Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Για το θέμα με την υποψηφιότητα της Φώφης

Τρία αποσπάσματα από τοποθετήσεις του πρώην υπουργού (και) Συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου για το κώλυμα εκλογιμότητας των νομαρχών.
Το αν ορθώς ή όχι το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου εφάρμοσε τη Συνταγματική διάταξη ας απαντηθεί από τους κατ εξοχήν αρμόδιους ενώ αν δεν κάνω λάθος η κ. Γεννηματά μπορεί μετά τις εκλογές να προσφύγει με ένστασή της στο εκλογοδικείο του άρθρου 100.

1. Από την εισήγηση του Ε. Βενιζέλου για την αναθεώρηση των άρθρων 56 κλπ, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2001 (απόγευμα) από τα πρακτικά της βουλής που βρήκα στην ιστοσελίδα του πρώην υπουργού.

«Και ένα τρίτο ζήτημα το οποίο ρυθμίζεται με πρωτότυπο τρόπο στην παράγραφο 1 του άρθρου 56 είναι το ζήτημα της εκλογιμότητας των ανωτέρων αιρετών μονοπροσώπων οργάνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού, δηλαδή εν προκειμένω των νομαρχών, οι οποίοι καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν ως νομάρχες δεν μπορούν, ούτε παραιτούμενοι, να θέσουν υποψηφιότητα και να εκλεγούν Βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη λήξη της τετραετούς νομαρχιακής τους θητείας μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα ακόμα και στις εκλογές που ακολουθούν».

2. Από την ομιλία Βενιζέλου στο Ίδρυμα «Παύλος Μπακογιάνης» με θέμα «Ο ρόλος του βουλευτή, θεμέλιο της αναβάθμισης του πολιτικού μας συστήματος» στις Αθήνα, 13/3/01.

«Αποσαφηνίζονται λοιπόν οι έννοιες, ώστε να μειωθούν οι ερμηνευτικές αμφισβητήσεις και οι αντιδικίες και βεβαίως καταργούνται διάφορες κατηγορίες…, όπως είναι οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες, ενώ προστίθεται το κώλυμα των νομαρχών, που δεν είναι απλό κώλυμα που αίρεται με την παραίτηση, αλλά διαρκεί όσο διαρκεί η τετραετής θητεία των ανωτέρων αιρετών προσώπων, οργάνων των δευτεροβαθμίων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

3. Συνοπτικά σχόλια στις αναθεωρημένες διατάξεις του Συντάγματος 1975/1996/2001 από τον Ε. Βενιζέλο, σε ειδική έκδοση της Βουλής για το Σύνταγμα και ως γνωστό ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση..
«Στο γενικό αλλά σχετικό κώλυμα εκλογιμότητας της παρ. 1 του άρθρου 56 υπάγονται πλέον και τα ανώτατα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Oργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού (δηλ. εν προκειμένω οι νομάρχες), που δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμα και αν παραιτηθούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νομάρχης εμπίπτει στο κώλυμα αυτό καθ' όλη τη διάρκεια της 4ετούς νομαρχιακής θητείας για την οποία εξελέγη, μετά όμως τη λήξη της 4ετούς αυτής περιόδου μπορεί να είναι, χωρίς κανένα κώλυμα, υποψήφιος βουλευτής».

4 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ωραιο επικοινωνιακο κολπο για να ξεχασει ο κοσμος τις φωτιες...
Φτηνο και Ελληνικο....

iLiAs είπε...

...με τέτοια καραγκιοζιλίκια, όχι εκλογές δεν κερδίζει ο Γιώργος, αλλά ούτε ραδιοφωνικό διαγωνισμό.

Υποτιμούν την νοημοσύνη του κόσμου και αυτοί και οι άλλοι.

Να είσαι καλά.

arammos είπε...

Κατα τα άλλα πανέτοιμοι είναι...

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρόκειται για επικοινωνιακά κόλπα ή καραγκιοζιλίκια. Απλά τα ΠΑΣΟΚια είναι μαθημένα στις παρανομίες και δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες. Ξέχασαν ότι δεν κυβερνούν αυτοί τώρα. Απόδειξη για το χάος που επικρατεί στους εγκεφάλους τους, αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και την περίπτωση της Πατουλίδου και του Κουλούρη. Μπορούν να κυβερνήσουν αυτοί με τέτοια μυαλά; Ακόμη και ο τελείως ανίκανος Καραμανλής δεν κάνει τέτοια λάθη....!!!