Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

11 κεριά για τη Σωτηρία

Συμπληρώνονται σήμερα 11 χρόνια χωρίς τη Σωτηρία Μπέλου που άφησε την τελευταία της πνοή, το 1997 δύο μέρες πριν γιορτάσει τα 76α γενέθλιά της.
Η Σωτηρία Μπέλλου μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες του λαϊκού και ρεμπέτικου ελληνικού τραγουδιού είχε γεννηθεί σε ένα χωριό έξω από τη Χαλκίδα στις 29 Αυγούστου 1921.
Συνεργάστηκε με πολλούς άλλους κορυφαίους συνθέτες, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Καλδάρα και έκανε μεγάλες επιτυχίες "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Τα Καβουράκια", "Όταν πίνεις στην ταβέρνα" , "Άνοιξε, άνοιξε", "Είπα να σβήσω τα παλιά" κλπ με τις οποίες καθιερώθηκε ως κορυφαία λαϊκή τραγουδίστρια.



.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξαναπροσπαθώ για να το κάνω σωστά (ας ελπίσουμε αυτή τη φορά).

Πολύ καλά έκανες και τη θυμήθηκες. Άλλης διάστασης φωνή. Και γι΄ αυτό προσθέτω και αυτό
Στο αφιερώνω.
Φιλί κοραλένιο.

αντωνης είπε...

Μπραβο Λυκε, πολυ σωστος.
Εχω ακουσει αρκετα για την Μπελλου, εμενε διπλα με κατι συγγενεις μου στο Περιστερι. Αρχοντισσα μου την εχουν περιγραψει. Για τη φωνη της δεν χρειαζεται να πουμε τιποτα, μιλαν τα τραγουδια της.

:)

Unknown είπε...

χαίρομαι λύκε που έγραψες για τη σωτηρία μπέλου
και χαίρομαι που το είδα τώρα και δεν είμαι η πρώτη που έγραψα.
έχω απίστευτες ενοχές
δε θα ξεχάσω
ήμουνα στη σκουφά
περπατούσα, μόλις είχα έρθει από το βέλγιο, και στη γωνία σκουφά και κάτι
η μπέλου είχε τις κασέτες της στα χέρια της και ήθελε να πουλήσει.
και κανείς δεν σταματούσε
και την είδα
και ντράπηκα να σταματήσω η μαλακισμένη
ντράπηκα να της πω
ότι την άκουγα στο βέλγιο για ώρες και για χρόνια
και την κοίταξα στα μάτια
και σα μια μικρή, κατά μικρή βρωμοελληνίδα, έφυγα, χωρίς να σταματήσω, να την αγκαλιάσω, να αγοράσω, να την ευχαριστήσω.

monahikoslikos είπε...

@ zanzibar, Αντώνης & abttha: Το σχόλιο της Abttha μου θύμησε κάτι που έπερεπε να έχω γράψει στο κείμενο: Η Μπέλου έφυγε με το παράπονο ότι την ξέχασαν οι φίλοι της και ότι ποτέ δεν τη απονεμήθηκε η τιμητική σύνταξη που της είχαν υποσχεθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.
Έσβησε στα χέρια της Χρύσας Παπαϊωάννου, της κόρης του μεγάλου συνθέτη, που είχε την ευγένεια να τη φροντίζει και να τη συντηρεί τα δύσκολα χρόνια της αρρώστιας.

Greek Rider είπε...

Δείτε και αυτό: Μύθοι μιας γυναίκας

iLiAs είπε...

..ευτυχώς την προλαβα για λίγο..πραγματικά σπουδαία τραγουδίστρια με πολύ "χαρακτηριστική" φωνή.

katerina είπε...

Εχω μια ...μνημη, απο την Μπέλλου. Μάλλον απο ένα τραγούδι της Μπέλλου.

Μικρή, παιδάκι, ακουσα τυχαία τα Καβουράκια. Θαυμαζα τόσο πολύ την πανέμορφη μαμά μου, φοβήθηκα τόσο πολύ ότι μπορεί να γίνει και εκείνη ...Καβουρίνα, και εγώ ένα μικρό καβουράκι, που πανικοβλήθηκα.
Και την ρώτησα ...τι είναι ο σμπάρος;;;

Ανώνυμος είπε...

Ευτύχησα να την απολαύσω σε ένα κέντρο στη λεωφόρο Ιωνίας κοντά στην Αγίου Μελετίου, λίγο πρίν αρρωστήσει και σταματήσει το τραγούδι. Για όλους εμάς ήταν ο Σωτηρης και οχι η Σωτηρια γιατί ηταν αντρακι με πυγμη και τσαγανο. Ηταν μια γνησια ρεμπέτισσα και μαγκίτισα απο αυτές που στις μέρες μας δεν υπάρχουν πια! Πολύ καλά εκανε Λυκε και μας θυμήσες οτι πέρασαν κιόλας 11 χρόνια. Ο Θεος να αναπαύσει την ψυχή της εκει ψηλά.

Jimmy Boy

monahikoslikos είπε...

@Katerina: Να εύχεσαι να πετύχεις σπάρο Αυγουστιάτικο στα κάρβουνα με μπόλικο λεμόνι να δεις πως ξελογιάζεσαι σαν ...την καβουρίνα

@Jimmy Boy: Η Μπέλου ήταν πράγματι ένας μάγκας με φουστάνι και που να την έβλεπες νωρίτερα γιατί στην Αγίου Μελετίου ήταν στα τελειώματα σκιά του παλιού της εαυτού.