Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Ο Αλογοσκούφης με τη … «Μακεδονική σάρισα» κατά των φοροφυγάδων


Στις 17 Οκτωβρίου 1955, είναι η γενέθλιος ημέρα του σημερινού υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη ενώ ένα χρόνο αργότερα το Σεπτέμβριο του 1956 θα γεννηθεί ο σημερινός πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Τα 2 συνομήλικα σχεδόν αγοράκια γνωρίστηκαν πολλά χρόνια αργότερα και , για κακή μας τύχη, συνδέθηκαν με μια δυνατή φιλία έτσι που όταν ο Κώστας έγινε χαλίφης ανέθεσε στο Γιώργο το θεάρεστο έργο να μαζεύει τα μπαξίσια από τους κουτόφραγκους του χαλιφάτου.
Όταν ο Γιώργος διαπίστωσε ότι τα μπαξίσια που μάζευε ήταν λιγότερα από όσα υπολόγιζε κατάλαβε ότι κάποιοι κρύβουν τα γεννήματα για να πληρώνουν μικρότερο μπαξίσι και κάπου άκουσε ότι αυτό λέγεται φοροδιαφυγή.
Συζήτησε το πρόβλημα με το φίλο του τον Κώστα και αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν και μάλιστα αμέσως εδώ και τώρα για τους μπαταχτσήδες του χαλιφάτου.
Και τότε ο Γιώργος θυμήθηκε τι είχε ακούσει την μέρα που γεννήθηκε από μια περίεργη φωνή που έβγαινε από ένα κουτί, που αργότερα έμαθε πως το λένε ραδιόφωνο: «το συνολικόν καθαρόν εισόδημα δύναται, κατ' εξαίρεσιν, να προσδιορίζεται επί τη βάσει των δαπανών διαβίωσης του φορολογουμένου και των συνοικούντων και βαρυνόντων αυτόν προσώπων, οσάκις το βάσει τούτων εξευρισκόμενον ως κατωτέρω καθαρόν τεκμαρτόν εισόδημα είναι ανώτερον των καθαρών εισοδημάτων του, εκ των επί μέρους πηγών A' έως και Z'».
Νεογέννητο και παντελώς αθώο μωρό ο Γιώργος του εντυπώθηκαν αυτά τα λόγια που όπως έλεγε η φωνή προβλέπονται από το άρθρο 5 του ΝΔ 3323/1955 για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τώρα στα δύσκολα τα θυμήθηκε.
Ξέρω τι θα κάνουμε για να αυξήσουμε τα μπαξίσια είπε ο Γιώργος στον Κώστα και του εξήγησε το σχέδιο του για τα τεκμήρια διαβίωσης.
Τι είναι αυτά και γιατί εγώ δεν τα ξέρω αυτά είπε ο Κώστας.
Μα εσύ δεν είχες ακόμα γεννηθεί του απάντησε ο Γιώργος και γι αυτό δεν τα θυμάσαι.
Και «αμ’ έπος αμ’ έργο» τα ξεφουρνίζει , στο φίλο του τον Καρακούση στη συνέντευξη που του έδωσε στο σημερινό Βήμα.
Λέει λοιπόν ο κυρ Αλογοσκούφης στο συνομιλητή του: «Η σοβαρότερη πρόταση που έχω ακούσει και την οποία θα φέρω προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής, απαιτεί να προσδιορισθεί για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους ένας βασικός κατάλογος δαπανών, μέσω του οποίου θα τεκμαίρεται το επίπεδο διαβίωσης των φορολογουμένων. Δεν μιλάμε απλώς αν έχεις το τεκμήριο του αυτοκινήτου ή το τεκμήριο που υπήρχε παλιά για άλλα, για σκάφος και λοιπά. Μιλάμε για σειρά από μεγάλες δαπάνες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια Επιτροπή, η οποία θα τις προσδιορίσει και το άθροισμά τους να οδηγεί σε συμπεράσματα για το επίπεδο του εισοδήματος. Από τη σύνθεση και το άθροισμά τους θα τεκμαίρεται το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμένου και από αυτό πια θα προσεγγίζουμε το φορολογητέο εισόδημα. Για παράδειγμα, εξοχικά σπίτια. Η συντήρηση ενός εξοχικού σπιτιού έχει κάποιο ελάχιστο κόστος. Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνες σε αυτοκίνητα, δαπάνες συντήρησης αυτοκινήτων, δαπάνες συντήρησης σκαφών. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που έχουν σκάφη ή πισίνες, που και αυτό είναι μια ένδειξη πλούτου και εισοδήματος και έχει και κάποια ετήσια δαπάνη η συντήρηση μιας πισίνας. Μια σειρά λοιπόν από τέτοιες δαπάνες θα δηλώνονται από τον φορολογούμενο μαζί με το εισόδημά του. Με απλό τρόπο - όσο πιο απλό γίνεται - προκειμένου να τεκμαίρεται το επίπεδο της ετήσιας δαπάνης και να διαπιστώνεται αν συμβαδίζει με το δηλούμενο εισόδημα».
Κι ο φίλος μου ο Αντωνάκης ο Καρακούσης, παλιός κι έμπειρος οικονομικός συντάκτης δεν του λέει ξέρεις υπουργέ αυτά τα εφαρμόζανε πριν από μισό αιώνα που δεν υπήρχε το taxis και οι δυνατότητες της πληροφορικής και ότι κι όταν εφαρμοζόταν μόνο τους μικροφοροφυγάδες έπιαναν και όχι τους μεγάλους.
Μούγκα στη στρούγκα ο «υπηρέτης πολλών αφεντάδων» Αντώνιος το μόνο που δείχνει να τον ενδιαφέρει είναι αν τα τεκμήρια θα είναι αντικειμενικά ή θα υπάρχει παζάρι με τους εφοριακούς για να εμφανιστεί ο κυρ Αλογοσκούφης σημαιοφόρος της διαφάνειας.
Έτσι 53 χρόνια μετά τη θέσπισή τους και 29 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους, το 1979 από τον τότε υπουργό Οικονομίας Θανάση Κανελλόπουλο που ήταν ο εφευρέτης και των τελών κυκλοφορίας και 5 χρόνια από την κατάργησή τους, ο Αλογοσκούφης επαναφέρει τον τεκμαρτό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων με βάσει τις οικογενειακές (πραγματικές και τεκμαρτές) δαπάνες για πολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Μην απορήσει λοιπόν κανείς αν κάποια στιγμή ο Μεϊμαράκης αντικαταστήσει τα πυραυλικά συστήματα με τη …Μακεδονική σάρισα για να πολεμήσει τους εχθρούς του έθνους.

22 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Aχ Λυκάκι... κι εσύ ακόμα δεν την βαρέθηκες την πολιτική ε; Τελικά το έχουμε στη φλέβα. Κι εγώ όλο λέω δεν θ' ασχοληθώ ξανά κι όλο με τρώει...


Μια πρόσκληση για να εγκαινιάσουμε το Φθινόπωρο! Καλημέρα και καλή Κυριακή!

koptoraptou είπε...

Το λέω εγώ ότι είσαι τρυφερός άνθρωπος! Πας και θυμάσαι τα γενέθλια του μιανού και του αλλουνού και στο καπάκι θυμάσαι και τα χάιλαιτς της ζωής τους! Μα τι 'σαι συ, Λύκε μου; Ο Καζαμίας της πολιτικής και της οικονομίας;;;
Σε φιλώ σταυροκουμπωτά!

monahikoslikos είπε...

@γητεύτρια: Δεν κόβεται το χούι Μαριάννα μου, ειδικά αν οι αδέξιοι και να θέλεις δεν σ΄αφήνουν να αγιάσεις...

@koptoraptou: Μα είναι δυνατόν να μας παρουσιάζει τις ραπτομηχανές Singer, των αρχών του προηγούμενου αιώνα για σύγχρονες γαζωτικές;;;
Όχι σ΄ ερωτώ είναι;;

koptoraptou είπε...

Να λες που είμεθα του επαγγέλματος και δεν "τσιμπάμε". Ειδάλλως...

Ανώνυμος είπε...

Είναι και ο Αλογοσκούφης μεγάλος φορομπήχτης, αλλά ήμαστε κι ΕΜΕΙΣ κάτι φοροφυγάδες.......
Και από τις δύο πλευρές υπάρχουν "δικαιολογίες" γι' αυτή τη συμπεριφορά. Αναρωτιέμαι πώς αντιμετωπίζουν άραγε στην Ευρώπη το θέμα της φοροδιαφυγής (και εισφοροαποφυγής).

monahikoslikos είπε...

@Γερόλυκος: Για να καταλάβεις τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο θα αναφερθώ στο παράδειγμα της Δανίας που είναι το πιο προοδευμένο σύστημα.
Εκεί λοιπόν οι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση αλλά κάθε χρόνο η εφορία τους στέλνει το εκκαθαριστικό με τα εισοδήματα που απέκτησαν την προηγούμενη χρονιά, τις δαπάνες που έκαναν, το φόρο που τους έχει παρακρατηθεί και το υπόλοιπο του φόρου που πρέπει να καταβάλουν ή την επιστροφή φόρου που έχουν λαμβάνειν.
Αν δεν συμφωνούν με τους υπολογισμούς της εφορίας οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση με τα εισοδήματα, τις δαπάνες τους κλπ και να ζητήσουν επανεκαθάριση.
Το ποσοστό που ετησίως υποβάλει τέτοιες δηλώσεις αγγίζει το 0,5% (μισό τοις εκατό) των φορολογουμένων που σημαίνει ότι το κράτος αξιοποιώντας την πληροφορική ξέρει ανά πάσα στιγμή πόσα εισοδήματα αποκτά κάποιος και τι δαπάνες κάνει και δεν βολοδέρνει με απαρχαιωμένες πρακτικές του περασμένου αιώνα να προσεγγίσει τα πραγματικά εισοδήματα και να τα φορολογήσει.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής φίλε είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης η οποία δεν υπήρχε στους προηγούμενους δεν υπάρχει και σ΄ αυτούς που έχουν τώρα κάτσει στο σβέρκο μας κι αυτά που λέει ο Αλογοσκούφης τα λέγανε στον κλείδωνα τον περασμένο αιώνα.
Καλημέρα και καλό μήνα

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά γιατί να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή? Για να πιάσουν τους εαυτούς τους ή τους κολλητούς τους? Αυτοί είναι στα κόλπα. Απλά σκούζουν για τους αδύναμους και για να εξοντώνουν τους ανταγωνιστές.

monahikoslikos είπε...

@ανώνυμος: Έτσι ακριβώς είναι, γιατί το φορολογημένο χρήμα δεν παράγει μίζες, από το αφορολόγητο χρήμα βγαίνουν, ο.ε.δ που λέγανε παλιά, Έτσι γερόλυκε εσύ ξέρεις.

Swell είπε...

Μα καλά, ποιός μαλάκας άφησε μωρό παιδί δίπλα στο ραδιόφωνο; Και γιατί αυτήν την εγκληματική αμέλεια να την πληρώνουμε εμείς;

Γερόλυκος είπε...

@monahikoslikos, συμφωνούμε απόλυτα ότι δεν υπήρξε ποτέ, ούτε τώρα υπάρχει πολιτική βούληση.
Από την άλλη μεριά όμως ας μη ξεχνάμε ότι οι Δανοί όπως και όλοι οι Βόρειοι λαοί, είναι διαφορετικής νοοτροπίας άνθρωποι, με διαφορετική κουλτούρα και βρίσκονται πάρα πολλά χρόνια μπροστά από εμάς.
Εμείς εδώ ήμαστε Βαλκάνια. Είχαμε τετρακόσια χρόνια Τούρκους αγάδες στο κεφάλι μας, είχαμε την εκμετάλλευση των κοτζμπάσηδων, τις ξένες επεμβάσεις, εμφύλιες συρράξεις, πολυετείς πολέμους, αλλεπάλληλες δικτατορίες, συμφορές, καταστροφές κ.ά. Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα μας και γιαυτό εκλέγουμε τους κυβερνήτες που μας ταιριάζουν. Δυστυχώς ούτε για τα εγγόνια μας βλέπω φως στο τούνελ. Θα χρειαστούν πολλές γενιές αγώνων για να αλλάξουν τα πράγματα.

Καλό μήνα και καλό χειμώνα! (Το ο.ε.δ. γνωστότατο βεβαίως....)

monahikoslikos είπε...

@swell: Την βασική ευθύνη φέρνει ο πατέρας Αλογοσκούφης που δεν τραβήχτηκε την κρίσιμη στιγμή.


@γερόλυκος: Τέτοια χαϊβάνια που είμαστε τοιούτοι κυβερνήτες μας αρμόζουν, συμφωνούμε...

marianaonice είπε...

Και ο μεγάλος διώκτης των φοροφυγάδων της συμφοράς Αλογοσκούφης, δεν αρνήθηκε φυσικά την αύξηση του δικού του μισθού ...

Πέρασα από τις προηγούμενες αναρτήσεις σου και απλά θέλω να πω:
Ένα μεγάλο Μπράβο!! Τόσο εύστοχες και συνοπτικές αναλύσεις δεν έχω ξαναδεί!
Μίλησες αντί για εμένα με τον καλύτερο τρόπο!!
Ταυτιζόμαστε @φίλε μου στις απόψεις για όλους αυτούς τους ..."σωτήρες"!!
Και το κυριότερο έχουμε την ίδια απορία! γιατί τους ξαναδίνουμε τη διοίκηση της "ΕΛΛΑΣ Α.Ε."!!
Δεν τους τη χαρίζουμε καλύτερα την έρμη την "εταιρεία" και να παραιτηθούμε εμείς από μέτοχοι;;
Να είσαι καλά!
:)))

monahikoslikos είπε...

@marianaonice: Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα, αυτά που ανακοίνωσε ως τώρα είναι σαν τις προειδοποιητικές βολές για αυτά που θα ακολουθήσουν με τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας, φόροι κατανάλωσης, ΦΠΑ κλπ.
Θα στενάξει η φτωχολογιά αυτό το χειμώνα...
Καλό σου ξημέρωμα

Sting είπε...

Από τη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του 2020:

Ιπποκούκος ο φοροεισπρακτικός:
παλαιός Έλληνας υπουργός των αρχών του αιώνος μας, απαράμιλλος στην άμεση και έμμεση φορομπηχτική τέχνη.
Αποπέμφθηκε κακήν κακώς εξαιτίας γενικευμένης λαϊκής αγανάκτησης , που έφτασε στα όρια της αυτοδικίας.


κούκος, ο: είδος καλύμματος της κεφαλής μετά ή άνευ γείσου, σκούφος (Δημητράκος)

Τσούγδω είπε...

"Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που έχουν σκάφη ή πισίνες, που και αυτό είναι μια ένδειξη πλούτου και εισοδήματος και έχει και κάποια ετήσια δαπάνη η συντήρηση μιας πισίνας."
Καλά δεν ντρέπεται να τα λέει αυτά, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει φτώχεια;
Ο μέσος Έλληνας δεν έχει πισίνα, σκάφος, εξοχικό, μη σας πω δεν έχει και σπίτι. Τώρα αν ο υπουργός συναναστρέφεται μόνο με σκαφάτους είναι άλλο θέμα.
Βασικά μην απορήσει κανείς αν επαναφέρουν και το φάκελο πολιτικών φρονημάτων!!!

monahikoslikos είπε...

@sting: Βρε τι μαθαίνει κανείς διαβάζοντας εγκυκλοπαίδειες. Τέτοια τύχη είχε ο Ιππόκουκος και δεν το ήξερα... αλλά για να το γράφει η εγκυκλοπαίδεια έτσι θα είναι.

@tsougdw: Πολύ αθώα σε βρίσκω.
Ποιος σου είπε ότι ο Αλογοσκούφης κυνηγάει τους σκαφάτους, τους βιλοκράτορες με τις πισσίνες και τους άλλους με τα θηριώδη τζιπ;
Αυτοί τα έχουν γραμμένα σε of shore και τον έχουν γραμμένο (μη σου πω που) τον Αλογοσκούφη και τα τεκμήριά του.
Αλλά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και οι μικρο-μικρομεσαίοι όλο και κάποιο Ι.Χ, κάποια βάρκούλα, κάποιο εξοχικούλι έχουν κι αυτούς έχει βάλει στο σημάδι.
Θα κλαψουν με μαύρο δάκρυ οι μικροί και να μου το θυμηθείς γιατί η ΔΕΞΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ.

Τσούγδω είπε...

Μα δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο λύκε μου!
Απλά με πειράζει να ακούω τον υπουργό Οικονομίας να λέει ότι είναι πολλοί εκείνοι που έχουν σκάφος και πισίνα (σα να λέει ο μέσος Έλληνας) και παράλληλα να μην τολμάει να πει πως είναι πολλοί περισσότεροι και εκείνοι που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Δε το έχει παραδεχθεί ποτέ, δεν έχει μιλήσει ποτέ γι' αυτούς, σα να μην υπάρχουν, δεν ασχολείται.
Αντί για τα τεκμήρια, μήπως να επανέφερε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας;

Λωτοφάγος είπε...

Καλά, και θυμήθηκε αυτή την εξυπνάδα 53 χρόνια μετά;
Αρχίζω να ανησυχώ μήπως φτάσει να θυμηθεί και το 1967!
Πολύ ωραίο το κειμενάκι σου, Λύκε μου.

monahikoslikos είπε...

@Λωτοφάγος: Λες να θυμηθεί τα έργα και τις ημέρες του πεθερού του που χρημάτισε, ένα φεγγάρι, υπουργός αναληρωτής Συνντονισμού του Παπαδόπουλου;
κρύβε λόγια, κρύβε λόγια...
καλημέρα και να τα λέμε

tzonakos είπε...

Oι Αγγλοι λένε οτι αν θες να σκοτώσεις μια ιδέα, βάλε να την επεξεργαστεί μία επιτροπή.
Εδω θα λέγαμε "βάλε να κάνει κουμάντο ενα κόμμα πισωδρομικό" ετσι για να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, στα χρόνια τα καλά, εκεινα που εκανε κουμάντο ο παπάς, ο δάσκαλος κι ο αστυνόμος. Ιδίως ο παπάς.
Το πισωγύρισμα σε πρακτικές του παρελθόντος το βάφτισε απλοποίηση ο μικρός Γιωργάκης Αλογοσκ ... τέτοιος ;
Μα τι όνομα κι αυτο !

monahikoslikos είπε...

@tzonakos: Όσο ζούσε ο Χριστόδουλος ήταν τρεις στο γύρο τώρα ξεμείναμε με το χωροφύλακα και τον Αλογοσκούφη.
Ευχαριστώ και για την πρόσκληση.

tzonakos είπε...

Eίδες ;
Είχαμε να λέμε με τον καταϊερώτερο και τώρα μας ξέμεινει ο καταλληλότερος με τον ακαταλληλότατο και άλλους όμορφους.