Και ο μοναχικός λύκος ...λύκος είναι...!!!!

Κυριακή 15 Ιουλίου 2007

Γαργάλατα, γαργάλατα...

Κι ήταν τα στήθη σου
άσπρα σαν τα γάλατα,
μου τα 'δειχνες και μου 'λεγες
γαργάλατα, γαργάλατα.

Και επειδή είναι κρύα
Τα νερά του Βόλγα
Πίνω εις υγείαν σας
Κυρία Όλγα
!

Δύο δείγματα της ποιητικής παρακαταθήκης του ποιητή και πολιτικού Γεωργίου Νόβα - Αθανασιάδη που σαν σήμερα το 1965 ορκίστηκε πρώτος βασιλικός πρωθυπουργός υποδειχθείς από τον αρχιτέκτονα της αποστασίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Με την αποστασία και την ανατροπή του δημοκρατικού εκλεγμένου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από τον Βασιλιά άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή της Δικτατορίας, 2 χρόνια αργότερα, και το δράμα με την κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους 7 χρόνια αργότερα.
Από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου ο Νόβας πέρασε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός γαργάλατα, ο Κωσταντίνος ως τέως βασιλιάς ή ως ντε γκρέτσια, κατοικοεδρεύει στο Λονδίνο και παριστάνει το γαλαζοαίματο.
Ο χαλκέντερος Μητσοτάκης από "κάθαρμα" του 1965 κατάφερε να μας κυβερνήσει το 1990-93 και επιμένει να μας νουθετεί σήμερα για να δουλεύουμε περισσότερο και να ζητάμε λιγότερα ενώ με κόρη υπουργό και γυιό βουλευτή απειλεί να συνεχίσει να μας καταδυναστεύει και στο μέλλον.

4 σχόλια:

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Αν δεν κάνω λάθος (διότι μπορεί να μην είμαι μικρή, αλλά δεν είμαι και μαθουσάλας!) το πρώτο δεν ανήκει στον Γ. Αθανασιάδη- Νόβα, αλλά το είχαν γράψει σε μια εφημερίδα της εποχής a la maniere de που λέμε, για να τον σατιρίσουν- μεγάλο όπλο η σάτιρα... Εξ ου και του έμεινε το «ο Γαργάλατας».
Μπράβο που μας θυμίζετε αυτές τις σκοτεινές εποχές που κοντεύουμε, πια, δυστυχώς, να ξεχάσουμε!

monahikoslikos είπε...

@ εαρινή συμφωνία: Έχεις απόλυτο δίκιο. Πάντως στο λαό έχει μείνει ως δικό του ποίημα και έτσι πέρασε στην ιστορία ως γαργάλατας.
Άλωστε και τα αυθεντικά δικά του δεν είναι καλύτερα.

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Μιας κι έγινε η αναφορά, πρέπει να σημειώσω ότι οι στίχοι αυτοί, που σημάδεψαν δια βίου τον Νόβα, τους "εμπνεύστηκε ο μακαρίτης ο Κώστας Σταματίου και τους είχε γράψει στις περιώνυμες "Αδιακρισίες", εκεί στη δεύτερη σελίδα των "Νέων". Με τους στίχους αυτούς που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα και στις εφημερίδες, ο κόσμος εξεδήλωνε τη σατιρική του διάθεση απέναντι σ' έναν άνθρωπο που υπέκυψε στην Κίρκη του παλατιού κι άφησε να χειραγωγηθεί από έναν Μητσοτάκη. Εδώ που τα λέμε, ο Νόβας δεν ήταν και κανένας μεγάλος ποιητής, ασχέτως αν έγινε ακαδημαϊκός. Αυτά

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

Επίσης, ο Νόβας, στη λογοτεχνία έμεινε με το ψευδώνυμο «Γεώργιος Αθάνας».

κατά τ' άλλα, αυτή είναι η ιστορία μας: Από τον «Πρωθυπουργό της Αποστασίας», το Νόβα, στον αποστάτη Μητσοτάκη.
Καλησπέρες, λύκε μου!