Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Πέμπτη 17 Μαΐου 2007

ΚΟΡΩΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΑΝΟΥΜΕ

«Μεγαλύτερο έγκλημα από τη ληστεία μιας τράπεζας αποτελεί η ίδρυση μιας τράπεζας», έγραφε ο Μπρεχτ πριν από χρόνια και η ιστορική εξέλιξη τον επιβεβαίωσε.
Η κατακόρυφη αύξηση των κερδών τους από χρόνο σε χρόνο, ακόμα και σε εποχές λιτότητας και οι απεγνωσμένες κραυγές των δανειοληπτών που χάνουν περιουσίες για δάνεια-ψίχουλα δείχνει καθαρά ότι οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Ιδρύονται και λειτουργούν με κίνητρο και σκοπό αποκλειστικά το κέρδος, έστω κι αν χρειαστεί να πατήσουν επί πτωμάτων για να το πετύχουν.
Αυτά όμως που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να τα ξεχάσουμε καθώς εσχάτως 3 τουλάχιστον τράπεζες, η JPMorgan, η Proton και η Marfin σε μια σπάνια ομοψυχία είναι έτοιμες να επιστρέψουν τα κέρδη τους και ίσως και να ζημιώσουν παίρνοντας πίσω τα δομημένα ομόλογα που είχαν πουλήσει στα ασφαλιστικά ταμεία.
Για τις συγκεκριμένες δηλαδή τράπεζες και για τις συγκεκριμένες συναλλαγές φαίνεται ως να μην ισχύει ότι μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Και τι θα τα κάνουν τα ομόλογα που θα αγοράσουν από τα ταμεία;
Η JPMorgan, λέει ότι θα το επιστρέψει στο δημόσιο δηλαδή η ζημιά της περιορίζεται μέχρι του ύψους των κερδών που αποκόμισε από την αρχική συναλλαγή. Η Marfin λέει θα το διαθέσει σε άλλους επενδυτές, να δούμε αν θα βρεθούν καινούρια θύματα, οπότε και είναι δύσκολο να υπολογιστεί το κόστος που επωμίζεται από την αρχική συναλλαγή και η Proton υποστηρίζει ότι θα το διακρατήσει και στο τέλος της 20ετίας θα μετρήσει κέρδη και ζημιές.
Είναι όμως έτσι; Η JPMorgan που άνοιξε το χορό της αναστροφής των πωλήσεων είναι γνωστό ότι προσδοκά να μπει στο μεγάλο deal της νέας φάσης ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και η εμπλοκή της στο σκάνδαλο των ομολόγων χαλάει την εικόνα της και ενδεχομένως να της κοστίσει ακριβά αν χάσει τη δουλειά του ΟΤΕ οπότε η στάση της είναι ερμηνεύσιμη.
Άλλωστε όπως είπε θα το αγοράσει στην τιμή που το πούλησε αν και το υπουργείο Οικονομιών αποδεχτεί να το πάρει πίσω.
Οι άλλες 2 πρόθυμες τράπεζες έχουν πιεστεί, ακούγεται, από την Τράπεζα της Ελλάδος να πάρουν πίσω τα ομόλονα διευκολύνοντας την κυβέρνηση να απεμπλακεί από το σκάνδαλο και σπεύδουν θέλοντας και μη να πειθαρχήσουν γιατί ως λέγεται δεν έχουν τηρήσει τις οδηγίες για την ενημέρωση των επενδυτών και κινδυνεύουν με πρόστιμα.
Όσο για την τύχη των ομολόγων είναι προφανές ότι αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουν κι αυτά στο υπουργείο Οικονομικών που θα είναι ο τελικός χαμένος που θα μείνει με το μουντζούρη στο χέρι πληρώνοντας από τον προϋπολογισμό τις μίζες που ροκάνισαν οι ενδιάμεσοι.
Εκτός τούτου βοηθώντας τώρα την κυβέρνηση να ξελασπώσει από το σκάνδαλο των ομολόγων θα ανταλλάξουν μετά τις εκλογές τις σημερινές υπηρεσίες τους με νέες χρυσοφόρες κρατικές δουλειές.
Κορώνα χάνουμε γράμματα κερδίζουν δηλαδή το παιχνίδι με τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: