Σύνταγμα
Αρθρο 120 παράγραφος 4
Αρθρο 120 παράγραφος 4
Είναι η ακροτελεύτια παράγραφος του ακροτελεύτιου άρθρου του ισχύοντος Συντάγματος, που πήρε τη θέση του θρυλικού 1-1-4 του προδικτατορικού Συντάγματος, που μας επιτάσσει ότι όχι μόνο δικαιούμαστε αλλά και υποχρεούμαστε να αντιστεκόμαστε σε όποιον με βία επιχειρεί να το καταργήσει.
Αυτό όμως που με απασχολεί και θέλω και τη γνώμη σας είναι τι δικαιούμαστε να πράξουμε όταν το Σύνταγμα καταλύεται όχι με τη βία αλλά στη ζούλα, με συναίνεση της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής Εξουσίας και υπό την αιγίδα της Δικαστικής Εξουσίας.
Η ιστορία είναι σε γενικές γραμμές γνωστή η κυβέρνηση φοβάται τις αποκαλύψεις που μπορεί να κάνει ο πρόεδρος της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρόμικού χρήματος Γιώργος Ζορμπάς, για δικούς της ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν εμπλακεί (ελληνιστί τα έχουν πιάσει) στα σκάνδαλα με τις μίζες που σκάνε το ένα πίσω από το άλλο σαν τα βαρελότα και φέρνει νόμο για να απαλλαγεί από την Αρχή και τον ενοχλητικό Ζορμπά.
Με το νόμο η Ανεξάρτητη Αρχή υποβαθμίζεται σε απλή διοικητική επιτροπή, υπαγόμενη στον υπουργό Οικονομίας δηλαδή στην κυβέρνηση, με επικεφαλής εν ενεργεία δικαστικό γιατί πως αλλιώς θα έδιωχναν το Ζορμπά που είναι μεν δικός τους αλλά έχει ένα πάθος –κάτι σαν νεανικό έρωτα- με τη δικαιοσύνη και δεν χαμπαριάζει από συγκαλύψεις.
Ο νόμος είναι παράνομος καθώς η τοποθέτηση εν ενεργεία δικαστικού απαγορεύεται από το άρθρο 89 παράγραφος 3 του Συντάγματος που ορίζει ότι: «Η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται».
Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δεν χρειάζεται περισσότερα από 10 δεύτερα να διαπιστώσει την αντισυνταγματικότητα της διάταξης και να εισηγηθεί να αλλάξει.
Η Κυβέρνηση (Εκτελεστική εξουσία) επιμένει και το κοπάδι των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Νομοθετική Εξουσία) υπερψηφίζει, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κομματικής πειθαρχίας, την παράνομη διάταξη και ο νόμος με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Οι δικαστές βρίσκονται στις καλοκαιρινές τους διακοπές και απολαμβάνουν τα παιχνίδια στη θάλασσα όταν αρχίζουν να κουδουνίζουν τα κινητά των 11 αρχιδικαστών που συγκροτούν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και ακούνε μια φωνή να τους καλεί να βγάλουν τις σαγιονάρες να φορέσουν την τήβεννο πάνω από τα μαγιό τους και να έλθουν για λίγες ώρες στην Αθήνα να επιλέξουν τον αντικαταστάτη του Ζορμπά.
Και ενώ περιμένουμε ότι δεν είναι δυνατόν ανώτατοι δικαστικοί ταγμένοι να φυλάσσουν Θερμοπύλες θα υπακούσουν στις κυβερνητικές επιθυμίες και θα τρέξουν, ως μπιστικοί του κοτσαμπάση να εφαρμόσουν, αντί να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων, έναν παράνομο νόμο μαθαίνουμε σήμερα το απόγευμα ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο επέλεξε για αντικαταστάτη του Ζορμπά τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στυλιανό Γκρόζο με αναπληρωματικό το επίσης αντεισαγγελέα Γιώργο Παντελή.
Και με την ευκαιρία για να μην τους ξαναφωνάζουν και τους χαλάνε τα μπάνια έκαναν και τις τοποθετήσεις των νέων προϊσταμένων που, μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, θα λειτουργούν ως γκαουλάιτερ της δικαστικής εξουσίας για την κατάπνιξη κάθε ασυμβίβαστης δικαστικής φωνής.
Και σας ερωτώ θα μείνουμε απαθείς στην παραβίαση του Συντάγματος από τις 3 διακριτές κατά τα άλλα εξουσίες;
Κι αν όχι τι μπορούμε να κάνουμε;
Υ.Γ: Και μην μου πει κανένας ότι η κυβέρνηση, σε εποχή άγριας λιτότητας για τους πολλούς, αύξησε τους μισθούς των δικαστών για να τους έχει του χεριού της και ότι οι της «ανεξάρτητης» και «αδέκαστης» λατρεύουν το Μαμωνά, γιατί θα …συμφωνήσω μαζί του
.
10 σχόλια:
Ολοκληρη η αναρτηση περιγραφει με πολυ σωστο τροπο αυτο ακριβως που συμβαινει.
Εγω ενα δεν καταλαβαινω (δεν το θυμαμαι αυτη τη στιγμη και δεν εχω τη διαθεση να το ψαξω τετοια ωρα). Ο ΠτΔ δεν εχει το δικαιωμα να μην υπογραφει ολους τους νομους που ψηφιζει η Βουλη;
Οσο για την ερωτηση σου στο τελος, ειναι η πρωτη φορα που παραβιαζεται το Συνταγμα;
Οι εκλογες που γινονται σχεδον παντα πριν την ληξη του συνταγματικου οριου μιας κυβερνητικης θητειας δεν ειναι παραβιαση; Κανουμε εκει κατι; Οχι βεβαια, σαν τα προβατακια παμε και τους ψηφιζουμε κιολας.
Και κατι αλλο, σε ποιους ακριβως απευθυνεις την ερωτηση σου;
Η απαντηση μου ειναι οτι δεν θελουμε να κανουμε κατι, και θα περασει και αυτο οπως και τοσα αλλα.
Αυτα, καλο βραδυ
@Αντώνης: Το δικαίωμα του ΠτΔ να αναπέμπει τους νόμους στη Βουλή το κατάργησε ο Αντρέας με τη Συνταγματική μεταρρύθμιση του 1985.
Για την τελευταία σου παρατήριση θα σου πω, ότι αυτή είναι από όσο θυμάμαι και μάλλον καλά θυμάμαι η πρώτη φορά που καταστρατηγείται συνταγματική διάταξη και από τις 3 εξουσίες μαζί.
Άντε καλές βουτιές...
Και τι θα μπορουσαμε να κανουμε δλδ; Εδω δεν κανουμε κατι για πραγματα που μας αφορουν προσωπικα και μας τσουζουν στην καθημερινοτητα μας, με αυτο θα ασχοληθουμε;
Δεν λεω πως δεν ειναι σοβαρο, αλλά οχι για τους πολιτες αυτης της χωρας.
(ο πρωτος πληθυντικος δεν αφορα εμας τους δυο, ειναι τροπος γραφης απλα)
υγ1. Ωραιος ο Αντρεας...
υγ2. Ευχαριστω, τα λεμε μετα την επιστροφη απο τις διακοπες
καλα να εισαι
:)
Κατάλυση κατάφωρη του Συντάγματος φίλε μου! Τώρα πια η Δικαστική Εξουσία απορροφήθηκε εντελώς από τις άλλες δύο, και με τη βούλα που λένε!!
Αλλοίμονο στον κόσμο που δεν γνωρίζει τι ακολουθεί!!
Και η πίκρα μεγάλη γιατί κάποια πράγματα είχαν δρομολογηθεί από τους προηγούμενους σωτήρες μας!
Αυτό με τον ευνουχισμό του ΠτΔ το είχαμε ξεχάσει ότι ο Ανδρέας τον κατάντησε μόνον ένα πολυέξοδο διακοσμητικό στοιχείο!!!
Καλά κάνεις και μας τα θυμίζεις φίλε μου!
Πολύ εύστοχη η ανάρτησή σου αυτή!!
Καλό ξημέρωμα.
Δυστυχώς ο Αντρέας ενεργώντας κοντόφθαλμα στη Συνταγματική μεταρρύθμιση του ΄85 κατάργησε όλες τις δικλείδες ασφαλείας του πολιτεύματος...
Έτσι μείναμε έρμαιοι του κάθε πρωθυπουργού που ελέγχοντας την πλειοψηφία της βουλής με την κομματική πειθαρχία και τη δικαιοσύνη με το διορισμό της ηγεσίας της μπορεί να παρανομεί και να καταστρατηγεί το Σύνταγμα ατιμώρητα.
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ.Ειμαι Νομικός-Οικονομολόγος.Δεν εχω ασκήσει το Επάγγελμα του Δικηγόρου.ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.Διάβασα κάπου τελευταία σχετικά με τη παρακμή της ΕΞΟΥΣΙΑΣ.ΤΟ ΚΑΚΟ ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ.Δυστυχως για εξουσια μιλούμε πλέον και οχι πολιτική.Και οι δικοί μας σήμερα εχουν ξεπεράσει τα ορια του κυνισμού., αυταρχισμού,αμοραλισμου. [ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,Μ.ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ].
To μόνο που μπορούμε να κάνουμε Λύκε, είναι να ντρεπόμαστε. Γιατί τους επιτρέπουμε να τα κάνουν. Γιατί τα 'χουμε φτιάξει με τον καναπέ μας. Να ντρεπόμαστε γι' αυτούς που εννοούν να ψηφίζουν τα κόμματα που έχουν διαλύσει την Ελλάδα και την ηθική.
Επειδή ντρέπομαι το ανέβασα, για να το βλέπω και να με βρίζω που ερωτεύτηκα στα γεράματα τον καναπέ, αλλά δεν μου πήγαινε η καρδιά να το κρύψω...
Η διάκριση των εξουσιών έχει εν τοις πράγμασι καταργηθεί και το πολίτευμα επί της ουσίας καταλυθεί. Η τωρινή του κατάλυση είναι πιο επικίνδυνη από αυτή της δικτατορίας ας πούμε γιατί δεν ξέρεις ποιος την έχει κάνει και ποιος κρύβεται από πίσω. Ο κόσμος δυστυχώς δεν αντιδρά. Προβλέπω ότι θα πορευτούμε έτσι με διαρκές πετσόκομμα πάλι στη ζούλα των βασικών δικαιωμάτων των πολιτών μέχρι να οδηγηθούμε σε ανώμαλη περίοδο είτε από εξωτερικούς είτε από εσωτερικούς λόγους. Μέχρι τότε όσοι έχουν τα πόστα και τη δυνατότητα καλό είναι να μαζέψουν χρήμα βρώμικο ή καθαρό και να έχουν ένα εισιτήριο στην τσέπη για να την κοπανήσουν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
@ανώνυμος: Όταν αρχίσεις να την κοπανάς δεν θα στεριώσεις πουθενά...
Θα φεύγεις πάντα σαν κηνυγημένος ενώ το ζητούμενο είναι πως θα μείνουμε.
Προσωπικά δεν την κοπάνησα ούτε και την εποχή της δικτατορίας και αυτή είναι η διαφορά μας.
Και είναι ουσιαστική.
Δημοσίευση σχολίου