Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Τα νησιά Cayman, οι απορίες Αλογοσκούφη και οι παροχές.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στον δανεισμό του Δημοσίου αναδεικνύεται για το 2009 η Ελλάδα.
Χρειαζόμαστε να δανειστούμε 53 ολόκληρα δισ. ευρώ!!!


Όταν ο εκλεκτός του κυρίου Αλογοσκούφη, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας δεν εμπιστεύεται τα ελληνικά ομόλογα τα περιθώρια για ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας από τον προϋπολογισμό είναι έως και ανύπαρκτα και όσοι περιμένουν κάτι τέτοιο θα μείνουν με το χέρι απλωμένο σαν τους διακονιάρηδες.
Με το χέρι απλωμένο θα μείνουν και οι οικονομικά ασθενέστεροι που πίστεψαν τον πρωθυπουργό και περιμένουν επιδόματα θέρμανσης και άλλες παροχές για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχουν.
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και τα υψηλά ελλείμματα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνης των ξένων στις προοπτικές της οικονομίας, κρίση που αποτυπώνεται στην εκτίναξη των επιτοκίων που τείνουν να εξελιχτούν στον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.
Ο Αλογοσκούφης που ρωτήθηκε αν πέραν του κινδύνου της μεγαλύτερης επιβάρυνσης του κόστους δανεισμού υπάρχει και ο κίνδυνος να μη βρίσκουμε δανεικά απάντησε με την αφελή ερώτηση: "Μα αντέχει η Ελλάδα να πληρώνει δύο μονάδες πάνω στα επιτόκια σε σχέση με τη Γερμανία;".
Δεν αμφιβάλω πως ασφαλώς και δεν αντέχει η Ελλάδα αλλά αντί να κάνεις ρητορικές ερωτήσεις γιατί δεν ρωτάει το φίλο του Τάκη Αράπογλου τι φοβάται και δεν ψωνίζει ελληνικά ομόλογα.
Και κύριε υπουργέ δεν ψωνίζει γιατί δεν σου έχει εμπιστοσύνη, ο κολλητός σου που τον έχεις διορίσει στη διοίκηση της Εθνικής γιατί να ψωνίσουν οι ξένοι ώστε να πέσουν τα επιτόκια;
Αναρωτήθηκες υπουργέ ποιο μήνυμα πήραν οι αγορές όταν διάβασαν στις ανακοινώσεις του Χρηματιστηρίου ότι: « Η διοίκηση της Εθνικής, η οποία ελέγχει τις επενδυτικές δραστηριότητες της θυγατρικής της εταιρείας (CPT ΙNVESTMENTS Ltd με έδρα τα νησιά Cayman), λόγω της κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές έκρινε σκόπιμο τον περιορισμό των επενδύσεων αυτής σε ομόλογα του Ελληνικού και, πρόσφατα, του Γερμανικού Δημοσίου, μέγιστης διάρκειας 10 ετών».
Επισημαίνουμε ότι ο δανεισμός της Ελλάδας το 2009 προβλέπεται να εκτιναχτεί σε ύψος-ρεκόρ και από τα 43 δισ. ευρώ όπου διαμορφώθηκε φέτος θα φθάσει τα 53 δισ. ευρώ ποσό που ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ καθώς ακολουθούν η Ιταλία με 13,6% του ΑΕΠ (αλλά με δανεισμό 220 δισ. ευρώ) και η Ιρλανδία με 11,1% του ΑΕΠ ( δανεισμός στα 69,5 δισ. ευρώ).

.

9 σχόλια:

koptoraptou είπε...

Τι φοβάται και δεν ψωνίζει ελληνικά ομόλογα; Ότι φοβάμαι κι εγώ δεν ψωνίζω από μπακάλικα του Κολωνακίου. Απ' έξω είναι τσίλικα, μέσα είναι πανακρίβου και το τελικό προϊόν γράφει "ντολμαδάκια της γιαγιάς", αλλά είναι κονκασέ ζαναέ! Καλημέρες, πολλά φιλιά και καλό μήνα!

Swell είπε...

Θα πεις εσύ ένας λύκος, Λύκε, στον Αράπογλου από που να ψωνίσει; Δικά του (θεωρεί ότι) είναι τα χρήματα, όπου θέλει τα ξοδεύει.

monahikoslikos είπε...

@koptoraptou: Και όχι μόνο κονκασέ ζαναέ αλλά και παρωχημένης ημερομηνίας λήξεως...

@Swell: Καμία πρόθεση αν υποδείξω δεν έχω, εγώ ένας απλός λύκος είμαι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνω... επειδή δεν καταλαβαίνει ο υπουργός.

Βλαχοκυριλές είπε...

χαρακίρι, η μόνη λύση!

monahikoslikos είπε...

@Βλαχοκυριλές: Λύση για ποιον;;;;

stathis είπε...

Ο δανεισμός δεν είναι πρόβλημα. Το κύριο θέμα είναι που χρησιμοποιείται. Η ποιοτική σύνθεση του ΑΕΠ, είανι ένα άλλο σημείο. Σας παραπέμπω στο IMF που τριπλασίασε την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας. Σκατά.

tzonakos είπε...

Oυκ αν λάβεις παρα του μή έχοντος, με λίγα λόγια.
Και ο μή εχων χρωστάει κι αυτός καιδε μας τα λεει ολα !

tzonakos είπε...

Δηλάδη απλά ... καταστροφή !

monahikoslikos είπε...

@stathis: Σαφώς και ο δανεισμός δεν είναι πρόβλημα, πρόβλημα γίνεται όταν τα επιτόκια γίνονται "κογκολέζικα" και αυξάνονται οι πιθανότητες να μην βρίσκεις δανειστές.
Γι αυτό και πληθαίνουν οι Κασάνδρες για το "δυστυχώς επτωχεύσαμε"

@tzonakos: Το μόνο που θα μας σώσει είναι να αναλάβει το υπουργείο οικονομικών ο ...Εφραίμ.
Καλημέρα