Όπως έχει πει κάποιος, που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή αλλά και δεν έχει σημασία, είναι προνόμιο των ηττημένων να δηλώνουν …νικητές και στο Βουκουρέστι είτε θέσει veto ο Καραμανλής και μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είτε βρεθεί κοινή συνισταμένη για το όνομα και συμφωνήσει η Ελλάδα στην ένταξη της γειτονικής χώρας η αλήθεια είναι μία, ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ.
Και ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ, όχι σήμερα, όχι χθες, όχι πριν 10 χρόνια. Ηττηθήκαμε από το 1990-91 όταν σπεύσαμε να προσυπογράψουμε της διάλυση της Γιουγκοσλαβίας χωρίς να καλύψουμε τα νώτα μας, χωρίς να ζητήσουμε ανταλλάγματα.
ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ όταν σπεύσαμε πρώτοι το 1992 να κυρώσουμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ χωρίς να απαιτήσουμε η ΕΕ, ως σύνολο, να εγγυηθεί ότι η γειτονική χώρα δεν θα αναγνωριστεί ποτέ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.
ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ όταν εγκαταλείψαμε στην τύχη της την ενδιάμεση συμφωνία με την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου επιχείρησε να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία.
ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ όταν απέναντι στη σκοπιανή προπαγάνδα σε κάθε γωνιά του πλανήτη εμείς αντιπαρατάξαμε τη ήρεμη δύναμη.
ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ όταν αναδείξαμε το «δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα» σε ύψιστο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής.
ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ όταν αποδεχτήκαμε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία χωρίς η άλλη πλευρά να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση.
ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ όταν στην επιθετική πολιτική των Σκοπίων απαντούσαμε με περισσότερη υποχωρητικότητα.
Από εδώ και πέρα και ανεξάρτητα τη στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί την ΗΤΤΑ με τρόπο που να μην εξελιχθεί σε ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ με απροσμέτρητες επιπτώσεις.
Για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αναγνώριση των Σκοπίων είτε ως σκέτο Δημοκρατία της Μακεδονίας είτε ως νέα ή άνω, πέρα ή δίπλα Δημοκρατία της Μακεδονίας υπενθυμίζω τη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου που από το 1993 τόνιζε γιατί δεν πρέπει να γίνει δεκτή ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία:
«Σε ό,τι αφορά στην ονομασία, για μας, το θέμα είναι κρίσιμο! Για μένα, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να δεχθώ τον όρο «Μακεδονία», υπό οιανδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων! Πολλοί ξένοι ρωτούν, γιατί επιμένετε τόσο στο θέμα της ονομασίας; Τι είδους μονομανία είναι αυτή, τι μανία καταδιώξεως; Κι όμως υπάρχει λόγος! Πολλές δεκαετίες τώρα υπάρχει το «σλαβομακεδονικό» λόμπυ, πανίσχυρο στον Καναδά, ισχυρό στην Αυστραλία, ισχυρό στις Η.Π.Α. Αυτό το λόμπι δουλεύει γι’ αυτό που λέγεται η «Μεγάλη Μακεδονία».
Η «Μεγάλη Μακεδονία» που θα περιέχει τη Μακεδονία του Πιρίν, τα Σκόπια και την Ελληνική Μακεδονία. Η προπαγάνδα είναι πολύχρονη, και καλά χρηματοδοτημένη. Αλλά για να πετύχει ένα τέτοιο σενάριο- γιατί σενάριο είναι, δεν λέω ότι θα βγει πέρα, δεν θα το αφήσουμε να βγει πέρα- για να υπάρξει αυτό το σενάριο χρειάζεται μια «άγκυρα», χρειάζεται ένα όχημα αλυτρωτισμού, όπως έχει ειπωθεί, χρειάζεται να υπάρχει κάτι, ένα κράτος που να λέγεται «Μακεδονία». Αυτή είναι η σημασία του να μην υπάρχει στα σύνορά μας κράτος που να λέγεται «Μακεδονία», διότι αποτελεί απειλή εν δυνάμει. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια για τη Βαλκανική χερσόνησο.»
Κίνηση τώρα: Χάος λόγω τροχαίου στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας – Ποιοι άλλοι
δρόμοι είναι «κόκκινοι»
-
[image: Κίνηση τώρα: Χάος λόγω τροχαίου στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας –
Ποιοι άλλοι δρόμοι είναι «κόκκινοι»] [image: Κίνηση τώρα: Χάος λόγω
τροχαίου στην ε...
Πριν από 13 ώρες
4 σχόλια:
Επειδή αναφέρθηκες σε ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, θα σου θυμήσω και μια ακόμη λέξη που είχε λανσάρει: το... "χρονοντούλαπο".
Σε αυτό λοιπόν το χρονοντούλαπο που αναδύει μούχλα και ναφθαλίνη, οι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα έχουν παρατήσει ατάκτως ερριμμένα για δεκαετίες υώρα, διάφορα θέματα: Την υφαλοκρηπίδα, την προοπτική επανένωσης της Κύπρου, τα Σκόπια, κ.λπ. Η λογική είναι -"ασ'το να σέρνεται όσο μας βολεύει". Και ό,τι κάτσει... Χάσαμε την Ίμια και αποκτήσαμε γκρίζες ζώνες, αλλά βάλαμε την Κύπρο στην Ε.Ε. με τη Βόρεια Κύπρο "κράτος φάντασμα". Δεν αναγνωρίσαμε κράτος Μακεδονία, αλλά όσο αυτό μένει εκτός, δουλεύουμε για την μεγαλοϊδεατισμό των Αλβανών. "Ποιός να παίρνει το ρίσκο του πολιτικού κόστους τώρα";
@ Zalmoxis: Ελπίζω ότι δεν με συμπεριλαμβάνεις στους απολογητές του Ανδρέα κι αν δημοσίευσα τη προ 15ετίας δήλωσή του το έκανα για τα μυνήματα που εμπεριέχει από τα οποία τίποτα δεν διδάχτηκαν οι επίγονοι υπό τον Σημίτη και Δεξιοί αδέξιοι του Καραμανλή και της Ντόρας.
Κάπως έτσι φθάσαμε ως εδώ και δυστυχώς θα ζήσουμε και τα χειρότερα που έρχονται
Το κείμενο και οι απόψεις, σε άμεση επαφή με την πραγματικότητα και την πρόσφατη ιστορία, προκαλούν αβάσταχτη μελαγχολία, για το πόσο πολύ ανίκανη μπορεί να είναι η ελληνική διπλωματία!
Δημοσίευση σχολίου