Μια ματιά στα δελτία ειδήσεων απόψε και όλοι προεξοφλούν πρόωρες εκλογές για Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη με αφορμή κάποιους υπαινιγμούς του Καραμανλή στο συνέδριο της Ν.Δ.
Δεν ξέρω αν οι ταγοί αυτού του τόπου αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό, καλά για τους δημοσιογράφους δεν το συζητώ.
Αυτοί σίγουρα δεν ξέρουν, παπαγαλίζουν ότι τους λένε.
Ακόμα και μια πρόχειρη ματιά να ρίξει κάποιος στο Σύνταγμα θα διαπιστώσει ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να προαναγγέλλεται ή να προετοιμάζεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα.
Το ατόπημα αυτό διέπραξε μία φορά ο Κώστας Σημίτης το 2000 όταν προανήγγειλε ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάρτιο αφού προηγουμένως η βουλή εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σκαστή παραβίαση του Συντάγματος για την οποία ουδείς διαμαρτυρήθηκε ούτε κι αυτός ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος που συναίνεσε στην παραβίαση του Συντάγματος προσβλέποντας στην επανεκλογή του.
Στα βήματα του Σημίτη βαδίζει και ο σημερινός πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που έχει θέσει σε λειτουργία τον εκλογικό μηχανισμό του κόμματος για εκλογές το Φθινόπωρο.
Με βάση λοιπόν το Σύνταγμα και το συσχετισμό των δυνάμεων των κομμάτων για να πάμε σε πρόωρες εκλογές ή θα πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση με κίνδυνο να εφαρμοστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το άρθρο 37 και οι εκλογές να γίνουν από υπηρεσιακή κυβέρνηση ή να μας προκύψει κάποιο μείζον εθνικό θέμα.
Αν υπάρχει τέτοιο εθνικό θέμα η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού αυτό υπάρχει σήμερα και οφείλει η κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα διάλυση της βουλής και προσφυγή στις κάλπες.
Δεν μπορεί κανείς στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι το εθνικό θέμα θα προκύψει τον Αύγουστο.
Για ρίξτε μια ματιά στο άρθρο 41 κι αν η προετοιμασία για πρόωρες εκλογές δεν συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.
Άρθρο 41 - (Διάλυση της Βουλής)
*1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Οι εκλογές ενεργούνται από την Κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Βουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37 (διερευνητικές εντολές και υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό). *2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Αποκλείεται η διάλυση της νέας Βουλής για το ίδιο θέμα.
Μαρινάκης: Δεν νομίζω να φτάσουμε σε σημείο διαγραφής Καραμανλή,
τοποθετείται πάντα με ευπρέπεια
-
[image: Μαρινάκης: Δεν νομίζω να φτάσουμε σε σημείο διαγραφής Καραμανλή,
τοποθετείται πάντα με ευπρέπεια] [image: Μαρινάκης: Δεν νομίζω να φτάσουμε
σε σημε...
Πριν από 10 ώρες
4 σχόλια:
monahikelike, γεια σου. Έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που συμβαίνουν κι εμείς ανήμποροι (;) παρακολουθούμε, είναι καραγκιοζιλίκια. Κανείς από την αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να διακρίνει αυτό που, όπως ο γράφεις (κι έτσι είναι), δεν χρειάζεται να έχεις συνταγματολόγους για να στο εξηγήσουν. ΟΜΩΣ όλοι, και οι (άχρηστοι) δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν παρασυρθεί - άγνωστο για ποιο λόγο - στο χορό του Καραμανλή. Μπαίνει ο κόσμος στην εκλογολογία. Γιαί να προεξοφλείται η διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο; Να προαναγγέλλεται γιατί έτσι γουστάρει η Δεξιά. Το Σύνταγμα το έκανε κουρέλι! Και ποιος ν' αντισταθεί;
Κάποτε τρώγαμε ξύλο για το 114 τώρα το 120 φαίνεται να το αγνοούν οι πάντες.
Ας είναι καλά οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και το πλύσιμο εγκεφάλου που μας υποβάλλουν νυχθημερόν.
Εκτος απο τα δυο μεγαλα κομματα καποια αλλη λυση δεν βλεπει ο κοσμος;;;
Δεν το καταλαβαίνω το post σου..
Όλες οι εκλογές διενεργήθηκαν λόγω εθνικού ζητήματος εκτός από 2 φορές που είχαμε ολοκληρωμένες θητείες. Επομένως δεν παρανομεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Αυτή είναι η πρακτική της Βουλής.
Όσο για το Σύνταγμα είναι καθαρά ένα κείμενο της Δεξιάς άρα τι ψάχνεις να βρεις
Δημοσίευση σχολίου