα νεφρά.

Υ.Γ. σα να σε πήρε το μάτι μου σε κομπιουτεράδικο να ρωτάς για...φωνητική πληκτρολόγηση!

monahikoslikos είπε...

@ zalmoxis: Ασε ρε zalmoxis που έχεις λυσάξει να με κάνεις χορτοφάγο σαν τα μούτρα σου.

o geros είπε...

@ zalmoxis: Το καλύτερο φάρμακο γι αυτά που περιγράφεις είναι το τσίπουρο. Διαλύει τα λίπη στη στιγμή! (και τα άλατα). Και ο monahikoslikos κατεβάζει βαρέλια. Ξέρει αυτός...

@ monahikoslikos: Κάτσε, ρε παππού, να ξεκουράσεις το χέρι σου! Άσε το ποντίκι και πιάσε τη... νοσοκόμα μου!

monahikoslikos είπε...

@ geros: Που να ξέρουν οι νέοι τύπου zalmoxis από φάρμακα που απλόχερα προσφέρει η μάνα φύση.
Όσο για τη νοσοκόμα σου, αυτή περιμένει πως και πως να σε κληρονομήσει εμένα θα γυρίσει να κοιτάξει τον ...αευρο (κατά τον άφραγκο)

iLiAs είπε...

Περαστικά Λύκε...σιδερένιος και γρήγορα πάλι πρώτος στην αγέλη :)

monahikoslikos είπε...

@ ilias: σε ευχαριστώ Λιάκο μου, καλές εμπνεύσεις να χεις