Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Συνταγματικό δίκαιο (μάθημα πρώτο)

Μόλις έσκασε η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες φήμες για επικείμενες εκλογές καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή μένει με 151 βουλευτές και δεν απομένει παρά η ανεξαρτητοποίηση 1-2 ακόμα για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Οι γνωστοί παπαραλόγοι των τηλεοπτικών παραθύρων φόρεσαν βιαστικά τις τηβέννους των συνταγματολόγων κι άρχισαν τις αναλύσεις για το πότε και πως ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Σιούφας θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του πει ότι η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη και πρέπει να αρχίσει (Ο Πρόεδρος) τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης.
Μάλιστα ο πρύτανης των παπαρολόγων ο Τράγκας απεφάνθη ότι το παιχνίδι είναι μιλημένο κανείς αργηγός δεν θα δεχτεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κι έτσι θα πάμε σε εκλογές για να ξεχαστεί και η υπόθεση με τις δωροδοκίες της Siemens.
Ναι έτσι απλά είναι τα πράγματα κατά τον πρύτανη των παπαρολόγων.
Μπορεί ένας κούκος να μην φέρνει την άνοιξη αλλά ένας Κουκοδήμος μπορεί να φέρει την καταστροφή.

Ωστόσο και με μια επιπόλαια ματιά στο Σύνταγμα θα μάθουμε ότι ακόμα κι αν η κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ μειωθεί όχι στους 150 ή 149 αλλά ακόμα και στους 130 βουλευτές για να πάμε σε εκλογές θα πρέπει προηγουμένως να το αποφασίσει ο ίδιος ο Καραμανλής και κανένας άλλος.
Κι αν παραιτηθεί αδυνατώ να φανταστώ τι λόγο θα επικαλεστεί ώστε να έχει στη συνέχεια πιθανότητα επανεκλογής.
Κι αυτό γιατί η ύπαρξη ή η απώλεια της δεδηλωμένης δεν διαπιστώνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά με συγκεκριμένη διαδικασία και ψηφοφορία που διενεργείται στη βουλή δηλαδή είτε με πρόταση εμπιστοσύνης που υποβάλλει η κυβέρνηση είτε με πρόταση δυσπιστίας (μομφή) που υποβάλλει η αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 παράγραφος 2 «Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας» και επομένως δεν μπορεί να υποβληθεί πριν το τέλος Μαρτίου που λήγει το εξάμηνο από τότε που η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης παρά μόνο αν η πρόταση μομφής υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτές).

Σύμφωνα δε με την παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου η κυβέρνηση μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης αν ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών «η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή κάτω από 120 βουλευτές.
Αντίθετα η πρόταση δυσπιστίας (μομφή) γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή 151 βουλευτές.
Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο κόμμα ο ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ ή και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν για δικούς τους λόγους εκλογές αλλά και δεν θέλουν να ψηφίσουν την κυβέρνηση μπορούν απλά να απουσιάσουν από την ψηφοφορία και η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα και με 120 βουλευτές ενώ για την ανατροπή της απαιτείται να καταψηφιστεί από 151 βουλευτές.
Επειδή οι μέρες είναι πονηρές κι οι παπαριές από τους τηλεκανίβαλους που θα ακουστούν απίθανες ίσως χρειαστεί να επαναλάβουμε τα μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου με τα άρθρα 37 για το διορισμό πρωθυπουργού και κυβέρνησης, 38 για την απαλλαγή της κυβέρνησης από τα καθήκοντά της και 41 για τη διάλυση της βουλής.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"...Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο κόμμα ο ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ ή και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν για δικούς τους λόγους εκλογές αλλά και δεν θέλουν να ψηφίσουν την κυβέρνηση μπορούν απλά να απουσιάσουν από την ψηφοφορία...".

Καλά ο ΛΑΟΣ, πολύ πιθανό, για χίλιους δυο λόγους. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ; Το ΚΚΕ; Ξέρεις κάτι για... "ντολμαδάκια" και δεν μας το λες; (μήπως δηλαδή κάποιοι δεν είναι καθόλου βέβαιοι πως ο Κωστάκης θα χάσει τις εκλογές αν τις κάνει Μάρτιο και θέλουν να το τρενάρουν για να είναι έτοιμοι);

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Φετος ειχαμε...Εθνικες εκλογες,εκλογες στο Πασοκ,εκλογες στην εκκλησια,εκλογες στο ΣΥΡΙΖΑ...δεν θα αντεξω και 5η φορα...Οχι αλλο καρβουνο....

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα μικρά κόμματα τα συμφέρει να μη γίνουν εκλογές γιατί θα χάσουν έδρες.

- είπε...

Ο Καραμανλής θα μπορούσε να επικαλεστεί ως λόγο την απώλεια τής δεδηλωμένης, με την πολιτική έννοια, και να παραιτηθεί. Οι συσχετισμοί είναι γνωστοί, μπορεί να το επικαλεστεί, δίχως να καταφύγει σε θέση ζητήματος εμπιστοσύνης στη Βουλή. Στην προαίρεσή του είναι να παραιτηθεί. Βεβαίως, μετά τις εκλογές θα κάνει υπηρεσιακή κυβέρνηση (όχι η παραιτηθείσα) υπό ανώτατο δικαστικό λειτουργό.

Επίσης: Άλλο η ψήφος εμπιστοσύνης που λαμβάνει μια κυβέρνηση κατά την ανάδειξή της και άλλο η πρόταση (μομφή) δυσπιστίας. Ο περιορισμός τού εξαμήνου, τού άρθρου 84 παρ. 2, αναφέρεται μόνο στην τελευταία. Τέτοια δεν υπήρξε. Σε κάθε περίπτωση, αν αναφερόμαστε σε εκλογές με πρωτοβουλία τού Καραμανλή, ούτε και θα υπάρξει. Μια τέτοια πρόταση θα την υπέβαλε μόνο η αντιπολίτευση.

monahikoslikos είπε...

@ netpen: Συμφωνούμε κατ΄ αρχήν ότι προσφυγή στις κάλπες προϋποθέτει παραίτηση της κυβέρνησης και όχι απλώς η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης κάτω από 150 βουλευτές.
Δεν θέλω να υπεισέλθω στα "χωράφια" σου αλλά για το ποια κυβέρνηση θα διενεργήσει τις εκλογές (υπηρεσιακή ή παραιτούμενη) θα πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με το άρθρο 41 παράγραφος 1 "O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Kυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Kυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37." Δεν συμφωνείς;
Το εξάμηνο για υποβολή πρόταση δυσπιστίας ισχύει και στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης δηλαδή δεν μπορεί να υποβληθεί πρόταση μομφής πριν παρέλθει εξάμηνο από υπερψήφιση πρόταση εμπιστοσύνης.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κυβερνήσεις, που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, προσέφυγαν στην αίτηση ψήφου εμπιστοσύνης για να αποτρέψουν πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση.

monahikoslikos είπε...

@ Zalmoxis: Στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ και το τι επιδιώκει το κάθε κόμμα είναι θέμα προτεραιοτήτων.
Άλλωστε μέχρι το 1989 κανείς πολιτειολόγος δεν είχε αναλύσει το ρόλο των ντολμαδακίων στις πολιτικές εξελίξεις.

@ πρέζα: Πρέπει να αντέξεις γιατί το Νοέμβρη Θα έχουμε και για νέο πλανηταρχίδη.

@ ανώνυμο: Για αυτό λέω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσα τα βλέπουν οι Τράγκες.

- είπε...

Συμφωνούμε ότι νομικά μια κυβέρνηση δεν πέφτει αυτομάτως αν διαφανεί η μείωση κάτω από 151 έδρες τής κοινοβουλευτικής δύναμης που τη στηρίζει. Ωστόσο, πολιτικά είναι απίθανο να μην παραιτούνταν.

Διαφωνούμε στα υπόλοιπα:

Το άρθρο 41 παρ. 1 είναι μια οριακή δυνατότητα τού ΠτΔ η οποία δεν έχει θέση στη συγκεκριμένη περίπτωση: Προϋποθέτει: α) την ύπαρξη κυβέρνησης που ΕΧΕΙ την ψήφο εμπιστοσύνης τής Βουλής και β) το προηγούμενο δύο παραιτήσεων Κυβερνήσεων ή καταψηφίσεων τους από την ίδια Βουλή (=άρα το Σ θεωρεί ότι έχουμε μια Βουλή που δεν εγγυάται κυβερνητική σταθερότητα). Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε στην παρούσα Βουλή, ούτε πρόκειται να υπάρξει.

Το εξάμηνο (ως "προθεσμία διασκέψεως - ωρίμου χρόνου") αφορά μόνο στις προτάσεις δυσπιστίας. Τούτο προκύπτει από την ίδια τη γραμματική διατύπωση τού άρθρου αλλά και από την ερμηνεία του. Σκοπός τού συνταγματικού νομοθέτη είναι να μη σύρεται διαρκώς μια κυβέρνηση από τους αντιπάλους της σε τέτοιες ψηφοφορίες ειδικού βάρους. Ωστόσο, αν η ίδια θέλει να επικυρώσει την εμπιστοσύνη προς αυτήν, μπορεί να το κάνει χωρίς περιορισμούς. Γενικώς το Σύνταγμα φορτώνει με παραπάνω διαδικαστικούς περιορισμούς την πρόταση δυσπιστίας σε σχέση με την ψήφο εμπιστοσύνης (βλ. ενδεικτικά για τα παραπάνω τα βιβλία Συνταγματικού Δικαίου Βενιζέλου, 1991, σ. 306 και Τσάτσου, τ. 2, 1993, σ. 294).

Αποψη είπε...

Λύκε μην με ψάξεις από Δευτέρα. Θα πεταχτώ μέχρι την Νομική να δώσω για... πτυχίο! Μη παν στράφι τα διδακτικά σχόλια, μεταξύ εσού και του netpen.
Μπορείτε όμως να μου λύσετε την απορία; Νομιμοποιείται η αντιπολίτευση να υποβάλλει μομφή; Και πότε αρχίζει να μετράει το ρημαδοεξάμηνο δηλαδή; Από τις εκλογές (νοείται δηλ ως ψήφος εμπιστοσύνης η "επικύρωση" της νέας κυβέρνησης από τη βουλή;;;) ή από την τελευταία μομφή που είχε υποβάλλει το ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο του 07;

Να το πω λιανά: Γράφτε τα άνθρωποί μου, πιο απλά, να κάνουμε και οικονομία στη φαιά ουσία. Είναι που είναι λίγη και μετρημένη, μην την αποτελειώσουμε. Εντάξει;;;

Επί της ουσιας τώρα, νομίζω ότι η κουβέντα περί... παραιτήσεως και μομφής και... κλπ είναι για να περνάει η ώρα.

Μετά τα του Κουκοδήμου και 152 βουλευτές έχει (και τον Κουκοεπίμαχο να παίζει σε τάχα μου δήθεν άλλη παραλία) και μερικούς από το ΛΑΟΣ στην καβάντζα (κι αν δεν έχει... τους ετοιμάζει!)

Άσε πρώτα να δούμε τι άλλο θα προκύψει. DVD, ηχητικό, άλλο multimedia?
Πως κάνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί; Βλέπουν τις παραγωγές και αποφασίζουν ποιες θα πάρουν και σε ποια ζώνη θα τις μεταδώσουν, σωστά;
Ε! λοιπόν κάπως έτσι. Πρώτα θα δει και μετά θα αποφασίσει...

Όσο για το ΠΑΣΟΚ... Μήπως βρήκε κανείς μια ταυτότητα; Παρακαλείται να την επιστρέψει στον κάτοχό του, στην οδό Χαρ. Τρικούπη. Και όπως θα έρχεται ας πιάσει από το περίπτερο, μια ενότητα και ένα "όραμα"... Φχαριστώ!

Αποψη είπε...

Ούπς!
Τώρα είδα πόσο γρήγορα γράφω! Καλά καλέ!
Και πόσο πολύ! Πολύ μεγάλα σχόλια. Sorry...

monahikoslikos είπε...

@ άποψη: Στο αν και πότε έχει δικαίωμα η αντιπολίτευση είναι μια από τις διαφωνίες μου με τον netpen. Εγώ πιστεύω ότι δεν μπορεί να υποβάλει μέχρι το τέλος Μαρτίου που λήγει το εξάμηνο από τότε που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης παρά μόνο αν υπογράφεται από 151 βουλευτές, ο nepten υποστηρίζει ότι το εξάμηνο αφορά μόνο τις προτάσεις δυσπιστίας εκ του οποίου συνάγω ότι κατά τον nepten μπορεί η αντιπολίτευση να υποβάλει και αύριο πρόταση μομφής.
Διαφωνώ αλλά ως εκεί, μπορεί να έχω λάθος οπότε δεν μπορώ να σε συμβουλεύσω με απόλυτη σιγουριά και σε πάρω στο λαιμό μου. Για πτυχίο θα δώσεις όχι για εξάμηνο…
Για τα άλλα έχεις δίκιο καθώς είναι άλλο θέμα ποιος αυτή τη στιγμή μπορεί να προκαλέσει εκλογές και άλλο αν ο Καραμανλής μπορεί να κυβερνήσει όταν τον πνίγει η μπόχα από τα σκάνδαλα των ανθρώπων του κι ακόμα χειρότερα αν χρειαστεί να κρεμαστεί από τα τέτοια του Καρατζαφέρη και την κοτσίδα της Αθήνη.
Για το ΠΑΣΟΚ τι να σου πω, ταυτότητα σου βρίσκω αλλά ενότητα και όραμα τέτοια εποχή;

monahikoslikos είπε...

@ netpen: Επί των διαφωνιών σου αγαπητέ και χωρίς διάθεση στείρας αντιπαράθεσης θα επισημάνω ότι το άρθρο 41 [αρ. 1 δεν είναι καθόλου μια οριακή δυνατότητα του ΠτΔ και κατά την άποψή μου είναι αυτό που πιθανόν θα εφαρμοστεί.
Κι αυτό γιατί αντίθετα με ότι λες έχουμε κυβέρνηση που ΕΧΕΙ πάρει την εμπιστοσύνη της βουλής κι αυτή είναι η κυβέρνηση Καραμανλή η οποία σε περίπτωση παραίτηση θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία των εντολών στην οποία είναι πολύ πιθανόν να έχουμε και μία ή και περισσότερες κυβερνήσεις που θα καταψηφιστούν αν οι λοιποί αρχηγοί αποδεχτούν την εντολή και σχηματίσουν κυβέρνηση.
Συμφωνώ, άλλωστε το έχω σημειώσει ότι το εξάμηνο αφορά μόνο στις προτάσεις δυσπιστίας.
Η διαφωνία μας, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, είναι αν η αντιπολίτευση μπορεί να υποβάλει πρόταση μομφής πριν παρέλθει εξάμηνο από ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης και αν σε διαβάζω καλά υποστηρίζεις ότι μπορεί ενώ εγώ λέω πως όχι.
Θα χαρώ να τα ξαναπούμε και με άλλες αφορμές, καλώς όρισες στο κονάκι μου και καλό μήνα

Αποψη είπε...

Εγώ πάντως Λύκε, το ξανάκρυψα το εκλογικό βιβλιάριο. Καλά ντε. Κάρτα. Εγώ είμαι της παλιάς σχολής. Αλλά κάπου πάνω πάνω. Να το χω εύκολο!

- είπε...

"Άποψη",
μια κυβέρνηση δικαιούται όποτε θέλει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, χωρίς περιορισμό. Αντίστοιχα, πενήντα τουλάχιστον βουλευτές (λογικά τής αντιπολίτευσης, χωρίς να αποκλείεται να πρόκειται για μέχρι πρότινος συμπολιτευόμενους που "άλλαξαν γνώμη") μπορούν να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας ("μομφής") κατά της Κυβέρνησης, ζητώντας να γίνει ψηφοφορία προς επικύρωση ή άρση τής εμπιστοσύνης τής Βουλής προς αυτήν. Από τη στιγμή που υποβληθεί τέτοια πρόταση δυσπιστίας και απορριφθεί, νεότερη όμοια πρόταση μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου.

Με την εκλογή κάθε νέας Βουλής το σύστημα αυτό "μηδενίζει".

Μοναχικέ λύκε,
για να γίνει αυτό που λες και να εφαρμοστεί το 41 παρ. 1 Σ άκου τι πρέπει να γίνει: να παραιτηθεί η νυν Κυβέρνηση, να ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών (συνήθως επιστρέφονται ως εξ ορισμού ατελέσφορες σ' αυτές τις περιπτώσεις), να δηλώσει αρχηγός άλλου κόμματος ότι απέκτησε τη στήριξη 151 βουλευτών, να τού δώσει ο ΠτΔ μετά από αυτό εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, να ζητήσει η Κυβέρνηση αυτή ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όπως υποχρεούται, να ...καταψηφιστεί (παρά την προηγούμενη υπόσχεση στήριξης!), να ξαναγίνει το ίδιο πράγμα ΔΕΥΤΕΡΗ φορά, να ΛΑΒΕΙ άλλη Κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης κι έτσι να δικαιούται ο ΠτΔ, μολονότι θα υπήρχε Κυβέρνηση που θα απολάμβανε την εμπιστοσύνη τής Βουλής, να διαλύσει τη Βουλή με το 41 παρ. 1 Σ, επειδή στο παρελθόν είχαν καταψηφιστεί ή παραιτηθεί δύο Κυβερνήσεις (δεν θα το έκανε κανένας Πρόεδρος αυτό, έχει θεωρηθεί διάταξη-κατάλοιπο άλλων εποχών, που έρχεται κόντρα στην υφιστάμενη κατάσταση, διότι, σου θυμίζω, θα έχουμε Κυβέρνηση με εμπιστοσύνη τής Βουλής)!!! Μην επιμένεις, είναι κραυγαλέα λάθος αυτό που λες, με κάθε συμπάθεια.

Ίσως μπερδεύεσαι από προηγούμενα Συντάγματα, που έδιναν μεγαλύτερη εξουσία στον ΠτΔ (τότε στον Βασιλιά) κι "έπαιζε" αυτός με τις εντολές σχηματισμού Κυβέρνησης κατά το δοκούν.

Καλώς σε βρήκα, παρ' όλ' αυτά!