Καλοκαίρι 2007, όλοι περιμένουν να σκάσει η βόμβα με το κυοφορούμενο πόρισμα Ζορμπά για τα δομημένα ομόλογα αλλά η βόμβα σκάει στη βουλή με την τροπολογία Αλογοσκούφη για τα αναδρομικά των δικαστών.
Γράφει η Καθημερινή στις 3 Αυγούστου 2007: Αναδρομικά 900 εκατ. στους δικαστικούς.
«Η έκτακτη παροχή συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ, η οποία θα καταβληθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, το κόστος της ρύθμισης δεν υπερβαίνει τα 900 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ο κάθε ένας από τους 3.800 εν ενεργεία και 2.000 συνταξιούχους δικαστικούς θα πάρει κατά μέσο όρο 155.000 ευρώ περίπου».
Λίγες μέρες αργότερα αποστέλλεται στη Δικαιοσύνη το πόρισμα Ζορμπά που κάνει λόγο για μαύρο χρήμα και μίζες από τα δομημένα ομόλογα που κατευθύνθηκαν σε κομματικά ταμεία.
Το πόρισμα Ζορμπά χαρακτηρίζεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα …μη σύννομο και αρχειοθετείται στο καλάθι των αχρήστων και μένουν στα αζήτητα οι μίζες που εντόπισε ο Ζορμπάς και στο σκοτάδι οι παραλήπτες τους.
Καλοκαίρι 2008 και οι πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος Γιώργο Ζορμπά να έχει βρει στοιχεία για λογαριασμούς - συγκοινωνούντα δοχεία για τη διακίνηση μαύρου χρήματος από τα δομημένα και μίζες της Siemens και να έχει ζητήσει το άνοιγμα 15 τέτοιων λογαριασμών.
Πριν σκάσει η νέα βόμβα Ζορμπά, σκάει η νέα βόμβα Αλογοσκούφη που με τροπολογία στη Βουλή στέλνει σπίτι του το Ζορμπά και τις έρευνές του.
Φαίνεται όμως να μην αρκεί ο αποκεφαλισμός του Ζορμπά και ρίχνει κι άλλη βόμβα ο Αλογοσκούφης με άλλη τροπολογία που διπλασιάζει τις αποδοχές των δικαστικών.
Γράφει στις 25 Ιουλίου 2008 η Ελευθεροτυπία: «Χρυσάφι» στους δικαστές λιτότητα στους... άλλους.
«Γενναίο μποναμά στους εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστές, με σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές τους, δίνει η κυβέρνηση, γεγονός που θα προκαλέσει ντόμινο μισθολογικών αυξήσεων και για άλλους δημόσιους λειτουργούς όπως οι βουλευτές.
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σχεδόν διπλασιάζεται ο βασικός μισθός των δικαστών σε εφαρμογή των γνωστών αποφάσεων του Μισθοδικείου που εξομοιώνουν τις αποδοχές τους με αυτούς του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Οι παχυλές αυξήσεις των αποδοχών των δικαστών που αφορούν και το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα επιβαρύνουν ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 195.000.000 ευρώ (120.000.000 για τους εν ενεργεία και 75.000.000 για τους συνταξιούχους).
Οι αυξήσεις γίνονται δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που προβλέπει αυξήσεις μόλις 4,5%, και μοιραία θα οδηγήσουν σε αναπροσαρμογή προς τα πάνω και των βουλευτικών αποζημιώσεων.
Με βάση τις νέες διατάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2008 ο βασικός μισθός των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου) εκτοξεύεται από 2.130 ευρώ που είναι σήμερα σε 4.130 ευρώ (αύξηση που αγγίζει το 80%), χωρίς να περιλαμβάνονται τα επιδόματα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων 1.100 ευρώ (από 880), η πάγια αποζημίωση λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών 950 ευρώ (από 880) και τα έξοδα παράστασης 300 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι οι μικτές αποδοχές των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων από περίπου 5.400 ευρώ που είναι σήμερα θα αγγίξουν τα 8.600 ευρώ.
Ο βασικός μισθός του πρωτοδίκη, που αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση των αντίστοιχων μισθών όλης της δικαστικής ιεραρχίας, διαμορφώνεται στα 2.067 ευρώ από 1.155. Οι μικτές αποδοχές του πρωτοδίκη με τρία χρόνια υπηρεσίας από 2.600 ευρώ που είναι σήμερα προσδιορίζονται στις 3.700 ευρώ».
Κι έρχομαι εγώ και απορώ γιατί, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τόσα πολλά λεφτά στους δικαστές και πως γίνεται και όλα τα γαλάζια σκάνδαλα, Ομόλογα, Υποκλοπές,
Πακιστανοί, Ζαχοπουλιάδα, Κουκοδήμοι και Κλαδάδες, Siemens κλπ, έχουν την κατάληξη που έχουν κι αργά ή γρήγορα παίρνουν τη θέση τους στο Αρχείο της Εισαγγελίας μακριά από βέβηλα μάτια.
Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως, λόγω ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, έχουν ακριβύνει οι φωριαμοί για την αρχειοθέτηση των σκανδάλων.
Αν έχεις καλύτερη εξήγηση;
Πες την μη ντρέπεσαι…
.
«Μπήκαν 7 άτομα στο αυτοκίνητο επειδή έβρεχε και η Ειρήνη σκοτώθηκε» –
Συγκλονίζει η θεία της 20χρονης
-
[image: «Μπήκαν 7 άτομα στο αυτοκίνητο επειδή έβρεχε και η Ειρήνη
σκοτώθηκε» – Συγκλονίζει η θεία της 20χρονης] [image: «Μπήκαν 7 άτομα στο
αυτοκίνητο επει...
Πριν από 20 ώρες
20 σχόλια:
Από τη μεταπολίτευση και μετά όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, τις οικονομικές απολαβές των δικαστών τις είχαν στην πρώτη γραμμή. Απλά όπως επισημαίνεις, όταν υπάρχουν ζόρια με πολιτικά γεγονότα, πέφτουν τα μπικικίνια έγκαιρα και όλοι είναι χαρούμενοι!
Και πέρασαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα!
@zanzibar: Χαίρομαι ειλικρινά που δεν μασάς τα λόγια σου γιατί θα με στενοχωρούσε να ήσουν αρνητική.
Προς άρση πάντως παρεξηγήσεων θα πω ότι δεν διαφωνώ με τις αυξήσεις, κάθε άλλο μάλιστα.
Γιατί πως μπορεί να κρίνει ο άλλος την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία ενός κατηγορούμενου όταν τον απασχολεί πως θα πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ ή τα δίδακτρα του παιδιού του.
Όταν όμως αυξήσεις και αναδρομικά μπαίνουν σε ένα αλισβερίσι δούναι λαβειν πολιτικής και δικαστικής εξουσίας αυτό, ναι, με βρίσκει σφόδρα αντίθετο.
Δεν είναι το πετρέλαιο. Είναι απλά η έμπρακτη απόδειξη της ευγνωμοσύνης της κυβέρνησης για το (μη) έργο που επιτελούν οι δικαστές.
Οι δικαστές στην Ελλάδα θα λαμβάνουν περισσότερα από τους Γερμανούς συναδέλφους τους. Μόνο που οι Γερμανοί δεν κουκουλώνουν. Πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να κάνουμε γερό ξήλωμα κάποια στιγμή με απολύσεις δικαστών αν θέλουμε να δούμε να στρώνει η κατάσταση.
monahikelike,διάβασα το κείμενό σου.Πρώτη φορά επισκέπτομαι το μπλόκ σου και επειδή έχω τις ίδιες απορίες μαζί σου, λέω να πω την άποψή μου.
Συμφωνώ οτι οι δικαστικοί θα πρέπει να αμοίβονται ικανοποιητικά. Το ίδιο θα έλεγα και για τους εφοριακούς.Με δύο όμως προΰποθέσεις :
Πρώτον,δικαστές και εφοριακοί να κάνουν σωστά,τίμια και ανεπηρέαστα τη δουλειά τους και δε νομίζω οτι αυτό μπορεί να το ισχυριστεί κανείς σήμερα. Παράδειγμα, τα σχεδόν καθημερινά ατοπήματα των δικαστών, με τις περίεργες αποφάσεις,το γρήγορο κλεισιμο των επιθέσεων και τόσα άλλα.
Οι εφοριακοί,με το ενα χέρι γράφουν τις εκθέσεις φορολογικών ελέγχων, ενώ το άλλο βρίσκεται κάτω απο το τραπέζι.
Δεύτερον,δε μπορεί οι αμοιβές τους να είναι εξώφθαλμα υπερβολικές,προκλητικές θα έλεγα,ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή.
Θα διακινδυνεύσω να πω και κάτι άλλο.Κι αυτό γιατί είμαι εξοργισμένος με αυτά που βλέπω και ακούω να γίνονται σήμερα στη χώρα μας.Μπορεί λοιπόν η πρόταση για τις παράλογες αυξήσεις να έχουν τη μορφή...καλοπιάσματος για μια τάξη που φαίνεται να παρέχει.... διευκολύνσεις...
Απλά λέω.
Καλό Σαβ/ακο.
Με βάση ποια λογική είναι ο μισθός του πρωτοδίκη ο τριπλός από αυτόν των δασκάλων και ο πενταπλός από του εργάτη?
@swell: Δεν νομίζω ότι αποτελούν έμπρακτη ανταπόδοση της κυβέρνησης για το μη έργο τους αλλά μάλλον για υπερωριακή από ζημίωση για τον κόπο τους να μεταφέρουν τόσους φακέλους στο αρχείο.
@ανώνυμος 6:10,: Δεν ξέρω αν λαμβάνουν περισσότερα ή λιγότερα από τους Γερμανούς όπως δεν ξέρω και την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης στη Γερμανία.
@leontokardos: Καλώς ήρθες από το κονάκι μου κι ελπίζω να τα λέμε...
Να σου πω ότι δεν μου αρέσει καθόλου που γενικεύουμε και βάζουμε στο ίδιο καλάθι όλους τους δικαστές και όλους τους εφοριακούς...
Υπάρχει και στις δύο κατηγορίες μια ισχυρή μειοψηφία που τιμά τον όρκο της και δεν τα πιάνει άλλωστε η πρόσφατη ομόφωνη απαλλαγή, από το Πειθαχικό των Δικαστών, του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Μπάγια, από τις κατηγορίες που τον φόρτωσε ο εκλεκτός της κυβέρνησης αρχισαγγελέας Σανιδάς, κάτι δείχνει.
Είναι δύσκολο όμως, δυστυχώς, να τους ξεχωρίσεις και έτσι καίγονται μαζί με τα ξερά αν και αποτελούν την μόνη ελπίδα μας...
@ανώνυμος 7:26,: Με τη λογική του έτσι μας γουστάρει,
Άλλωστε τα ίδια -όχι με τον πρωτοδίκη αλλά με τον αρχιδικαστή-παίρνουν και οι βουλευτές...
Αααα μάλιστα, τώρα λοιπόν εξηγούνται όλα . Δούναι και λαβείν...
@Nikos.Lioliopoulos: καλημέρα, έχεις κάποια άλλη ερμηνεία;
Αυτή τη στιγμή ο μόνος εργασιακός κλάδος στην Ελλάδα, που θα φθάσει αισίως στις απολαβές των ευρωπαίων συναδέλφων τους, είναι ο δικαστικός. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν από 60-70% των ευρωπαϊκών αποδοχών.
Αυτό βέβαια συμφέρει και τους βουλευτές γιατί λόγω συντάγματος, εξισώνουν τις αποδοχές τους με αυτές των δικαστών.
Καλή σου μέρα μ΄ ένα κοραλένιο φιλί.
Υ.Γ. Δεν είμαι του δικαστικού κλάδου, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
@zanzibar: Κρίμα, και ότι είχα αρχίσει να συμπαθώ τους ...δικαστές.
Ο,τι και να είσαι, όποια και να είσαι, να είσαι καλά αυτό μετράει,
Την καλημέρα μου και καλές διακοπές.
Η Ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες να δίδει μισθούς που είναι στο 60-70% των βορειοευρωπαϊκών. Οι δικαστές θα έπρεπε να μην ξεφεύγουν από τον κανόνα αυτό. Επίσης επειδή ξέρω γιατί μιλάω η ποιότητα της δουλειάς τους στην Ελλάδα είναι επαίσχυντη και γι αυτό πέφτουν βροχή οι καταδίκες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
@ανώνυμος 1:16, δεν είμαι κατά των αυξήσεων αλλά των επιλεκτικών αυξήσεων που κρύβουν σκοπιμότητες.
Και πρέπει όλοι να πάρουν αυξήσεις να πάνε στο 100% των βορείων εταίρων μας....
monahikelike, σ΄ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και ασφαλώς θα τα λέμε. Ειμαι μόλις τέσσερης μήνες στο μπλοκάρισμα και ακόμα δεν είμαι τόσο...παραγωγικός. Μου αρέσουν όμως τα πόστ που έχουν ενα νόημα,έχουν να πού κάτι,σαν τα δικά σου.
Ναι, κι εγω δε θέλω να γενικεύω και οι πλειονότητα των δικαστών και εφοριακών είναι έντιμοι και κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όμως είμαι τόσο θυμωμένος, απογοητευμένος, χαμένος μ΄αυτά που γίνονται γύρω μας, που υπερβάλλω ίσως.Δε ξέρω που και πως πάμε σα χώρα. Καθόμαστε όμως στο καναπέ μας, βρίσκουμε δικαιολογίες και αυτάρεσκα συγχωρούμε τον εαυτό μας. Μη με ρωτήσεις και τι να κάνουμε εμείς. Δεν έχω απάντηση. Κι αυτό νιώθω οτι είναι το χειρότερο...
Δεν ξέρω αν είναι πλειοψηφία πάντως σίγουρα υπάρχει μια ισχυρή μειοψηφία εντίμων που αξίζουν το σεβασμό μας...
@ leondokardos Ναι, κι εγω δε θέλω να γενικεύω και οι πλειονότητα των δικαστών και εφοριακών είναι έντιμοι και κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Αυτή την καραμέλα την ακούω συνέχεια. Το θέμα είναι ότι σε κάθε κοινωνία υπάρχουν 10% σκάρτοι σε νορμάλ περιπτώσεις. Κάθε σύστημα έχει ασφαλιστικές δικλείδες για να προφυλάσσεται από αυτούς. Στην Έλλάδα το ποσοστό των σκάρτων και διεφθαρμένων είναι πολύ πάνω από 10% και οι ασφαλιστικές δικλείδες δε λειτουργούν.
@ monahikoslikos
Σαφώς και πρέπει να γίνουν αυξήσεις αλλά η οικονομία δε σηκώνει γιατί απλά δεν έχουμε παραγωγή. Μέχρι λοιπόν να γίνουν αυξήσεις για όλους θα πρέπει οι δικαστές να μην πάρουν. Καταλαβαίνω αυτό που λες να μην υπάρχουν σκοπιμότητες αλλά πλέον οι δημ. υπάλληλοι γενικά είναι οι άνθρωποί τους και τους προσέχουν.
Κάποτε πίστευα ότι οι δικαστές είναι βασανισμένοι άνθρωποι, φορτωμένοι με όγκο δικογραφιών που πασχίζουν με θυσία της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής να αποδώσουν δίκαιο! Ναι γι' αυτούς τους δικαστές θα έλεγα ότι τους αξίζει μία καλύτερη μισθολογική μεταχείριση για να νοιώσουν την ανεξαρτησία τους και την υπεροχή της θεϊκής δουλειάς τους με σκοπό να την κάνουν ακόμη καλύτερα!
Σήμερα πια έπαψα να πιστεύω ότι οι δικαστές είναι αυτοί που φαντάστηκα!
Σήμερα η μειοψηφία και μόνον η μειοψηφία τιμά το ρόλο της και αψηφά τους κινδύνους για να επιτελέσει το έργο της ενάντια στους αρχιεισαγγελείς και αρχιπροέδρους της Χώρας μας!!
Οι αποδοχές λοιπόν αυτές δεν αξίζουν στο σωρό των ανίκανων, ανεπαρκών, ψοφοδεών, οσφυϊοκαμπτών, αδιάφορων ή και διεφθαρμένων δικαστών!!
Δόθηκαν όμως όχι για να καλοπιάσουν αυτούς τους κάφρους που και με τα λίγα ψίχουλα μια χαρά τους κάνουν τη δουλειά (τόσο ψοφοδεείς είναι) αλλά για να βολευτούν και οι βολευτές μας!!
Kυρίως αυτοί!!!
@marianaonice: Κάποτε εγώ πίστευα ότι με εξαίρεση κάποιους λίγους κολλημένους με τον Αριστοτέλη και το Μοντεσκιέ, στο δικαστικό σώμα βρίσκαν απάγγιο και σίγουρο μεροκάματο οι αποτυχημένοι δικηγόροι, όσοι δηλαδή καταλάβαιναν ότι δεν είχαν τα κότσια να τα βγάλουν πέρα με τον ανταγωνισμό και ανάλογης ποιότητας ήταν και η απονομή της δικαιοσύνης.
Αντίθετα σήμερα που το δικαστικό σώμα δεν δίνει ένα σκέτο μεροκάματο αλλά πολλά περισσότερα, έχει αλλωθεί από τους φιλόδοξους αριβίστες που έχουν θεοποιήσει το χρήμα και είναι έτοιμοι για όλα ...με το αζημίωτο.
Δυστυχώς εκεί φθάσαμε.
Νομίζω ότι μετά τις αυξήσεις του 1997 που πήραν επί Γιαννόπουλου, μέχρι σήμερα δεν ξαναπήραν καμία αύξηση, με αποτέλεσμα το δικαστικό σώμα, λόγω των χαμηλών αποδοχών και του φόρτου εργασίας που αναμφισβήτητα έχουν, να ελκύει πλέον όχι τους καριερίστες ικανούς νομικούς αλλά όπως λες και εσύ τους άνεργους και ανίκανους δικηγόρους, και κυρίως τις γυναίκες, που το βρήκαν ως ένα επικουρικό επάγγελμα, και όχι ως ένα πρώτιστο λειτούργημα.
Και μετά την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστών το νέο πρόσωπο του δικαστή είναι σμιλεμένο κατ΄ εικόνα και ομοίωση του άχρηστου κράτους μας.
Δημοσίευση σχολίου